onsdag den 11. januar 2012

Muslimer og hunde - fatwas

Den førende Amerikanske muslimske retslære vedørende hunde

Andrew G. Bostom


Som opfølgning på den smertelige fortælling om Wiley en voldsomt mishandlet afghansk hund - behandlet efter såvel doktriner og historiske islamiske holdninger til hunde -- opdagede jeg de fatwas (som der berettes om længere nede) om hunde, og det at eje hund, fra den førende Amerikanske Muslimske kilde til islamisk “retslære”  Assembly of Muslim Jurists of America (AMJA).
 
En hund der har knyttet sig til de amerikanske tropper i Afhganistan, fordi han  behandles med omsorg. Se denne side: http://www.lifewithdogs.tv/2011/07/guardian-of-patrols-afghan-dog-fights-like-marine/

AMJA opgaveformuleringen indeholder:
[ AMJA blev] grundlagt for at give vejledning til muslimer der bor i Nordamerika....AMJA er en religiøs organisation der ikke udnytter religion for at opnå noget politisk, men giver i stedet praktiske løsninger indenfor retningslinjer for Islam og nationens love overfor de forskellige udfordringer som muslimske samfund erfarer.

En rapport i The Muslim Observer offentliggjort den 21. oktober 2010 der omtaler AMJA’s “syvende årlige amerikanske imamkonference,” bekræfter organisationens stæben efter accept som Amerikansk Muslimsk Samfund. Således blev AMJA og dets nylige “trænings” konference for amerikanske imamer beskrevet med disse banale udtryk.

Organisationen AMJA (Assembly of Muslim Jurists of America) har en liste over lærde der er knyttet til der strækker sig fra Al-Azhar University til Virginia's Open University, og tilbage over havet til professorer ved Saudiske universiteter. Dets hjemmeside, amjaonline.com, giver fatawa om de problemer folk kan stå overfor. AMJA har fokus på det at give fatwas til amerikanerne, og tror det er i stand til at give kulturelt passende fatwas skønt mange af deres lærede ikke er amerikanere, fordi de har nogle amerikanske lærde og fordi de teknologiske bånd forbinder AMJA’s amerikanske lærde med de som befinder sig i udlandet.  AMJA har netop haft sit syvende årlige konference i Houston for imamer, og to lokale Michigan imamer var tilstede nemlig Imam Musa fra Bloomfield's Muslim Unity Center, og Imam Ali of MCWS. Mr. Sadiqul Hassan fra AMJA forklarede at “begivenheden var den 7. årlige imam workshop.” Hr. Hassan sagde at AMJA er “et fiqh råd i bund og grund,” med “lærde der lever i udlandet og i USA; vi har eksperter på forskellige området så der kan uddannes til livet i USA - fatwa baseret på livet i USA”

AMJA's nyeste fatwas vedrører det at eje en hund og gentager to af de kanoniske hadiths jeg nævnte i forrige blogindlæg, (læs det her) før de når frem til deres uundgåelige konklusioner af “reglerne”: Hunden er “uren” og kan ikke holdes blot som kæledyr i et hjem, end ikke hundehvalpe. Heldigvis fandt jeg intet regelsæt der sanktionerer uhæmmet drab på de “rene” kæledyrshunde i Nordamerika (som i denne kanoniske hadith: Volume 4, Book 54, Number 540: Fortalt af Abdullah bin Umar: 'Allah's Apostel beordrede at hunde burde slås ihjel) - indtil nu.

Fatwa #76322
Der mangler nu blot at blive fortalt dig, at Profeten sagde: “Den som holder en hund til jagt, som hyrdehund for kvæg eller landbrug fra ham vil blive fratrukket to qiraats fra hans belønning hver dag.” Således er det at holde hunde i hjemmet som underholdning og selskab ikke en del af islamisk civilisation, men den som har brug for den til beskyttelse, eller som vogter af hjemmet eller på et landbrug eller til jagt, se det er i orden, men pas på at hundens spyt ikke rører dig. Med hensyn til hundes spyt er det en sag der kan diskuteres; Maliki lærde betragter den som ren, fordi de blev tilladt til jagt for dem og dog beordres vi til at vaske det sted hunden har bidt, mens flertallet af de lærde anser spyttet som urent med baggrund i Profetens hadeeth: : "Hvis hunden slikker på dit kar da vask det syv gange; hvoraf den ene burde være med sand.” Flertallets holdning er den sikreste. Og Allah, den allerhøjeste ved bedst.


Fatwa # 77827
Spørgsmål:  Hvorfor har muslimer ikke lov til at have hunde som kæledyr når Profeten siges at have haft en hvalp? Der siges også at han har klappet en hund på hovedet og bedt i nærvær af en hund. Min hustru og jeg har også hund, og vi havde hund før vi blev muslimer. Hvad skal vi gøre?

Fatwa: Det er ikke sandt at Profeten havde en hvalp eller at der er blevet fortalt at han kærtegnede en hund så vidt jeg ved. Tværtimod , da Profeten fandt ud af, at hans barnebarn Al-Hasan havde bragt en hundehvalp ind i Profetens hus, nægtede Profeten at gå ind i huset før hunden var blevet fjernet. Ibn’Abbas (må Allah være tilfreds med ham og hans far) fortalte: “Allahs budbringer (fred være med ham) sagde: ‘Engle går ikke ind i et hus, hvori der er en hund eller et billede.” (Fortalt i Sahih Muslim). Profeten sagde også: Den som holder en hund som kæledyr, undtaget med det formål at bevogte kvæget eller til jagt vil miste en qirat (en stor del af belønningen for dagens gode gerninger) dagligt.” (Fortalt i Sahih al-BVukhari og Sahih Mulsim). Derfor er mit råd til dig min bror, at hvis du holder denne hund som vogter af dit hjem da bør du holde den udenfor dit hus (i baghaven for eksempel) Ellers bør du skille dig af med den. (Og bemærk, at det ikke er tilladt at sælge hunde.)

Fatwa # 82794
Spørgsmål: Jeg har et hurtigt spørgsmål: Jeg ønskede at få en hundehvalp, og jeg bor i et byhus, og jeg spekulerer på, at hvis jeg lader den være i kælderen (ingen beder der, men sommetider sover gæster der) er det så halal eller haraam?

Fatwa: Alhamdu Lillah. At eje hunde (som kæledyr i  et hjem, hvor der bor mennesker er ikke tilladt i Islam. Profeten SAAW tillod mennesker der havde brug for det at eje hunde og bo i samme hus. Undskyldninger for at have hunde omfatter bevogte kvæg og til jagt. I mange Ahadeeth, pegede Profeten SAAW på engle ikke kommer ind i et hus der har hund og at menneskets belønning reduceres når de har hunde der bor sammen med dem.

http://www.americanthinker.com/blog/2011/08/mainstream_american_muslim_jurisprudence_on_dogs.html#ixzz1gKc60ACR

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails