mandag den 4. juni 2012

Vinsnob - 5 nemme genveje


Hvordan man bliver vinsnob! 5 nemme skridt


Drik, drik, drik, drik, and drik.

Sunny



Jeg indrømmer det gerne: Jeg er en amatørvinsnob. En amatørvinsnob er en person der ved tilstrækkeligt om vin til at være irriterende bedrevidende, gøre indtryk og påståelig. Det er en person der kan få et stort udbytte af ‘sanselig’ glæde af en god vin, og som kan sige ting som “Jeg ønsker en afbalanceret Cabernet, og hvis jeg kan få fingre i en årgang 2005 fra Oregon, så bliver jeg virkelig glad.” 
Er du nu allerede imponeret?

At blive en amatørvinsnob er ikke så svært som det kan lyde. Der kan være en forvirrende mængde information derude om vin, men sådan er det jo med næsten alt andet også, og blot en lille smule viden - og man er kommet langt.


Som amatørvinsnob vil jeg gerne have et glas kvalitetsvin når jeg er ude at spise. Problemet er at de fleste restauranter i Amerika serverer elendig vin, fordi de fleste af os ikke aner tilstrækkeligt til at bede om en bedre, og derfor drikker gennemsnitssprøjtet uden at klage. Det glas til 6 dollars med californisk rødvin du bestilte har muligvis kun kostet restaturanten 3 dollars for hele flasken. Billigt sprøjt. På grunden af at amatørvinsnobbe er en mangelvare i dette lande, så skal jeg bevæge mig rigtig langt for at finde et sted, hvor man serverer god vin og jeg HADER at bevæge mig langt. Jeg ville gerne, at vinsnobberiet spreder sig så langt som muligt, således at jeg kan få et pragtfuldt glas tør velafbalanceret, modent, med tannin, rødvin på en McDonalds drive-thru. (OK så ikke ved drive-thru).

For alt i verden sådan er det i Sydamerika. Det eneste der hindrer os er en mangel på vinsnobberi!

Her følger så fem lette trin således at du kan slutte dig til den farverige række af Amatør Vin Snobber i Amerika.


Trin 1: Du skal virkelig ønske det.


Får du hovedpine af vin? Nej, det passer ikke min ven. Det er elendig vin der giver dig hovedpine. Ved du hvad? Hvis du har en kvalitetsvin, så kan du drikke en hel flaske uden at få hovedpine. Denne kundskab er almindelig hos både vinsnobber, og enhver hjemløs drukkenbolt i verden.
Jeg vil meget gerne have en vellagret Cabernet, tak! Det billige l.... giver mig hovedpine.



Hvorfor du ellers skulle ønske at blive vinsnob?

  • Gøre indtryk på dine venner
  • Gøre indtryk på din kæreste (Dette er sandt for både mænd og kvinder med mindre din date er Homer Simpsonagtig. Homer ville blot blive irriteret og krænket over din forfinethed)
  • Du får meget mere glæde af et godt glas vin
  • Det er godt for hjertet

Har du brug for flere motiver? Der er ikke flere. Hvis du nu ikke er motiveret så snup dig en Budweiser Lite og hold op med at spilde min tid.

Trin 2: Vælg en favorit

Hvis du overhovedet drikker vin, så har du også en favorit. Kan du lide, hvid, rød eller rose? Tør eller sød? Frugtagtig? Sandsynligvis har du en druesort du foretrækker: Merlot, Cabernet, Syrah, Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc eller Riesling? (Hvis du siger Zinfandel, så kan jeg bare ikke hjælpe dig, for jeg aner intet om vin der leveres i papkartoner)(Her har skribenten ikke ret, Zinfandel er bare en dejlig vin, hvis kvaliteten er i orden. Primitivodruen fra Italien, som man mener er ‘moderen’ til Zinfandel kan også varmt anbefales - synopsis-kommentar)
Supertåbe

Hvis du ikke har en favorit, så gå videre til Trin 3. Drik en masse vin, og kom tilbage til Trin 2 senere.

For at forfine din favorit så skal du vælge en region. Californien, Australien, Sydafrika - hvad du nu hælder imod. Ideen er her at så behøver du kun kende en masse til et lille, isoleret segment af vinens verden for at drikke den med nogle snobber, og samtidig få rigtig meget glæde. Jeg hørte engang en professionel vinsnob omtale vindrikning som det at rejse - en herlig følelse. Når du så på et tidspunkt kan definere din smag til blot en type vin, så vil du blive chokeret over det sprøjt du har drukket til nu. Derpå udvælger du en anden type og/eller region og dit snobberi vil som en lavine bryde løs derfra. Til sidst bliver du nærmest umulig at gøre tilfreds.

Extra kredit: Hvis du ønsker at være en ægte kæmpesnob, så vælge en italiensk eller en fransk vinregion som din favorit.

Trin 3: Drik en masse vin

Når du nu har din favorit, så få fat i forskellige flasker med din favoritvin og drik dem. Dette er det vanskeligste, skridt fordi det jo kræver at du får det rigtig sjovt. Da det at have det sjovt er svært for dig, så må du disciplinere dig selv. Du må ikke springe dette skridt over! Man kan ikke blive vinsnob uden at blive fuld i smagningen af masser af vin.
Uha da! I aftes lærte jeg en masse om vin!

Tænk nøje efter når du smager vinen, og stil så kriterier op for hvad din “favoritliste” skal være ved at du stiller dig selv tre spørgsmål:
  1. Kan jeg lide den?
  2. Kan jeg bedre lide den, end en anden?
  3. Hvorfor, og hvorfor ikke?

På et eller andet tidspunkt i denne proces, dette trin, vil du komme i kontakt med din indre vinsnob. Du vil allerede være i stand til at se på en vinliste, udelade nogle dele som du ikke har studeret, udvælge fra en liste du har, og som du har kendskab til, og således ved hvad det drejer sig om. Du ved nu tilstrækkeligt til at fastslå ganske oprigtigt og snobagtigt overfor tjeneren på restauranten i Toledo, Ohio, “Har De noget andet end californisk vin på glas?”

Trin 4: Bed om at få lov at smage           

Vidste du, at det ikke er usædvanligt på en restaurant at kræve at man smager på vinen før man bestiller den? Typisk gælder dette for et glas, da de sandsynligvis allerede har en åben flaske og ikke har noget imod at åbne en, hvis de ikke har. Du kan smage på masser af vin før du bestiller. Et gode ved dette er, at du kan blive fuld før du når at bestille et glas, og lærer en masse om hvad du kan lide - hurtigt og billigt. Mange vinbarer tilbyder en vinsmagning, typisk for prisen på et glas, hvilket giver dig mulighed for at smage adskillige vine på en gang - en storartet måde at lære om vin, men vær dog sikker på du får smagsprøver fra dit favoritfelt.

Trin 5: Nogle få - ‘det gør man’ og ‘det gør man ikke’

Snus ikke til proppen. Proppen er sat på flasken i en restaurant af ren og skær tradition. Den hurtigste måde at skille en snyder ud er, hvis han dufter til proppen. Historisk set, vil vindrikkere bare se på proppen for at se om navnet nu passer på flaskeetitkketen, således at man ikke bliver snydt. Det er ikke relevant i dag.

1. Lad være med at lade som om du ved noget du intet aner om. At være vinsnob betyder ikke at man samtidig er alvidende. PS, til alle de påtagne alvidende ....i afslører jer selv. Det gør i altså.

2. Lad vinen rotere i glasset før du smager. Dermed fremhæver du smagen bedre, fordi der kommer mere vinduftstoffer i luften som din næse kan fornemme.

3. Benyt madterminologi. Du behøver ikke kende til fine ord for at kommunikere med en god butiksejer eller tjener om, hvad du kan lide. Blot undgå madord som, jordnøddeagtig, sprød eller pebermynte - medmindre du holder af at drille.


Okay, hvis du er 3 år, så snus for alt i verden til proppen

Sunny Lohmann is a regular humor columnist for PJ Media and PJ Lifestyle. Her political satire videos have gotten a lot of attention in the blogosphere. Find out more about Sunny by checking out her blog, House of Sunny, follow her on Facebook here, and enjoy her most recent Youtube videos here. She tweets @sunnylikeaboss.


http://pjmedia.com/lifestyle/2012/05/30/how-to-be-an-amateur-wine-snob-in-5-easy-steps/?singlepage=true

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails