lørdag den 7. marts 2009

Vore unges vampyrer

Vampyrer blandt vore unge

Bob Myer

Noget interessant er ved at ske i vort samfund, og mens det for mange er åbenbart, kan det være gavnligt blot at nævne emnet i forskellige sammenhænge. Det synes at se ud som, at alt det der er skadeligt, dårligt, og med dårligt mener jeg -ondt- forandres til noget positivt, beundrings- og ønskværdigt for vore unge.

Lad os dvæle ved det forholdsvis nye fænomen der rulles frem i Twilight serien, der omhandler vampyrer. Rigtig mange teenagere har læst de bøger. Jeg indrømmer, at det har jeg ikke, skønt med al den omtale mine elever giver dem, da føler jeg, at jeg alligevel har læst dem. Det jeg synes er interessant ved romanerne er, at læserne, for det meste teenagere (og de er ikke allesammen piger, selvom romanerne er rettet mod dem), er overbevist om, at hovedfiguren, en vampyr, faktisk er god. Der er onde vampyrer i bogen, men den "gode" gør tingene en smule anderledes. Han lever tilsyneladende udelukkende af blod fra dyr; nogle læsere har endda kaldt ham en "vegetarvampyr" - et udtryk der skal give mindelser om at "den gode vampyr" findes.

De unge læsere får solgt ideen om at noget gennemført ondt, en vampyr, kan forandres til noget godt. Måske skal vi, det større publikum, blot "forstå" dette for at se det "gode" i gennemført onde ting. Fordi det hele er et sprøgsmål om forførelse og opfattelser, ikke om objektiv holdning til rigtigt og forkert. Rigtigt og forkert vil trods alt være noget objektivt.

Hvor er det dog let at følge denne tankegang, denne form for tro. Dog hævder jeg den er skadelig for vore unge. Den lader andre ondskaber - ægte, bevislige ondskaber - blive mere spiselige, fordi de kan blive oversvømmet af "godhed." Gode intentioner, gode metoder og løfter om et godt udkomme kan skjule enhver ondskab. Det er trods alt kun et spørgsmål om forførelse og om, hvad der gavner forføreren.

Denne lette indsukring af "godhed" er virkelig let at tro på - indtil vampyren sætter tænderne i din hals. Så er den blot altfor ægte - og det er alt for sent. I de traditionelle fiktive vampyrhistorier betyder det at blive bidt, at man kommer under forbandelse. Læg al denne ungdomsromantik til side, det er altså ikke et ønskværdigt resultat.

En parallel til dette, et andet eksempel, der kommer direkte fra ungdoms "kulturen" drejer sig om kriminalitet. Kriminel opførsel betragtes som, har jeg fået at vide, som ren underholning og er derfor "godt" for de der deltager. Forbryderen giver betragteren en anden verden at undre sig over og ved at gøre dette er vedkommende ikke anderledes end kendte fra TV, musikere eller sportsstjerner. Således bliver forvandlingen fra forbryderstatus til "stjerne" status den ultimative underholdningskombination - alle de beundringsværdige følger af berømthed, samtidig med, at man hylder den frække kriminelle handlemåde.

Selvfølgelig, ligesom som de fiktive vampyrer, er pågående kriminel aktivitet den rene underholdning indtil det punkt hvor det rammer dig selv (eller skyder dig i ansigtet, for den sags skyld). For deltagerne er fordømmelsen der følger med fræk, kriminal aktivitet mere et krav om berømmelse end en skamplet på deres karakter. Gennemført kriminalitet kan komme til at blive opfattet som en personlig udvikling. Hvem kan ellers kritisere det synspunkt, hvis man mener det er "godt" for personen? Nedrighed er virkelig blevet, i visse kredse, en liflig form for "godhed".

Det der er godt for vampyren - enten fiktion eller social - er dårligt for samfundet og nationen. Det synes at være indlysende, i hvertfald for mig, men jeg synes måske, gennem de forskellige medier og den kulturelle påvirkning, at det i langt højere grad mindre indlysende hos mange af vore unge. Vampyren er tiltrækkende, dragende - læs blot Bram Stoker's Dracula. Den beskriver et forsøg på, i al hemmelighed, at erobre samfundet ved at forgifte uskyldige. At benytte uskylden for at opnå noget er ikke nyt, det er heller ikke nyt for de som ønsker at bevare en kultur der kæmper imod de onde indflydelser. De iblandt os der ønsker, at vor Vestlige kultur skal overleve ville gøre gavn ved at hjælpe den yngre generation i at genkende og forkaste ondskab i alle dens afskygninger - selv de som forekommer at være "gode."

Bob Myer blogs at mindofflapjack.blogspot.com

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails