onsdag den 8. april 2009

Disse arrogante amerikanere

De arrogante amerikanere

James Lewis

Vi har nu en præsident med stjernestatus som en rockmusiker der for første gang i amerikansk historie har fyret præsidenten for et privat selskab, General Motors, og derpå straks fløj til Europa med et hoffølge på 500 og en tilbedende mediepresse, bukkede dybt for Kong Saud fra Saudiarabien og fortsatte med at anklage sit land for at være arrogant.

Af alle steder i Frankrig.

Er der nogen andre der mon mener at denne fyr er chokerende naiv? Mon han nogensinde virkelig har talt med en overlevende fra koncentrationslejrene, eller en flygtning fra Cuba, eller en bådflygtning fra Vietnam? Eller en afhopper fra Sovjet? Eller en der har overlevet Mao's udrenselsesprocesser?

For ikke at nævne familierne til faldne amerikanske soldatersom han kan møde på kirkegårdene. Jo, han tager til Normandiet (hvilket han dog ikke gjorde alligevel), men vil han også sige undskyld for vor arrogance der? Forstår han egentligt nogetsomhelst af verdenshistorien, udover Den Politiske Korrekthed metode? Eller vil han blot posere for et billede ved en amerikansk begravelsesplads i Normandiet?

Åh nej, ikke disse arrogante amerikanere. Først gjorde de oprør mod kong George III og alle de andre kronede hoveder i Europa. Derpå indbød de millioner af fattige forfulgte mennesker fra Den Gamle Verden velkommen. Dernæst nægtede de at bøje sig for Europas største personligheder - fra Napoleon og Otto von Bismarck til Kejseren, Hitler og Stalin. Så udkæmpede de en borgerkrig, mere end en halv million mistede livet for at befri de sorte i Amerika. Så undsagde de den mand som BBC anser som den største filosof nogensinde, Karl Marx, hvis tilhængere dræbte 100 millioner uskyldige i det 20. århundrede. Oveni alt dette, befriede de såvel den Vestlige del af Europa i 1946 og den østlige del af Europa i 1989.

Hvor er de dog arrogante disse amerikanere. Enten er de det, eller en meget, meget - nej i utrolig grad - dum mand der lige er valgt som præsident - mestendels fordi millioner af godtroende vælgere troede at det var på tide at vi fik en sort som præsident. Højst sandsynlig vil de snart komme til at indse at det var en alvorlig fejlbedømmesle de gjorde. I de næste tre år vil de erfare en tredobling af regeringsgælden, højere inflation, en vedvarende nedgang i deres velstand og en større devaluering af dollaren.

Hvilket, at dømme efter hans seneste TV-optræden blot vil få ham til at klukle helt upassende foran Gud og hvermand.

Hvad er det dog for et menneske der har et sådan lidenskabeligt behov for at nedgøre sit eget land? Især i betragtning af vor ægte historie? Har han mon nogensinde læst en uvildig historiebog?

Andre artikler af James Lewis ved klik.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails