søndag den 3. marts 2013

Hegn af bier

Hegn af Bier


I visse sammnhænge kan mennesker og elefanter leve fredeligt sammen. Indtil fornylig gav nogle zoologiske haver de besøgende den luksus, at de kunne ride på ryggen af en elefant, men den praksis er nu nærmest borte, grundet bekymringer over dyrenes sikkerhed. Ikke desto mindre er der masser af eksempler på elefanter - den største af to arter - der sådan set ikke skader mennesker. I

Sådan har det ikke altid været. I dele af Afrika, har landbruget har bredt sig ind i elefanternes leveområder. Det ser elefanterne naturligvis ikke med venlighed på og de har vandret ind over landmændene marker og ædt af afgrøden og dermed ødelagt markerne. At holde elefanterne ude er farligt og vanskeligt, men en forskning har udviklet en elegant - og profitabel - metode: Bier.

Elefanter er berømt for deres glimrende hukommelse. Det siges at en elefant aldrig glemmer, og da det nok er en overdrivelse så er det dog sandt at dyrene har en glimrende evne til at huske tider og begivenheder der har betydet skader og smerte. Det er meget sandsynligt at de også har en sådan måde at give udtryk for det gennem deres ‘snabelsprog.’ I 2010 afgjorde en forsker ved navn Lucy King at østafrikanske elefanter har en helt særlig lyd, de kommer med når de er i et område med masser af bier. Bier er en særlig plage for elefanter da insekterne kan stikke dem nær øjnene og i snabelen- Elefanternes alarm er altså for at gøre andre elefanter opmærksom på faren.

Et år eller to senere kombinerede King disse to kendsgerninger - elefanternes angst for bier og deres glimrende hukommelser - til en ny teori: Bistade “hegn.” Hvis landmænd kunne indhegne deres land med bier da ville elefanter der mødte disse udfordringer ikke kun holde sig borte, men også kommunikere faren til artsfæller. Hendes pilotprogram omfattede 34 landbrug i Kenya, med stor succes. Da elefanterne så mødte de faktiske hegn rundt om farmene, rystede man bistaderne og bier kom rasende ud. Så flygtede elefanterne fra området.

Som en bonus fik man også honning.

Bonus fakta: Udtrykket "hvid elefant”, ifølge Merriam-Webster dictionary, betyder “en ejendom der har brug for megen pleje og mange udgifter og kun lidt indtægt.” Oprindelsen til udtrykket stammer tilbage fra 1800 da Kongen af Siam, plejede at give gaver i form af hvide elefanter til de mennesker i hans tjeneste som han havde mistet tilliden til. Modtagerne af disse elefanter risikerede økonomisk ruin på grund af dyrets behov for pleje og føde.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails