søndag den 22. marts 2009

1-0 til Paven

1-0 til Paven


Andrew Klavan

Jeg er ikke katolik - og jeg her ganske sikker på, at det bliver jeg aldrig - men jeg har læst en hel del af Pave Benedikt XVI' skriverier og det forekommer mig ganske klart, at manden er et teologisk geni. Det er egentligt utroligt at Vatikanet har kunnet finde en efterfølger til helten Johannes Paul II og så tilmed en person med et så storslået sind som Benedikts. Han er Den Sidste Europæer, den sidste mand der virkelig forstår de ideer der var med til at skabe Europas storhed. Når han går bort, vil lyset måske slukkes over kontinentet.

Nuvel, som Pave er Benedikt ikke kun en filosof men også en verdensleder og et lovligt mål for lærd kritik. Jeg havde ikke noget problem da kommentatorer gav ham med grovfilen da han ophævede ekskommunikationen af Holocaust benægteren biskop Richard Williamson. Så vidt jeg kan bedømme havde Vatikanet ikke gjort deres hjemmearbejde ordentligt i den forbindelse. Williamson, at dømme udfra et interview jeg så, hader jøderne helt psykopatisk og kirken ville have klaret sig ganske lykkeligt uden ham.

Men de seneste udfald mod Benedikts bemærkninger om kondomer og AIDS - de er absurde. Da Paven ankom på sit første besøg til det AIDS ødelagte kontinent Afrika, kom han med følgende bemærkninger som svar på en journalists spørgsmål:

"Hvis sjælen ikke er tilstede, hvis afrikanerne ikke hjælper hinanden, kan svøben ikke løses ved blot at uddele kondomer; tværtimod så risikerer vi at gøre problemet værre. Løsningen kan kun komme gennem en dobbeltsidig forpligtelse: Først og fremmest en humanisering af seksualiteten, med andre ord en åndelig og menneskelig fornyelse der skal afstedkomme et nyt handlemønster overfor hinanden, og for det andet, ægte venskab overfor alle de der lider, en åbenhed og parathed - selv gennem personlige ofre - for at være tilstede hos de som er lidende. Det er de faktorer der kan hjælpe og frembringe synlige fremskridt."

Uha da, sikken et hyl af vrede der fulgte! "Paven fortjener ingen tillid," sagde redaktørerne på New York Times. "Anklag Paven," skrev universitetsprofessor Robert S. McElvaine i Washington Post. Paven er "i utrolig grad ignorant," sagde den kvindelige journalist Bonnie Erbe. Over hele spektret af liberale nyhedsmedier blev "eksperter" citeret - dog sjældent med navns nævnelse - og de sagde at Paven var helt forkert på den.

Er han så det?   

Først og fremmest er paven en religiøs leder og ikke læge. Hans job er at give åndelig og ikke medicinske råd, og jeg tror ikke nogen "ekspert" kan benægte at "et nyt handlemønster overfor hinanden," også på det seksuelle område, ville kunne forbedre menneskers liv og måske endeligt forhindre yderligere AIDS.  

Mere end det, det forekommer virkelig som om, at moralske tiltag for at forhindre AIDS er langt bedre end de fysiske - det vil sige, at kondomer klarer ikke jobbet, "hvis sjælen ikke er tilstede."

For eksempel, mellem 1991-2004 - ifølge Edward C. Green der skriver i the Weekly Standard - reducerede Uganda sit antal af HIV inficerede fra 15% til 4% alene gennem en offentlig informationskampagne der blev kaldt ABC. A stod for afholdenhed, B for trofasthed og C for kondomer, men kun som sidste udvej. Green's artikel gik videre, ret chokerende, med at rapportere om,  at de internationale AIDS oganisationer faktisk forsøgte at underminere det succesrige program, fordi det var imod den liberale ortodoksi om, at kondomer og tests er det bedste forsvar. Det kan se ud som om at liberale mener at AIDS er bedre end at plages af moralen.

Hvis du omhyggeligt læser New York Times redaktionelle leder der angriber Pavens udtalelse da vil du kunne se at Paven faktisk har fat i noget af det rigtige. Efter først at have belært os om rapporter fra CDC og Cochrane Collaboration om effektiviteten ved kondomer for brugere der benytter dem "vedvarende og korrekt," går redaktørerne videre med at bekende at begge grupper anerkender, "den bedte måde at undgå overførsel af virus er af afstå fra seksuelle samlejer eller at indgå i længerevarende monogame forhold med en person som ikke er inficeret."

"Den øgede brug af kondomer har været effektiv til at nedsætte AIDS tilfældenes antal i adskillige lande blandt højrisikogrupperne, såsom prostituerede og deres kunder," siger the Times. "Men mindre effektive i at få sygdomstilfældene nedad hos befolkningen som helhed, ligesom alle andre steder syd for Sahara."

Med andre ord, en moralsk tilgang til sex og kondomer uden moral virker bare ikke. Eller med andre ord igen, "Hvis sjælen ikke er tilstede...kan svøben ikke løses ved blot at uddele kondomer."

Mon ikke det er derfor Paven har sin store hat på.

http://pajamasmedia.com/andrewklavan/2009/03/18/score-one-for-the-pope/


Andre artikler af Andrew Klavan ved klik

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails