torsdag den 21. oktober 2010

Pax Americana (1949-2010)

Pax Americana (1949-2010)

James Lewis

Mellemøsten har indledt sin glidetur mod krig med de frygtelige, ødelæggende, forkrøblende effekter der vil strække sig langt udover regione. Obama ønsker det måske ikke, man han har gjort det til en uundgåelighed ved at få United States til at ligne "den svagere hest" i det meget barske nabolag. Han ville aldrig have foretaget sammen fjeltagelse på Chicago's South Side. Husk det var den fredselskende Jimmy Carter, der bragte Ayatollah Khomeini til magten i Iran, og dermed igangsatte krigen med Saddam Hussien der dræbte en million. Det historiens tåber og ikke blot landsknægtede der bringer katastrofen i deres kølvand.

Hvor Obama dog ligner en af tåberne.

Med Obama ser det ud til at Pax Americana er ved at falde helt sammen. Man kan ikke være en halvvejs supermagt i verden, enten er man det eller ikke. Militær styrke er ikke blot evnen til at anvende magt, men den helt tydelige beslutsomhed til at benytte denne magt under præcist formulerede forudsætninger. Amerikansk magt og vilje er blevet benyttet til at forsvare gode og anstændige sager, såsom at besjere Hitler og lukke Stalin inde. I de sidste 60 år har vi opretholdt freden midt blandt verdens sultne sjaklaer ved at sammensvejse et troværdigt US afskrækkelsessystem og med en enorm omkostning til følge. Vi udkæmpede blodige krige i Korea, Vietnam og to gange i Irak. Vor vilje og kapacitet har holdt verdens galninge i skak. Nu ser det ud til vi har mistet målet af syne, er faret vild.

United States opretholdt freden i 60 år, da det ikke var muligt at betro den til nogen andre. Det er derfor de så 'berømte' tapre Vesteuropæere blev på vor side under Den Kolde Krig, mens de rystede i bukserne. De vidste udmærket hvorfra den ægte fare lurede. Det er kun her på det seneste, at de ser ud til at have glemt, hvad vi gjorde for at beskytte dem. Da den første Euro-socialist blev præsident i USA, Barack Obama, gik europæerne amok i glæde. Nu føler de det løbe koldt ned ad ryggen. Hvad nu hvis han vitterligt er en ægte socialist? Hvad hvis han er en halvvejs tøsedreng som de alle er i det socialdemokratiske Europa? Meget snart vil de komme til at fortryde deres historiske hukommelsestab.

Med Pax Americana borte, kan Rusland meget vil blive den eneste magt med vilje til at beskytte strømmen af olie fra Mellemøsten og måske endog blive Europas politibetjent til leje. Pax American vil være slut, men Pax Moskoviana vil stå frem. Der er trods alt hændt mere besynderlige ting i historien.

Putins helt store chance i dag ligger i det geografiske og historien.

Først det geografiske. Der bor russere i Mellemøsten.

Se på kortet. Rusland er nabo til Iran. Putin har lige foretaget en stor strategisk manøvre ved med flytte Ruslands avancerede S-300 truckmobile anti-ballistiske missilbatterier, ikke til selve Iran, men lige ved siden af Armenien og Azerbaijan. Det tager kun et time med fly at komme fra Yerevan, Armenien og til Teheran, Iran. Russerne kan derfor køre deres S-300 tæt på den iranske grænse og dermed få kontrol over en stor del at Irans luftrum. Eller hvis de vælger det kan de sende deres store landstyrker ind i Iran og besætte sletterne i Iran, og overlade bjergområderne til den iranske modstand der måtte være. Putin har aldrig tøvet med at bruge magt mod civile, eller at ofre russsiske soldater mod de radikale islamister i Tetjenien. Hvis Putin mener at Vesten kun vil blinke en smule og ytre sig om russisk imperialisme, så kunne han godt finde på det. Han behøver ikke bekymre sig om den hjemlige opposition, at han elsker at spille Macho-Zar.

Hvis Rusland kan samle tilstrækkeligt med styrke hos sin nabo, vil Rusland kunne sælge beskyttelsesraketter til den højest bydende: Kong Abdullah af Saudiarabien, hvor meget olie vil du tilbyde Putin for at slå de iranske missiler ud inden de kan sendes afsted, når de ni langsomt rejser sig mod tyngdekraften for at slå diene oliefelter ud? Ahmadinejad, hvor meget vil du give Rusland for at beskytte Irans atomindustri mod et israelsk eller amerikansk angreb? Europa og Kina, hvad vil I give for en beskyttelse fra islamofascistiske atomvåben, under ledelse af sindssyge mullaher? Israel, hvor meget militær teknologi vil I sende til mig så vi kan beskytte Jer mod Tosserne i Teheran?

Endnu en grund for Putin til at gribe chancen ligger også i geografien.

Rusland er en europæisk magt.

Europa er ikke et kontinent, geografisk set, men kun den vestlige del af Eurasia. De store sletter i Centraleuropa strækker sig lige ind i Asien og sydpå mod Mellemøsten. Rusland er i realiteten en halvt-europæisk magt, og Rusland har altid set mod Vest ikke Øst, for større indflydelse.
Moskva og St. Petersborg er gamle europæiske byer. I det 19. århundrede var fransk det almindelige sprog for det russiske aristokrati. Peterborg blev endog bygget som en kopi af de byer Peter d. Store så under hans rundrejse i Vesten, og det russiske flag er en variation af det Nederlandske og franske flag, fordi Zar Peter ønskede at gøre Rusland mere som dem. Marxismen i sig selv er en varietet af europæisk imperialisme, støttet at en typisk europæisk "historie filosofi", en direkte efterligning af den preussiske imperiefilosof, Friedrich Hegel. Nej, hvor de elsker den slags derovre.

Hvad ville være mere naturligt for europæerne end at købe beskyttelse af Moskva, og for Putin at sælge en sådan til en opskruet pris? Det post-moderne Europa vil ikke kæmpe for sin egen overlevelse, og slet ikke for sine egne værdier om ytringsfrihed, religiøs tolerance og valgt regering fra Oplysningstiden. Russerne vil kæmpe for deres hunger efter imperialistisk magt.

Rusland har næsten monopol på naturgasforsyninger til Vesteuropa. En del af Putins pris ville kunne være at kræve et direkte monopol på russisk gas, og dermed garantere Europas direkte underkastelse til det nye Zardømme. Hvem har så brug for amerikanerne?

Rusland har mere eller mindre opgivet den kommunistiske ideologi og har igen hævet den Ortodokse Kirke op til dens gamle status som statsreligion. Dem er ikke længere interesseret i den totale verdens kontrol som Stalin og Lenin gik ind for. Nej den er glad for blot at være en eurasiatisk imperiemagt som Zardømmerne engang var.

Den tredje grund til Ruslands fremstigning til verdens magt er historien.

Rusland har altid været Europas buffer mod Mongolerne og de muslimske invasionsstyrker, barbarerne fra Syd og Øst. Putin har absolut ingen betænkeligheder med at slå radikal muslimer ned hvor som helst i hans territorium. Men Europa (og det halve USA) har misten viljen til at overleve som nationer. US Forfatningen og Uafhængighedserklæringen var de mest susccesrige politiske produkter ved Oplysningstiden i Vesten. Europa har glemt disse værdier, og er gået ind i en brutal dekadence.

Islamisk imperialisme ser for russerne blot ud som alle de andre bølger af muslimsk erobringslyst. De kan huske deres historie, og de har set det før. Hele 'sceneriet' med Ground Zero Moskeen ville aldrig have kunnet finde sted i Moskva. Kun amerikanere er så gennemført uvidende om historien at de falder for den der præsenteres. Vi har været heldige med vor historie ved at vi aldrig har skullet stå op imod en muslimsk invasion, men det meste af Den Gamle Verden er allerede blevet invaderet af muslimerne to gange, hele vejen fra Østrig til Frankrig, Spanien, Grækenland, NBordafrika, Levanten, Rusland og Kina.

I Rusland tror Putin og Den Ortodokse Kirke ikke på den der eventyragtige multikulturelle gang sludder. Hvis Rusland kommer til at dominere de feje europæere vil det give dem den rygrad de har brug for lige nu. Helt sikkert vil Moskva beregne sig en nøjagtig pris fra sine provinser i Vesten, som man altid har gjort. Men tvunget til at vælge mellem Sharia-tryanniet og russisk autoritarisme, hvad ville du vælge? Det tog blot 70 år for Sovjet at regne ud, at deres ideologi var katastrofal, og de lod den forfalde. Saudierne har endnu ikke regnet det ud efter 1300 år med dyb Mørk Middelalder.

Hvad så med Amerikas forbund af forsvar i Vesten? Den kommende æra med atomoprustning vil gøre alt endnu mere farligt. Hvis US stikker halen mellem benene, vil vor indflydelse i verden falde lynhurtigt. Det kan være fint for nogle amerikanere, men det vil ikke gøre vor sikkerhed bedre. Vi kan finde nye venner i den Indo-Anglosfære verden, en alliance af fornuftige og følsomme kulturer fra Indien til Japan og Australien. Med et hastigt øgende kinesisk marine, kan vi måske ikke bestemme ej heller det; eller kun i alliance med Indien og Japan.

Hvis Obama fejler med at beskytte Mellemøsten mod den iranske atomtrussel, så regn ikke, et øjeblik med, at den slags beregninger ikke vil finde sted i alle udenrigsministerierne i verden. Venstreorienterede har altid klager over, at verden bare skal elske os tilstrækkeligt, og at det er vores egen fejl. Men verden er ikke sentimental. Konservative bør ganske enkelt svare at verden ikke stoler på at vi kan forsvare dem længere mod Tossehovederne med atomvåben; og verden har mistillid til Obama af meget gode grunde.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails