torsdag den 6. september 2012

En historie om slid, slæb og afsavn - løgn!


Faktatjek: Førstedamens falske eventyr om slid og slæb


Joel B. Pollak

Førstedame Michelle Obamas madding til vælgerne i aftes hvilede på den præmis, at hun og hendes mand forstår, hvad det vil sige at kæmpe for at få enderne til at mødes. Hun talte på bevægende vis om deres tidlige år - om hvordan en ung Barack Obama kørte en bil der “var rustet bort” og fandt sine møbler i “en affaldscontainer,” hvordan de begge kom fra familier der måtte “klare sig ved det yderste af neglene.” Hendes eventyr - selvom det blev godt formidlet - var en stor, farverig løgn. 

Såvel Michelle Robinson og Barack Obama begyndte deres voksenliv med hjælp af resten af Amerika. De gik på eliteskoler: Michelle gik på Whitney Young, den eftertragtede offentlige skole for Chicagos overklasse, mens Barack gik på Punahou, privatskolen for overklassen på Hawaii. De blev optaget på Ivy League skoler trods deres utilfredsstillende eksamensbeviser og de kom begge på Harvard Law School.

“Tro det eller lad være, da vi først blev gift var ydelserne på vort kombinerede studielån faktisk højere hver måned end vor betaling for lånet på huset,” sagde Michelle. Det lyder som en barsk tilværelse - men faktisk afspejler det deres heldige omstændigheder. De var begge netop bestået fra en meget dyr juraskole og deres samlede indkomst fra behagelige job hos advokatfirmaer var højere end deres afdrag. Snart efter kunne Barack også nyde en ekstra gage fra University of Chicago.

De havde dyr smag, der afspejles i den lejlighed med to soveværelser til 277500 dollars de købte i 1993 - en høj pris selv efter dagens standard. Adskillige år senere flyttede de ind i deres palæ til 1,65 millioner dollars i Hyde Park -- med hjælp af bedrageren Tony Rezko. Barack fortalte ofte en historie på kampagneturen i 2008 om, hvordan han fik sit kreditkort sprærret - een gang. Den kendsgerning at han mente det var et ægte ‘slid’ taler for sig selv.

Da hendes mand gik ind på den nationale politiske scene, begyndte Michelle Obama at nyde en overdådig livsstil for skatteyderpenge, både indirekte som direkte. Da Barack Obama blev valgt til U.S. Senatet opnåede han en fondsstøtte til 1 million dollars fra University of Chicago Hospital -- og hans hustrus løn som vicepræsident for Community Affairs sprang fra 121910 - 316962 dollars. Jobbet: At få overført fattige, ikke forsikrede patienter til andre hospitaler.  

Mens førstedame Michelle Obama har levet højt til hest har resten af landet  lidt under en usædvanlig recession. I 2010 drog hun og hendes følge til Spanien for at holde hof på en overdådig ferie. Den sommer opmuntrede Obamaerne amerikanerne til at besøge Gulfkysten efter Deepwater Horizon olieudslippet, der truede turismen i regionen. Straks fløj de til Maine på deres egen sommerferie.

Denne sommer sløjfede Obamas deres sædvanlige sommertur til legepladsen for de meget rige ved Martha’s Vineyard -- måneder efter Michelle og døtrene havde nydt en dyr vinterferie i Aspen. Og selvfølgelig er der de tilbagevendende pilgrimsrejser til Hawaii. Nogle af midlerne kommer selvfølgelig fra deres privat indkomst, hovedsageligt Barack Obamas indtægter ved bogsalg - men selv det afkast er jo med baggrund i Obamas politiske karriere.

Hvis, som Demokraterne med så stor ivrighed påpeger, Mitt Romney nød privilegiet ved privat rigdom, så har Obamas nydt privilegier betalt af offentlige penge. Og indtil de kom i det nationale spotlys, gav de kun lidt til velgørenhed, bidrog i stedet til en kirke der prædikede racefordomme. “Sandheden har betydning,” fortalte Michelle Obama nationen den aften.


Det er også en løgn -- fordi indtil nu har hun undsluppet den uden konsekvenserne.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails