lørdag den 27. oktober 2012

Økonomi og Obonomi - forskelle!


Det er Obonimien - tåbe!

David P. Goldman


“Investering i virksomheder i USA er gået i stå,” er lederartiklen i MarketWatch her til morgen. Hjemmesiden rapporterer, “I det første kvartal siden sent 2009, er eksporten af U.S. fremstillede varer gennem U.S. investeringskapital faldet, til en årlig rate på 4,9% ifølge data fra Census Bureau udkommet torsdag.” 


Der er en form for strejke blandt investorer af proportioner vi aldrig har set før. Virksomhederne sidder tungt og fast på 2 billioner dollars i kontanter. Private aktiebeholdninger har 1 billion dollars i uudnyttede muligheder. Pensionsfonde og livsforsikringsselskaber kæmper for at få afkast. Dog tøver amerikanerne med at løbe en risiko med andre amerikanere. Husholdninger, virksomheder og institutionelle investorer vil hellere beholde pengene under en figurativ madras i ultrasikre investeringer, end de vil investere i fremtidige produktionsmuligheder.

Dette er ikke som Den Store Depression. Under Den Store Depression da kollapsede det at investere helt sikkert, for ingen havde penge at investere for. Nu har alle penge at investere (og Forbundsbanken reserve bliver ved med at skovle penge ind i systemet ved at opkøbe sikkerheder fra det åbne marked) dog ønsker ingen af investere.

Der er ingen beskrivelse i lærebøger om dette fænomen, så vi vil give det et navn- OBONOMI. Det giftige antiforretningsklima i Washington er så kraftigt at ingen vil turde tage en risiko.

Investorernes strejke er i særlig grad ildevarslende når man tager i betragtning af gennemsnitsprofitraten for næsten 4000 aktiehandlede virksomheder, som vi har data fra, var over 18% i andet kvartal af 2012. Hvorfor skulle investoreren dog ikke sætte flere penge i virksomheder der giver et afkast på 18% om året, frem for at købe sikre papirer der giver inflationsrenten eller mindre? Svaret er at de er skrækslagne over det forretningsfjendtlige miljø.

Hvis Obama bliver genvalgt, vil forretningslivet ramme en mur af skatteforhøjelser og skulle kæmpe mod et terrorregime af regulativer.

Den store amerikanske profitmaskine er gået i stå. Hvis Obama genvælges, bliver vi alle fattigere.

http://pjmedia.com/spengler/2012/10/25/its-the-obonomy-stupid/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails