søndag den 30. januar 2011

Gaveregn fra Saudiarabien - besynderlig liste

Ud med Churchill, ind med gaverne fra Saudiarabien - en besynderlig liste

I diplomatiets verden kan detaljerne ved officielle gaver sige utroligt meget. Husk at i 2009 påbegyndte Præsident Barack Obama noget ganske besynderligt overfor briterne da han sendte en buste af Winston Chruchill tilbage en buste som Præsident Bush havde haft til låns i Det Ovale Værelse. Den britiske presse anså det som noget upassende. Obama gentog da balladen ved at 'berige' Dronningen af England med en Ipod, og ved at give den britiske premierminister på besøg en box med 25 filmklassikere på DVD, der bare ikke kan afspilles på det britiske system. (læs evt. denne artikel)

Nu, takket været en opgørelse fra State Department Federal Register har vi så en liste med gaver som Obama og hans hof modtog det selsamme år, 2009, fra fremmede regeringer og donorer rundt om i verden -- alle modtaget og accepteret med begrundelse, at "ikke-accept ville være en fornærmelse for donoren og U.S. Regeringen." 


De meste fremtrædende blandt dem er gaver fra Saudiarabien. I en artikel med overskriften, "Obamas følge overdynget med saudiske gaver," opgør AFP regnestykket og rapporterer at Saudiarabiens Kong Abdullah bin Abdul Aziz gav Obama, hans familie og medlemmer af hans administration for mere, end 300.000 dollars gaver. Dette inkluderede et sæt rubiner og diamanter til 132.000 dollars, og en halskæde til Michelle Obama til 14.200 dollars, for tusinder af dollars smykker til Obamas børn, for 34.500 dollars gaver til Barack og gaver til de ansatte i Det Hvide Hus til en værdi af 108.245 dollars.Husk lige på, at Obamas og de ansatte ikke får disse gaver som en personlig ejendom. Det ville være imod loven. Gaverne skal overdrages til National Archives.


Ikke desto mindre blev disse gaver officielt modtaget, for at 'undgå at fornærme.' Og man kunne med god ret formode at i diplomatiets menuer har der været en del overvejelse hos de der udvalgte dem. Af de grunde, tog en af mine venner sig tid til at gennemgå listen - den er ret så morsom at betragte - og så nærmere på hvem gaverne var beregnet for. Hvis prislappen afspejler hvem saudierne sætter mest pris på, så dukker der et pudsigt hierarki op som enhver kaffegrumslæser eller måske alkymist kan grunde over.


Michelle Obama: $146,200

Præsidenten: $34,500

Førende diplomatisk tolk, Gamal Helal: $23,400

"Det Hvide Hus'" "tur" chef, Marvin Nicholson: $18,500

Medlem af Det Hvide Hus (og tidligere rådgiver for  9/11 kommissionen), Peter Rundlet: $12,650

U.S. Chefen i Riyadh, Peter Erdman: $12,000

National Security Council’s Puneet Talwar: $10,680

David Axelrod: $9,000

Rahm Emanuel: $8,485

Valerie Jarrett: $5,055

… og så videre ned til…

Børnenes: $3775 and $3,500,


og endelig helt nede i bunden, beriget med intet andet end et "Guldskilt af landet, med tilhørende udstillingsæske, forsvarsminister Robert Gates: $485

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Araberne plejer at betale deres ludere med guld og smykker !

Related Posts with Thumbnails