mandag den 11. marts 2013

Intet regulativ - ikke noget problem


Stossel: Intet regulativ? Ikke noget problem


John Stossel


I den korte tid efter præsident Obama blev genvalgt har regeringen udstedt hundredevis af sider med nye regulativer. Bureaukratiet holder aldrig pause. Bureaukraterne standser aldrig. Der er nu mere end 170000 sider med regulativer fra forbundsregeringen.

Præsident Obama ønsker stadig flere regler. I det han hyldede yderligere finansielle regulativer sagde han “Vi må og skal gå fremad.” For præsidenten og muligvis de fleste amerikanere betyder “fremad” at der vedtages flere love.

Det er skræmmende at tænke på en verden uden regulativer. Intuitionen fører os til at tænke at uden regeringen ville vi blive ofre for svindel, som jeg forklarer i min nye bog, “No, They Can’t!” Men vor intuition er forkert.

Overvej dette: En hel sektor af økonomien opererer næsten uden regeringskontrol. Udlændinge bytter store summer hver eneste dag.
Det er internettet. Det har regulativer, blot ikke regeringens.

På mit TV show med titlen “Freedom 2.0” (som Fox Business Network sender) forklarer økonomiprofessor Ed Stringham at Paypal.com, der overfører milliarder af dollars for mennesker, i begyndelsen formodede de skullle have regeringshjælp for at forhindre svindel.

“De stod over for svindlere fra hele verden. De henvendte sig til FBI,” siger Stringham. “Men FBI havde ingen anelse om,  hvem disse mennesker var.”

Derfor fandt PayPal på en nye form for regulativ. “De udviklede et privat svindelsporingsystem, hvor de benyttede computere til at vurdere, ‘Dette kan muligvis være svindel,’ og og derpå blev sagen så sendt til en medarbejder der kunne forske i det.” På dramatisk vis reduceredes svindelen, og PayPal stortrivedes.eBays forretningsmodel er også truet af svindel. Hvordan kan en køber stole på, lad os sige, at en sælger faktisk vil levere den pakke til 25 dollars med baseballkort, og at kortene er i den stand han siger de er? I teorien kunne man lægge sag an, men i praksis, er vort lovsystem alt for langsomt og omkostningstung til det. Derfor fandt EBay på selvregulering. Køberne giver sælgerne karakterer.

“eBay og andre grupper udviklende private vurderingsmekanismer,” siger Stringham. “Når man er på eBay så ved man der er 99% chance for at man får de varer man køber leveret.”

Private virksomheder fandt de kunne indføre “mængden kontrollerer” mod svindel og lavkvalitetsprodukter på samme måde som Wikipedia opdagede at et leksikon kunne skabes uden en central organisation. Wikipedia grundlægger Jimmy Wales fortæller mig at metoden “fungerer langt bedre end det fra toppen ned system det erstattede.”

Vi formoder næsten altid at ‘fra toppen og ned’ regeringsregulativer er nødvendige selvom historien viser noget andet. Vidste du at børsmarkederne begyndte uden regeringsregulering?

Stringham forskede i, hvordan de første børser udvikledes sig i London i det 17. århundrede:

“Regeringen nægtede at påtvinge alle selv de mest simple kontrakter. Ikke desto mindre regnede børshandlerne ud, hvordan man foretager hurtige salg, fremtidige kontrakter, optionskontrakter - selvom det ikke var et lovkrav.”

Man fandt på den private foranstaltning.

“De handlede i kaffehusene. Efter et stykke tid besluttede de: ‘Lad os indføre regler i dette kaffehus. Hvis du svigter vil du blive smidt ud af kaffehuset, og du vil blive kaldt en svækling (lame duck)’” (Man måtte nemlig vraltre ud af kaffehuset. Det er faktisk derfra udtrykket “lame duck” stammer.)

Efter at have arbejdet i årevis med rapporter om forbrugertilfredshed har jeg lært at private regulativer er bedre for forbrugerne, end bunker af regulativer fundet på af vor oppustede regering.

Værre er det at regeringens mikroledelse hæmmer innovationen. Virksomhederne investerer nu i advokater og “rettighedseksperter” fremfor ingeniører og nyskabere.

De som ikke gør det kan muligvis blive lukket.

Intrade er et innovativt “forudsigelsesmarkeds” website, hvor mennesker satser på fremtidige begivenheder - hvem vil vinde en Oscar, valgresultater mv. Satsninger er gode indikatorer om hvad der vil ske i fremtiden fordi mennesker tænker sig grundigt om før de satser deres penge på en sag,

Men et regeringskontor ved navn Commodity Futures Trading Commission belsuttede at Intrades ‘væddemål’ er “commodity options” og Intrade har ikke den rette licens til at handle med de optioner. Regeringsagenturet lagde sag an, og Intrade beslluttede at man måtte lukke sin hjemmeside for amerikanere. Resultatet: Vi mister viden - en forretningsmuligheder.

Præsident Obama har forkert fat på tingene. Vi har ikke brug for nye regler. Regeringen burde holde op med at komme med flere regulativer - eller forsøge at følge Stossel Loven: For hver ny regel skal to skrottes.

http://www.humanevents.com/2013/01/02/john-stossel-no-regulation-no-problem/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails