torsdag den 24. januar 2013

Skuespiller i særklasse - Charles Durning

WWII veteran og skuespiller begraves på Arlington

                                
J. D. Leipold       
                        
WASHINGTON (Army News Service, Jan. 17, 2013) — Triple Purple Heart besidder, modtager af Silver Star og prisvindende karakterskuespiller Charles Edward Durning, der døde i en alder af 89, af naturlige årsager vil blive lagt til hvile på Arlington National Cemetery, Va., den 21. februar.


Født i Highland Falls, New York, næsten nabo til U.S. Military Academy ved West Point, hvor hans mor vaskede tøj for kadetterne og hans far var soldat, var Durning det fjerde af 10 børn. Han havde fire brødre der blev voksne, men hans fem søstre døde af skoldkopper og skarlagensfeber som børn.

Af venner kaldt Chuck, blev Durning indkaldt og var i hæren i en af de første bølger der landede på Normandiets kyst den 6. juni 1944, D-Dag. Blot ni dage senere gjorde han sig fortjent til sin første Purple Heart, da han blev alvorligt såret af en tysk mine ved Les Mare des Mares. 

Efter 6 måneders rekreation i England blev han ført til fronten for at kæmpe mod den tyske Ardenneroffensiv. Under Battle of the Bulge, blev Durning såret, denne gang i en mand mod mand bajonetkamp, som han senere skulle modtage endnu en Purple Heart for.

Stadig i stand til at kæmpe skulle Durning modtage sit tredje Purple Heart da han drog ind i Tyskland i marts med det 38th Infantry Regiment, hvor han blev alvorligt såret i brystet marts 1945. Durning blev derpå evakueret til USA, og brugte resten af sin tid i Hæren på at komme sig, indtil han blev hjemsendt i januar 1946 som en førsteklasses menig.

Sammen med de tre Purple Hearts blev Durning belønnet med Silver and Bronze Stars for tapperhed og World War II Victory Medal. I 2008, gav den franske konsul ham National Order of the Legion of Honor.

Efter krigen var Durning professionel bokser samtidig med han gik på skuespillerskole og optrådte på scener i New York. Men det var først da han var i 40’erne at han gik ind i filmverdenen, hvor han i 19562 spillede rollen som en menig i “Password is Courage.”

Så fik han som 50-årig sin gennembrudsrolle som en korrupt politimand der jagter professionelle fupmagere i filmen fra 1973 “The Sting” med Robert Redford, Paul Newman og en opfølger som detektiv i “Dog Day Afternoon” med Al Pacino i 1975.

Selvom Durning fortsatte med at optræde på teater da tog hans filmkarriere fart, han optrådte i mere end 100 film før hans død, og arbejdede faktisk hvert år mellem 1973 og 2011 i film som “Breakheart Pass,” “Captains and Kings,” “The Muppet Movie” og “Tootsie.”

Watch a cilp of Charles Durning in “Tootsie” here:

Hvis han ikke var på lærredet så var han aktiv med som stemme i “Family Guy” og spillede roller i andre TV film og miniserier såsom 1980’ernes “Attica,” 1990’ernes “The Kennedys of Massachusetts,” og “NCIS” fra 2004.

Durning sagde han aldrig afviste en rolle uanset hvad den gik ud på. Han elskede Juletiden og spillede en eminent Julemand ikke færre end fem gang i sin karriere.

Hans mest betydelige æresbevisninger omfatter Academy Award Best Supporting Actor nomineringerne i 1982 for “Best Little Whorehouse in Texas,” og i 1983 for Mel Brooks’ comedy-drama “To Be or Not to Be.”


Han modtog også seks Emmy Award nomineringer, en Tony Award i 1991, i bedste skuespiller kategorien, og fire Golden Globe nomineringer, herunder en pris i 1991 som bedste skuespiller. I januar 2008 blev han æret med Screen Actors Guild Lifetime Achievement Award og en stjerne på  Hollywood Walk of Fame.

Durning deltog i mange forskellige funktioner for at ære amerikanske veteraner i årenes løb, herunder som formand for U.S. National Salute to Hospitalized Veterans. I mange år var han også gæstetaler ved National Memorial Day Concert holdt ved Capitol Building i Washington.
           
http://www.humanevents.com/2013/01/22/wwii-vet-actor-to-be-interred-at-arlington/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails