tirsdag den 23. august 2011

Uddannelsesbedraget

Uddannelsesbedraget

       
De holdt alle op med deres højere uddannelser før tid.
       
Richard Branson, (Virgin) Simon Cowell (TV) og Peter Jennings (ABC-TV) har tilfælles?

      
De har aldrig gået på universitetet.
       

Men idag får børnene at vide: Hvis du vil have succes, så skal du have en højere uddannelse.
       
Hillary Clinton fortæller de studerende: "De som går ud efter fire år på college med en eksamen  tjener næsten dobbelt så meget som de som går ud af skolen, anslået 1 million dollars mere."
       
Vi hører det fra de mennesker der er i spidsen for uddannelsesstederne. Og det er sandt. Men man udelader nogle vigtige kendsgerninger.
       
Det er derfor jeg siger: Uddannelse for mange mennesker er et bedrag.

Jeg talte med Richard Vedder, forfatter til "Hvorfor uddannelsesinsittutionerne koster for meget. Om at gå fallit med topkarakter," og Naomi Schafer Riley, der netop har udgivet "Fakultets hygge og andre grunde til at du ikke får den college uddannelse du har betalt for."    
       
Vedder forklarede, hvorfor den milliondollar sammenligning er latterlig:
       
"Mennesker der kommer på college er anderledes mennesker ....(mere) disciplinerede...klogere. De klarede sig godt på gymnasiet."
       
De ville under alle omstændigheder tjene flere penge end hvis de aldrig var kommet på college.

       
Riley siger nogle af af de studerende på college ikke får hvad de betaler, fordi deres lærere kun har meget lidt tilskyndelse til at undervise.
       
"Du tror du betaler dem for at være i klasseværelse, men for hver time en professor bruger i klasseværelset, får han mindre i betaling. Tilskyndelserne er alle om mere forskning."

Forskningen er ofte om besynderlige emner til tidsskrifter ingen læser.

En masse mennesker der ikke er egnet til en højere uddannelse bliver skubbet frem mod det. Det er ikke godt for dem. De føler sig som en fiasko hvis de ikke består. Vedder sagde at to ud af fem studerende der gik ind på et fire-års program ikke var blevet færdig efter seks år.
"Først og fremmest, hvorfor accepterer uddannelsesinstitutionerne disse studerende? "Fordi der følger penge med den studerende - især regeringsgaranterede lån."..."Der er 80000 bartendere i United States med en højere uddannelseseksamen," sagde Vedder. Han siger at 17% af bagageportørerne og skrankepersonalet har en højere uddannelseseksamen. 15% af taxichaufførerne og limousinechauffører. Det er svært at tilbagebetale et studielån med sådanne jobs. I dag går mange studerende ud med en kæmpegæld.
Entreprenøren Peter Thiel, der blev ved at hjælpe med til at skabe gode ting som PayPal og Facebook er så opsat på at vække mennesker så de kan se andre alternativer end college så han betaler studerende hver 100000 dollars, hvis de dropper ud fra college og foretager sig noget andet, som at starte egen virksomhed.

"Vi beder ikke om nogen tilbagebetaling andet end møder, hvor vi sikrer os at de arbejder hårdt, og ikke har været i skole i to år," sagde Jim O'Neill der leder fonden.
       
Af en eller anden grund har det oprørt venstrefløjen. En skribent på Slate.com kaldte Thiels ydelse en "væmmelig ide" der fører de studerende ind i et "stop af deres intellektuelle udvikling...og fastholder dem i et snæversyn om at blive rig."


Men
Darren Zhu en bidragmodtager der forlod Yale for de 100000 dollars fortalte mig, "At påbegynde en virksomhed og lære alt det svære der er forbundet med det er et langt bedre uddannelsesmønster."       

Jeg er enig. Så langt bedre. Zhu planlægger en biotech virksomhed.    

Det jeg kan undre mig over er, hvorfor markedet ikke straffer colleges der ikke betjener deres kunder ordentligt. Det modsatte er sket: Gebyrerne til undervisning er steget fire gange mere end inflationen.
       
"Der er så megen misinformation derude," svarede Vedder. "Vi ved ikke ...om de studerende har lært noget," under deres college år.
"Lærer de unge noget på Harvard? Det siger folk på Harvard de gør....De var kloge og friske da de kom ind på Harvard, men ved de ældre mere end de helt nye? De som er i stand til at læse og skrive forståeligt, blandt de som går ud af college, er lavere i dag end for 15 eller 20 år siden. Det er altså svært for mennesker at handle ud fra markedets principper, hvis man ikke får den ordentlige og hele information."
Trods hele bedraget planlægger Obama administrationen at forøge antallet af studerende der får Pell ydelser med 50%. Og selv en 'kær' konservativ som New Jersy Guvernøren Chris Christie siger at college er en nødvendighed: "At gå ud fra high school er blot første skridt."
       
Vi har brug for at få folk til at vågne.




John Stossel





John Stossel is host of "Stossel" on the Fox Business Network. He's the author of "Give Me a Break" and of "Myth, Lies, and Downright Stupidity." To find out more about John Stossel, visit his site at >johnstossel.com.
http://www.humanevents.com/article.php?id=44662

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails