mandag den 18. juni 2012

Meningsfyldt arbejde - hvad er det?


‘Meningsfyldt arbejde’ Hvad er det?

Thomas Sowell

Uddannelse er et ord der dækker over en masse forskelligt, fra vitale, livreddende lægekundskaber til ligegyldige kurser, til absolut ikke produktive kurser der fylder folk med en fornemmelse af de har grund til klage, og med uforløste rettigheder, uden at give dem evnerne til at lære at klare sig selv, eller en realistisk forståelse af, hvad der kræves af en borger i en verden i et frit samfund.

Manglen på realitetssans blandt mange højt uddannede mennesker er blevet demonstreret på mange måder.

Da jeg så skilte i Yellowstone National Park der advarer besøgende om ikke at komme nær ved bisonerne da indså jeg at dette var en advarsel som ingen nok så ringe belæst landmand fra forrige århundre ville have brug for. Der var ingen behov for at nogen skulle fortælle ham at han ikke skulle beskæftige sig med en kæmpedyr der vejer næsten et ton, og kan løbe dig op med næsten 50 kilometer i timen.


Der er ingen der behøvede at fortælle dig at døtrene af ikke belæste landmænd ikke skal stå ved en motorvej og forsøge sig med at få en køretur med fremmede, som alt for mange college piger har gjort, undertiden med resultater der går hele vejen - også til døden.

De farer som en mangel på virkelighedssans kan bringe mange uddannede mennesker fuldstændigt overskygges af de farer som en helt samfund skabte med de urealistiske synspunkter om verden der fremmes i mange uddannelsesinstitutioner.

Det var for eksempel smerteligt at se en internationale anerkendt lærd sige, at det som lavindkomstborgere har brug for var “meningsfyldt arbejde.” Men dette er en holdning der er almindelig blandt den uddannede elite, uanset hvor modsatrettet dens konsekvenser kan være for samfundet i det store og hele og især for de unge fra lavindkomstgrupperne.
Hvad er “meningsfyldt arbejde?”

Den underforståede holdning synes at være at det er arbejde hvis udførelse er tilfredsstillende eller morsomt i sig selv.  Men hvis det kun er den slags arbejde folk skal udføres, hvordan skal vores affald da samles sammen, natpotter tømmes på hospitaler, eller arbejde der medfører livstruende farer. 


Er der nogen der forestiller sig at brandfolk nyder at gå ind i brændende bygninger og hjem for at redde mennesker der er fanget af flammerne? At soldaterne i kamp synes det er hyleskægt?

I den virkelige verden er der mange ting der blot gøres, fordi de skal gøres ikke fordi det medfører umiddelbar glæde hos de som udfører dem.


Nogle mennesker får en retmæssig glæde i arbejdet med at tage sig af deres familier, uanset om arbejdet i sig selv er stort eller ej.


Nogle af vore mere Utopiafikserede intellektuelle klager over, at mange mennesker blot arbejder “for pengenes skyld.” De bryder sig ikke om et samfund, hvor A producerer det B ønsker, blot for at B vil producere det A ønsker, med penge værende et formidlingsværktøj til udveksling af sådanne byttehandler.

Nogle ville tilsyneladende foretrække et samfund hvor de al-vise elitære skal bestemme hvad her af os har “brug” for eller “fortjener.” Den faktiske historie om samfund der er opbygget efter det princip - beretninger der ofte er blodplettede eller endog gennemvædede af blod - er kun af lidt interesse for de som misfortolker ønsketænkning med idealisme.

I det allermindste så ønsker mange intellektuelle ikke at den fattige eller den unge skal påtage sig “almindeligt arbejde.” Men mennesker der betaler med deres egne penge, til forskel fra skatteyderbetalte penge, for at få nogen til at udføre et arbejde vil næppe få det gjort med hårde kontanter medmindre det arbejde virkelig bare skal gøres, uanset om arbejdet kan kaldes “almindeligt” af andre.



Mennesker der ikke har evnerne til at påtage sig de mere prestigefyldte jobs kan enten forblive dovne og leve som parasitter på andre eller tage de jobs som de er kvalificeret til, og derpå komme videre op ad ‘rang’stigen mens de opnår mere og mere erfaring. Mennesker der vender hamburgere på McDonalds Nytårsaftensdag vender sjældent hamburgere til næste jul.

De relativt få statistikker der følger ‘ægte’ individer af kød og blod over tid viser at de flytter sig i store tal fra en indkomstgruppe til en anden, begyndende fra bunden og derpå opad mens de opnår færdigheder og erfaring.

At fortælle unge mennesker at nogle jobs er “simple” er en bjørnetjeneste overfor dem og for hele samfundet. At subsidiere dem til dovenskab mens de venter på “meningsfyldt arbejde” er det samme at bede om problemer, både for dem og for alle rundt om dem.


http://frontpagemag.com/2012/05/29/meaningful-work/2/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails