lørdag den 19. januar 2013

Hvad er et grønt job?

Hvad er egentligt et ‘grønt’ job?

       
Tait Trussell                             

Præsident Obama lovede for tre år siden, at ved afslutningen af årtiet ville Amerika have 5 millioner grønne jobs. Der mangler vist en hel del. I det mindste er 14 millioner potentielle arbejdere uden arbejde.

Men hvad er et “grønt job” for noget? For at finde ud af det så lad os begynde med en meningsudveksling mellem Senator Chuck Grassley (Iowa) højtstående medlem af Budget og Finans Komiteen og Arbejdsministeriet.
 I et brev til arbejdsminister Hilda Solis den 23. september 2011 skrev Grassley:

“Siden februar 2009 har ministeriet belønnet, med cirka 490 millioner dollars i Stimulus, beregnet til optræning i ‘grønne jobs.’ Alligevel er ministeriet, ifølge sine egne dokumenter stadig kun ved ‘at arbejde på at udvikle en definition for den grønne sektor og arbejdspladser.’”

Tidligere - juni 2010 - havde Grassley skrevet til minister Solis og bemærket at han havde været imod American Recovery Act (Stimulusloven) fordi den var:
“stopfyldt med forbrug for at tilfredsstille særinteresser....Imidlertid er jeg blevet gjort opmærksom på at DOL (Arbejdsministeriet) lige netop nu forsøger at definere hvad et ‘grønt job’ er...mere end et år efter Recovery Act’en blev underskrevet som lov og efter at millioner af dollars i støtte allerede er blevet givet ud til grønne jobs....Jeg ville gerne forstå det kriterium som DOL benyttede for at uddele millioner af skattepenge før definitionen er blevet klarlagt.”

Vicearbejdsminister Jane Oates svarede Grassley ved at sige at Stimulus Loven bemyndigede DOL til at belønne, med 740 millioner dollars i arbejdstræning og omskoling, med 500 millioner dollars til forskning, arbejdsudveksling og jobtræningsprojekter for “at forberede arbejderne for en karriere i energieffektivitet og bæredygtig energi.” Der blev henvist til de upræcise definitioner på grønne jobs lige for tiden, herunder et Ministerium-understøttet forskningsdokumnet ved navn. “At gøre arbejdsverden Grøn.”

Det omfattede den indianske og indfødte amerikanske arbejdsstyrkes udvikling og en database med de tilhørende kvalifikationer og arbejdernes egenskaber. Men andre ord, ingen specifik definition.

Hun sagde også at Statistikkontoret for Arbejde forskede i andre lande og stater efter deres definitioner på grønne jobs. Dette omfattede, sagde hun, at organisationer der benytter miljømæssigt venlige produktionsformer identificeres.  

Men den statistiske definition er “kun for de statistiske formål og kan ikke anvendes til fondsmidlerne. Definitionen på grønne jobs fra Statistikkontoret vil ikke vedrøre udbetalingen af ydelserne.”

Måske, en skønne dag vil Arbejdsministeriet finde en definition som den kan lide. 
 


Det Hvide Hus Middle Class Task Force, under ledelse af Joe Biden​, er kommet med en række definitioner:

“…..Grønne jobs har potentialet til at være kvalitets-, familieopretholdende jobs der også hjælper med til at forbedre miljøet. Det er i det store og hele hjemlige jobs der ikke kan sendes til udlandet. Det er mere end andre godt betalte jobs, selv med hensyn til arbejderens kvalifikationer. Ydermere er grønne jobs en del af en større bevægelse i reformen af den måde vi skaber og benytter energi såvel i dette land som resten af verden.

De repræsenterer en sektor i vækst, og en der tilbyder det dobbelte løfte med at kunne give gode jobs samtidig med at de imødegår den miljømæssige udfordring for at reducere vor afhængighed af de begrænsede fossile energikilder, der giver de skadelige CO2 udledninger....Fordi definitionerne på grønne jobs er så brede på nuværende tidspunkt er det umuligt at generere en pålidelig optælling af, hvor mange grønne jobs der er i dagens Amerika. Vi kan imidlertid identificere jobs i industrierne og beskæftigelserne der sandsynligvis er grønne jobs. ….

Grønne job er gode jobs: De giver mere, med op til 10-20%, afhængig af definition, end andre jobs. Grønne jobs vil i større grad være fagforeningsjobs mere end andre jobs....

Bidens rapport sagde at “Der er ingen officiel, eller blot bredt accepteret definition, på hvad et grønt job udgør.”

I mellemtiden havde Arbejdsministeriets departementschef en høring om jobtræningen til de 500 millioner dollars i forberedelsen af arbejderne til grønne jobs, eller “karrierer i energieffektivitet og bæredygtig energi.”

Departementschefen ønskede svar på disse spørgsmål:

l. Hvordan har Beskæftigelsen og Trænings Administrationen (ETA) defineret grønne jobs?
2. Hvad er status for fondenes forbrug, og hvor er midlerne blevet benyttet?
3. I hvilken udstrækning er målsætningerne for træningen og omskolingen blevet indfriet?

Definitionen som ETA benyttede til grønne jobs var de som er knyttet til bæredygtig energi og naturens ressourcer. Rapporten fra Departementschefen, der blev udgivet den 30. september inkluderede legatuddelingsdata rapporteret den 30. juni 2011, for ydelser givet til optræning og omskoling fra december 2008 til januar 2013.

“Ikke alle grønne jobs der er defineret er nye eller unikke beskæftigelser; nogle bygger på eksisterende beskæftigelser,” siges der i rapporten.

Af de cirka 500 millioner dollars der er givet til ETA, blev tre optræningsprogrammer belønnet.
Modtagerne rapporteres at have brugt 33% af de tildelte beløb med 73% af tidsrammen for ydelserne brugt.

Fiaskoen fortsatte. Modtagerne rapporteres at betjene 43% af målgrupperne og kun medføre 10% til arbejdspladser. Og bestræbelsen er gået i tomgang. Rapporten fra Departementschefen sagde: “Der er intet bevis for at modtagerne på effektiv vis vil benytte midlerne...inden afslutning af modtageperioden (2013).”

De millioner som der ikke var brug for “burde inddrages ligeså snart det er praktisk muligt.”

Midlerne til optræning rapporteres kun at have 1336 deltagere “der har fået beskæftigelse i mindst seks måneder, eller 2% af målsætningen på 69717 deltagere.”

ETA kunne “ikke vise at modtagerne var på vej mod at indfri målsætningen, der var heller ikke en plan for at sikre at de kunne,” fortsatte rapporten.

“Ikke alle grønne jobs er defineret som nye eller unikke beskæftigelser...For eksempel modificeres eksisterende kvalifikationer for at forberede arbejderne til karrierer i energieffektivitet, bæredygtig energi, energisektorer og til andre (formodede) grønne jobs, såsom operatører på kraftværker; elektroingeniører; varme, ventilation og air-conditionings værktøjer; installatører og bygningsledere.”

Eksempler på bredde i beskæftigelserne, og hvad opgaverne skal indebære efter som det regeringen anser som grønne jobs indbefatter opgaver som: Ombygning af eksisterende strukturer og reparation af samme, indsamling af vegetabilsk olie, betjening af gaffeltrucks og forståelse af manualer.  

De cirka 500 millioner dollars der er stillet til rådighed for Arbejdsministeriets oplæringsprogrammer er, eller måske ikke, typiske for de eklatante fiaskoer.

Men Administrationen har ikke lige præcis en lang række med succeser at pege på i sin desperate søgen efter at være i stand til præcist at beskrive hvad et grønt arbejde er.

Om Tait Trussell

Tait Trussell is a national award-winning writer, former vice-president of the American Enterprise Institute and former Washington correspondent for The Wall Street Journal.

http://frontpagemag.com/2011/10/20/just-what-is-a-%e2%80%9cgreen%e2%80%9d-job/2/

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Sjovt nok har regeringen og EL lige afsat 118 millioner til grønne initiativer og "grønne ildsjæle" hvad det så end dækker.

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2013/01/19/194145.htm

Det lyder mest som 118 millioner der skal deles ud blandt vennerne i det fascistiske miljø kaldet AFA og de voldelige dyreværns-aktivister

Olsen sagde ...

I valgkampen sad Enhedslistens repræsentanter i TV og redegjorde for, hvordan man ville skabe 100000 grønne jobs i Danmark i løbet af få år. Ingen journalister gik i kødet på den vanvittige udtalelse. Mærkeligt!

Grønne jobs får allerede i dag massiv statsstøtte gennem tilskud til vindmøller, solceller mv. Mange klapper i hænderne af glæde over de påståede 'miljøforbedringer, men de samme 'forbedringer' kunne være skabt langt mindre omkostningsfyldt ved en ærlig tilgang til f.eks. A-kraft. Men i A-kraft industrien ligger blot ikke så mange arbejdspladser som i alle de underlige 'grønne' påfund. Til gengæld kunne vi skabe ægte økonomisk dynamik og uafhængighed af olie af Mellemøsten.

Anonym sagde ...

Ha Ha. Hvis en politiker ytre ordet A-kraft i offentligheden bliver vedkommende karakter-snigmyrdet ind der går 24 timer.

Det er et overstået kapitel indtil videre. Vent til olien slipper op eller den bliver for dyr for selv de rige så skal du se løjer :)

Related Posts with Thumbnails