søndag den 1. juni 2008

Feminisme og ligestilling

Hvad er der dog sket med pigerne?

Melanie Philipps

Var det virkelig det feminismen drejede sig om? Ifølge Home Office statistikker, der offentliggøres senere i denne uge, er forbrydelser begået af piger i aldersgruppen 10 - 17 år eksploderet med omkring 25% over en treårs periode.

I sidste uge døde en mand og en ung kvinde blev alvorligt såret ved en eksplosion i det nordlige London. Man mener det blev udført af en pigebande, der tidligere havde været årsag til problemer i gaden.

I adskillige år har der vist sig en urovækkende stigning i antallet af piger der begår voldelige forbrydelser - selvom de er meget unge.

Sidste måned benyttede rivaliserende pigebander billiardkugler i strømper til at smadre hinanden i et masseslagsmål ved Shoreham Station, West Sussex. I marts blev en 15 årig pige fængslet for at have benyttet en mobiltelefon til at filme to fulde teenageveninder gennembanke en mand til døde i Keighley, West Yorkshire.

I oktober, stenede en bande af teenagepiger en 72 årig kvinde og tvang hende ud på en befærdet gade, og efterlod hende med en brækket næse og to blå øjne.

Der har ligeledes været en række mord begået af piger, ofte på den mest sygelige sadistiske facon. I 1999 f.eks. myrdede to 15 årige piger den 71 årige Lily Lilley ved at kneble hende så stramt, at hendes forlorne tænder blev skubbet ned i halsen, fnisende og grinende mens de rullede hendes krop gennem gaderne før de smed det i en kanal.

Det samme år blev en pigebande fundet skyldig i at myrde den svagt begavede Angela Pearce efter at have torteret hende. Og man kan blive ved.

Selvfølgelig er de fleste piger lovlydige. Ikke destomindre, er det urovækkende at så mange nu begår sådanne vilde voldshandlinger.

Hvad man engang ville have betragtet som en afvigelse hos et køn, som engang (utvivlsomt en kende overdrevent) var et synonym for -blidhed, orden og selvbeherskelse, er nu blevet et af livets chokerende kendsgerninger. Så hvad er dog gået galt med pigerne?

Helt sikkert skal det ses i forbindelse med at kriminaliteten som et hele er steget. Så sent som sidste weekend blev en 16 årig alterdreng dræbt da der udbrød slagsmål i et bageri i det sydlige London og således bragtes antallet af dræbte teenagere i London op på 13 indtil videre i år.

Regeringens påstand, at kriminaliteten som et hele er faldende, som denne uges statistikker også angiveligt viser, har dog kun ringe relation med hverdagslivet. Sådanne tal - selv hos den formodede pålidelige British Crime Survey - er nemme at manipulere og sløre.

Kendsgerningen er, at kriminalitet og lovløshed breder sig voldsomt sammen med en ond indstilling i mange områder, ofte under indflydelse af alkohol eller stoffer, og agressivitet og fjendtlige holdninger lurer lige under overfladen.

Grunden til denne alvorlige situation skal ses som en kombination af familielivets kollaps og manglen på forældreansvar, der berøver børnene kærligheden, sikkerheden og opdragelsen der er livsnødvendige når gunstige forhold mellem mennesker skal opnås, og den parallelle kollaps hos retssystemet til at indpode denne ordentlighed udefra.

Oveni i alt dette har den moderne feminisme imidlertid føjet et ekstra og hidtil uforudset aspekt. Meget lidt kunne de pionerer der kæmpede for ligerettigheder for kvinder forestille sig og drømme om, at udfaldet også ville omfatte tilsvarende fejltagelser af kvinder. Det er det, der lige præcist er sket.

Det er fordi, ligesom resten af ligestillingsdagsordenen, den moderne feminisme betragter ligeretten som 'ensartethed'. Opfattelsen af, at mænd og kvinder handler på forskellig vis, fordi de har forskellige forventninger og forudsætninger blev dømt som værende sexistisk og diskriminerende. Ligestilling betød, at mænd og kvinder skulle leve på samme ensartede måde.

Dog mente feministerne samtidig, at maskulinitet var et problem. Det var mændene alene, der blev anset for at være agressive - kriminalitet blev opfattet som hovedsageligt et problem for mændene - ligesom de opfattedes som følelsesmæssige analfabeter og uretfærdigt ragede til sig på

arbejdspladserne, mens kvinderne var lænket til køkkenvasken og familien.

Som et resultat af feministrevolutionen har kvinderne overtaget mændenes verden når det drejer sig om friheder og karrierer - og således er mændene i det store og hele blevet reduceret til sædbanker, omvandrende pengepunge og en gang imellem til au pairs.

Kvinderne kræver nu at være lige som forsørgere - men nogle af dem vil stadig gå rettens vej for at flå mænd for alt de ejer, hvis deres ægteskaber opløses.

Oveni i alt dette har der vist sig en agressiv og selvcentreret indstilling til verden og således efterabes den værste karikatur af mændenes handlemønster.

Hvor mænd engang blev forbundet med engangsknald, da kræver kvinder nu sex uden forpligtelser og at bringe børn til verden uden en fader som deres 'menneskeret'. Når de siges at være selvhævdende da opfatter de det som agressivitet. Kvinderollerne i film, videospil eller rap-musik glorificerer i stigende grad også vold.

Resultatet er blevet en alvorlig forvirring blandt piger om deres rolle i verden, og hvordan de skal forholde og opføre sig.

Tilbage i tiden betød pigernes opfattelse af, hvor deres tiltrækningskraft skulle være, at de skulle tøjle deres opførsel for at virke tiltrækkende på mænd og sikre sig deres eventuelle børns velbefindende.

Nu får de derimod at vide, at de kan klare sig alene og tillige få alt de begærer. Således er bremsen for deres måde at handle på blevet løsnet. Idet de formoder, at det at være lige er det samme som at konkurrere med drengene på deres egne betingelser prøver piger af hævde sig, for at være 'som en af gutterne', ved at drikke og tage stoffer.

Antallet af kvinder der arresteres for fuldskab og utilbørlig opførsel har i løbet af de sidste fem år eksploderet. Fra alkohol og stoffer kommer der som sikkert som nat følger dag voldelige forbrydelser. De oprindelige 19. århundredes feminister, der kæmpede for kvindernes rettigheder i et samfund, hvor de virkelig var andenklasses medborgere, ville være frastødt og oprørte i allerhøjeste grad dersom de havde kunne se ind i fremtiden.

Deres kvindelighed var baseret på den tro, at kvinder er anderledes end mænd - og har større værdi end dem. De ønskede virkelig at kvinder skulle spille en ligeværdig rolle i offentligheden netop fordi de mente, at kvindernes overlegne moralske dyder - ædruelighed, kyskhed, selvbeherskelse - ville berige det offentlige liv.

Prøv i stedet at betragte, hvordan vi har forvaltet deres store forarbejde. Bob Geldorf's 19 årige datter Peaches er blevet filmet købe kokain af en handler.

Billeder af Mick Jagger's børnebørn, offentliggjort sidste weekend, afslørede den 12 årige Amba iført 12 centimer høje hæle og en minikjole poserende med et lummert kom-til-mig blik til kameraet; mens hendes søster Assisi, knap 15 år var iført en stumpet lillebitte satin sag og et erfarent smil. Selv den, måske, kommende hustru til Prins William, Kate Middleton, forekommer det, tilbringer halvdelen af sit liv med at bunde 'Crack Daddy' vokas og champagne cokcktails i Boujis natklub.

Løsningen på vores kriminalitetsproblem skal indebære en '0-tolerance tærskel hos politiet. Den nye borgmester i Londen, Boris Johnson's, foreløbelige ideer om at at forbyde alkohol i offentlige transportmidler og at udnævne håndhævdere for dette tiltag er beundringsværdigt.

Men vi skal have den samme holdning til andre værdier. Alt for længe har vi, som en slags fetisch, tolereret det som ikke burde toleres i ligestillingens navn.

Der er ingen der ønsker at vende tilbage til at fratage kvinderne deres ligerettigheder. Men vi må og skal anerkende at ligestilling ikke er det samme som 'ensartethed.' Feminismen betød aldrig at kvinder skulle nedgøre sig selv.

På en eller anden måde skal vi genskabe ideen om, at kvinder bringer enestående gaver og værdier til vor nationale værdi. At genoplive det traditionelle familiemønster vil være en begyndelse.

Dette ville gøre mænd, kvinder og børn lykkeligere - få kriminaliteten til at mindskes.

Så hvad forhindrer os i at komme i gang.

http://www.melaniephillips.com/articles-new/?p=584

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Boris Johnson's alhoholforbud i offentlige transportmidler blev 'fejret' med en afslutnings 'binge drinking' fest i netop disse transp.midler. Hærværk, overfald, ødelæggelse blev udgangen på denne glædes(sorg)fest. Hvor kan man blive træt af, at høre om f.eks. sportstjerner og andre koryfæer, der praler med, at nu skal de være stangstive, visne efter en sejr. Hvilket signal at sende skrøbelige letpåvirkelige unge.

Related Posts with Thumbnails