tirsdag den 10. januar 2012

Fra verdslig til islamisk - Tyrkiet

Tyrkiets forvandling fra verdslig- til islamisk stat               

FSM: Quote of the Day
           
"Det er blevet hævdet at religiøs enhed også er en faktor i skabelsen af nationer. Hvorimod vi ser det modsatte med den tyrkiske nation.

Tyrkerne udgjorde en stor nation, selv før de antog Islam. Denne religion hjalp ikke araberne, iranerne, egypterne og andre til at forene sig med tyrkerne om at skabe en nation. Tværtimod svækkede det tyrkernes nationale relationer; den hæmmede de tyrkiske nationale følelser og entusiasmen. Dette var naturligt, fordi muhamedanismen var grundlagt på arabisk nationalisme over alle nationaliteter.”  

       

- Ataturk (født Kemal Mostafa) (1881 – 1938), der grundlagde det moderne Tyrkiet, fik fjernet tørklædet og hijab, den arabiske skrift og andre osmanniske forkærligheder, herunder introduktionen af en forfatning der var fast forankret i et verdsligt grundlag.  
Citatet her er fra hans bog om Borgerskab. (Atatürk, Yurttaslik Bilgeri, Yenigun Haber Ajansi, juni 1977, side 18).



Moskeerne er vore forlægninger, kuplerne er vore hjelme, minareterne vore bajonetter og de trofaste vore soldater.....”

- Recep Tayyip Erdogan, nuværende premierminister i Tyrkiet, der kortvarigt var fængslet i 1998 for offentligt at citere et digt der indeholder disse linjer.

Erdogan er islamist, hvis hustru Emine er iført hijab ved alle lejligheder, og som har gjort alt i sin magt for at erodiere den verdslige stat der belv introduceret i 1923. I løbnet af de snere år - under demokratiets dække - har han fået flytter Tyrkiet bort fra sekularismen og yderligere ind i Irans kreds og i den islamiske verden. 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails