lørdag den 13. oktober 2012

Wall Street - og din - uanstændige opførsel


Wall Street - dårlig opførsel?

Ben Stein


De skylder Amerika noget -- men vi skylder også dem rigtig meget.

Nyhederne er fyldt med historier om Wall Street og bankernes elendige opførsel - og med rette. Manipulation med renter, bedragen af investorer, uansvarlig lånepolitik, vildt -- jeg mener VILDT -- undertrykkende behandling af kreditkortlånere. Alle disse ting er sket.


De er bedrageriske svigtere af den troskabspligt som Wall Street skylder Amerika for at have det privilegium at handle med Amerikas penge. Wall Streeet skylder Amerika ufatteligt meget for at tillade at så mange af udøverne på Wall Street er blevet rige. Det burde de ikke glemme.

Men lad os heller ikke glemme at Amerika og verden også skylder Wall Street en hel del, og det plejer vi sædvanligvis at gøre.


Wall Street har perfektioneret et system, hvor den almindelige investor kan eje et stykke af en virksomhed og det fra hele verden. Det plejer at være sådan, at hvis investor er bare en smule forsigtig, så kan disse investeringer ske for en lav omkostning, med minimale gebyrer. Det plejer at være sådan at hvis investor er bare en smule kløgtig, så kan investeringerne sættes i f.eks. kontanter og obligationer og aktier og i forskellige brancher og af forskellig størrelse i i virksomheder med et enten stort eller mindre kapitalgrundlag således at selv i svære tider - så er investors risiko begrænset.

Investoren i Peoria kan med et museklik få sine investeringer ændret fra Beijing til Bangalore og Brasilien. Adgangen til investeringsmuligheder er forbløffende god og sædvanligvis til en lav omkostning.

Lige så vigtigt. Wall Street har gjort det muligt for investorer at få straks likvider. Investor kan få sine indsatser ud på få minutter. Igen - omkostningen er som regel minimal. Dette er en innovation der aldrig har eksisteret indtil Wall Street gjorde den mulig. Vi skylder Wall Street den likviditetsmulighed, hvilket har krævet en indsats.

Fordi aktier kan svinge hele tiden så giver de mere i afkast end næsten enhver anden investering over længere perioder. Dette betyder at den omhyggelige, dygtige investor kan få adgang til at få en højtydende investering med ekstrem lethed, og hvis han evner det mentalt og finansielt, kan han holde på de investeringer og deres udbytter indtil tiden er moden til det helt rigtige salgstidspunkt med et stort afkast.Dette er da et ganske ekstraordinært gode for mennesker der planlægger deres pensionering og et fremragende gode for enhver omhyggelig, forsigtig sparer/investor der har tid.

Wall Street har også gjort det belejligt for industrier over hele verden at skaffe penge til nye tiltag (nu foretages noget at dette ved venture kapital og private friværdier) til at udvide de eksisterende enheder og til at modernisere.

Wall Street har været behjælpelig med at gøre huslånsoptagning mulig i stor skala og med en lethed som ville have været helt umulig for blot få årtier siden. Ved at samle rekreditlån sammen og sælge disse obligationer kan der skaffes penge til købere der ellers ville være udelukket fra at eje et hus. Jovist, hvis dette gøres på uansvarlig vis, så er resultaterne katastrofale. Men når det gøres med omhu, så er resultatet at man giver familier lov til at eje deres hjem hele livet.

Jeg har brugt en stor del at mit liv på at undersøge og berette om dårlig opførsel på Wall Street. Jeg ved udmærket at en sådan eksisterer. Jeg ved at der er nogle ekstremt korrupte mennesker der arbejder på Wall Street, og nogle hvis respekt for loven er minimal.

Men jeg ved også at Wall Street har været medvirkende til opsparing, investering, pensioner og det at eje sit hjem uden hvilket livet som vi kender det ikke ville være muligt.Ben Stein is a writer, actor, economist, and lawyer living in Beverly Hills and Malibu. He writes "Ben Stein's Diary" for every issue of The American Spectator.

http://spectator.org/archives/2012/07/20/wall-street-misconduct

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails