fredag den 26. oktober 2012

Cubakrisen, 2 helte - 2 skæbner

Cubakrisen - to helte - to skæbner


LT. COLONEL JAMES G. ZUMWALT, USMC (RET)                                                                 
 
Glemt i genfortællingerne her ved 50 året for Cuba Missil Krisen - en konfrontation der bragte USA og Sovjet på kanten af en atomkrig - var bidragene af krisens eneste to døde. Det var deres individuelle ofre der forhindrede at Den Kolde Krig blev brandvarm.

Begge mænd var militærfolk. Begge vidste de - i sagens natur - at missionen, som de hver især var blevet betroet var i højrisiko for at ende med døden. Den ene var iført en amerikansk uniform; den anden en uniform fra Sovjetunionen. Begge missioner udført tusinder af kilometer fra hinanden var altafgørende for den fredelige løsning Washington søgte.

Ironisk nok, trods det at de var iført forskellige uniformer, døde begge mænd i kampen for den samme side.

Amerikaneren var Air Force Major Rudolf Anderson Jr.,; Sovjet var oberst i Den Røde Hær Oleg Penkovsky.
 

Den 15. oktober 1962 åbenbarede en analyse af rekognoscerings foto over Cuba, taget af et U-2 fly, at Moskva var ved at installere ‘forsvarsvåben’ - det vil sige - jord til luft missilbaser. Installationen af disse forsvarsvåben var højst sandsynligt beregnet på at beskytte de leverede, og som snart skulle installeres, offensive våben -- det vil sige jord til jord missiler. Sådanne offensive våben ville være i stand til at medføre kernesprængladninger og ramme USA, og i betragtelig grad reducere den svartid USA havde på et første Sovjetangreb.

Den 22. oktober 1962, meddelte US præsidenten John F. Kennedy at han havde givet ordre til en U.S. Navy blokade af Cuba.

Kennedy og hans stab havde tumlet med at finde den bedste metode til at afværge krisen og formå Sovjet til at fjerne de offensive missiler fra Cuba. Blokaden var det første skridt i deres bestræbelse. Men beslutningerne om fremtidige skift krævede at man fortsatte med at indsamle efterretninger om byggearbejdet der blev udført på stederne på Cuba. Ekstra U-2 flyvninger blev beordret for at overvåge dette, mens Washington søgte efter en diplomatisk løsning.

I 11 dage overfløj adskillige U-2 missioner med succes øen, og tog billeder uden uheld. Så kom “Sorte Lørdag.” (Læs denne om U-2 flyvninger på synopsis.)

Om morgenen lørdag den 27. oktober drog Anderson af sted fra en U.S. luftbase for at udføre endnu en mission over Cuba. Ham ikke bekendt var der givet ordre af Sovjet til at skyde ethvert U-2 fly ned der krænkede cubansk luftrum. Mens Anderson fotografede stederne langt nede, ramte to jord til luft missiler hans fly, detonerede nær deres mål. U-2 styrtede ikke langt fra de steder han havde fløjet over.


En retsmedicinsk undersøgelse af Andersons lig kort efter det blev returneret til USA åbenbarede at døden med stor sandsynlighed havde været øjeblikkelig, forårsaget af granatsplinter der var gået gennem hans hjelm og punkteret hans flyvedragt. Han modtog adskillige æresbevisninger her efter sin død. Blandt disse var hans Services First (som først var blevet oprettet i 1947) -- og den højeste belønning for udvist mod -- Air Force Cross.

Men samtidig med efterretningerne som U-2s havde givet var der også behov for efterretninger fra mennesker. Dette omfatter efterretninger af en menneskelig kilde -- eller en spion, der sommetider arbejder som en “muldvarp” dybt inde i fjendens hule, som har førstehånds kendskab til fortrolige overvejelser som fjenden stoler på. Når sådanne efterretninger kan skaffes til U.S. analytikerne giver det dem mulighed for mere præcist at vurdere fjendens handlemønster og hvilke beslutninger han med stor sandsynlighed vil tage eller hvordan han vil svare på et forsalg fra USA.

Penkovsky var en Sovjet militær efterretningsofficer der havde arbejdet for Vesten i mere end et år. Han havde fået adgang til yderst vigtige efterretninger vedrørende missilbaserne. Information Kennedy virkelig havde svært brug i vurderingen af,  hvilke handlinger han skulle indlede på baggrund af hvad Sovjet vidste.

Det omfattede at vide hvad Kennedys “valgmuligheder” for handling var, som i tilgift afhang af hvad Sovjet lederen Nikita Khruschcev vidste om, hvorvidt nogen missiler var operationelle eller hvor længe det ville være før de blev det. Helt klart, jo længere tid der gik, jo større fordel i tid og tyngde havde Kennedy for at tvinge igennem de blev fjernet.

Det som gjorde Penkovskys mission allerfarligst var at Sovjet vidste at der var en “muldvarp” blandt dem. Idet han gav USA efterretningerne vidste Penkovsky uden tvivl at han liv var i stor fare.

Kennedy var lettet over at erfare gennem Penkovsky, at ingen missiler var operationelle og ikke ville være det i et godt stykke tid. Det gav Kennedy tid til at lægge pres på Sovjet for at få fjernet missilerne. Mens han gjorde det, og forhandlede sig frem til en aftale med Krhuschev hvor begge parter ikke tabte ansigt, blev Penkovsky arresteret i Moskva.

Mens døden for U-2 piloten Anderson kom hurtigt så var det ikke tilfældet for Penkovsky. Hans arrestation havde været pinlig for Sovjet efterretningsvæsen der søgte at skabe et eksempel gennem ham.

Sovjet efterretningsagenter blev samlet i kælderen til fængselsbygningen. Penkovsky blev båret ind, bundet til båren. I det som blev en yderst pinefuld og langvarig død blev han langsom skubbet ind i en brandvarm ovn - fødderne først. .

Mens vi reflekterer over hvor tæt USA og Sovjetunionen var på en kernevåbenkrig for et halvt århundrede siden, så burde vi give hæder og ære til de to helte, hvis ofre forhindrede denne krig -- og som døde på grund af ekstremister.

Anderson mødte døden kilometer oppe over Jordens overflade; Penkovsky mødte sin ved at lide alle helvedes kvaler.
                       
                           
Lt. Colonel James G. Zumwalt, USMC (Ret.), is a retired Marine infantry officer who served in the Vietnam war, the U.S. invasion of Panama and the first Gulf war. He is the author of "Bare Feet, Iron Will--Stories from the Other Side of Vietnam's Battlefields" and the e-book "Living the Juche Lie: North Korea's Kim Dynasty." He frequently writes on foreign policy and defense issues.
                       

Read more: Family Security Matters http://www.familysecuritymatters.org/publications/detail/50th-cuban-missile-crisis-anniversary-two-heroes-two-deaths-two-extremes?f=must_reads#ixzz28uSTj1Uq

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails