fredag den 1. marts 2013

Æg i Æg

Æg i æg

     
Et typisk æg vejer cirka 50 til 60 gram. Men en YouTube bruger ved navn Sean Wilson fandt et meget stort æg, som det kan ses på videoen. Han vejede det og superægget vejede mere end tre gange det normale, 181 gram. Da han slog ægget ud det kom forklaringen: Der var endnu et  æg, i skal, indeni i ægget.


Mens æg med to blommer ikke er helt ualmindeligt (dog ikke typisk) så synes nogen det vist nærmest værende umuligt. Men videoen er ikke fup. Det er et sjældent fænomen kaldet “ovum a ova,” ifølge BBC, eller “dobbelt æg.” Og den er god nok.

I en anden video, talte New Scientist med Douglas Russell, førende ekspert i fugle (og derfor samler af æg) ved London Natural History Museum. Han forklarer:

“Det der som regel sker er at mens ægget udvikles og bliver skubbet ned i æggelederen, kan der forekomme unormale sammentrækninger i æggelederen der kan skubbe et udviklet æg tilbage i æggelederen. Det som derpå sker er at det ene æg vil blive omsluttet af det næste....To komplette æg, med blommer og hvide vil blive skabt.”

Som Russell bemærker er æg i æg yderst sjældne - dog måske undtagen på YouTube. Her er tre eksempler.

Bonus fakta: Som rapporteret af BBC så fandt en gruppe biologer i 2006 fra University of Manchester, et andeæg hvor der bevægede sig noget rundt inden i. Da de åbnede det fandt de tre levende elritser - en lille ferskvandsfisk. Man har til idag ingen forklaring på, hvordan det kunne ske. 
 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails