torsdag den 9. juli 2009

Hakkeorden hos dyr og mennesker

Naturens vilde rige. Hakkeordenen

Harold Witkov

Hvad er en hakkeorden? Måske noget du ikke ønsker skal være rigtigt især i betragning af Præsident Obamas tale i Kairo forleden.

Dyreriget er stopfyldt med lærelektioner for mennesker. Vi skal lære af vore medskabninger. Zoologen Thorleif Schjelderup-Ebbe lærte os, gennem sine studier i fjerkræ, hvordan kyllinger indgår i forhold til hinanden. Den norske videnskabsmand lagde mærke til at de mest dominante fugle kunne hakke en anden i hovedet uden at frygte noget. Nummer 2 kunne gøre det samme, men aldrig på nummer 1. Nummer 3 kylling fulgte det samme mønster og videre ned gennem rækken. Denne hakkeorden som hr. Schelderup-Ebbe fik indsigt i gav en psykologisk forståelse for opførslen hos dyrekuld, mennesker, regeringer og nationer.

Naturen har altid sine grunde for hakkorden indenfor en art og at give sadistisk misbrugsmulighed for andre er ikke en af dem. Hakkeordenen har i stedet til hensigt at give stabilitet og en form for sikkerhed indenfor det hierarkiske samfund.

Nationerne har hakkeorden. Siden afslutningen af 2. Verdenskrig er den mest magtfulde nation i verden en fri nation, USA. Hvis Tyskland var blevet den mest magtfulde nation i 1940'erne eller Sovjetunionen i 1950'erne da ville nationernes hakkeorden have et helt andet udtryk i dag.

I naturens hakkeorden finder vi alfahannen. I en flok løver for eksempel da opretholder alfaløven gennem en intimiderende styrke stabiliteten i hierakiet. Prøv at forestille dig en alfaløve forklare sin flok "I årevis har jeg været den første der spiste, selvom jeg ikke havde fanget byttet, men det skal holde op nu. Nu arbejder vi sammen, spiser sammen og deler alt ligeligt."

Ligesom en scene fra Den Dag Jorden Stod Stille, har præsident Obama i sin Kairo tale netop informeret verdens nationer om at, "Enhver verdensorden der ophøjer en nation eller nogen gruppe vil ikke bestå." Med disse ord har han klarlagt sin plan om at forlade den nuværende hakkeorden i verden. Nu vil USA ikke længere være verdens bedste håb mod tyranni og fascisme, være i frontlinjen og bagved. I stedet skal verdens nationer nu arbejde sammen i en slags form for globalt fællesskab.

Vor præsidents søgen om globalt fællesskab vil ikke kunne holde, for at nedbryde nationernes hakkeorden er ikke muligt. Hakkeordenen vil altid fortsætte. Spørgsmålet er "Hvem skal være nummer 1?" I naturens vilde rige da bliver alfaløven udfordret når han viser svaghed. På vor Planet er de for tiden mindre stærke løver Iran, Kina og Rusland. De og måske andre kan fornemme svaghederne. Den globale fællesskabsorden vil aldrig kunne virke fordi der er for mange tyranner derude der stræber efter at bliver Alfaer.


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails