søndag den 10. marts 2013

Livet i højden er bedst

Livet i højderne


Som det fortælles er der masser af beviser på at mennesker foretrækker ting højt oppe fremfor ting længere nede. Himlen Foroven. Helvedet Forneden, selvfølgelig, men det er mere sådan sekterisk ikke sandt?
 


Penthouse lejligheder. 1920’ernes ejendomsmarked i Amerika eksploderede med bygningen af skyskrabere, som illustreret på fysisk vis af Chrysler Building i 1928 (fuldført 1930) og Empire State Building i 1929 (fuldført i 1931). Et tidsskrift havde en artikel i deres november udgave 1929 af Modern Mechanics der nævnte: Tagene på byens skyskraber er nu de mest eftertragtede og dyreste steder som eksklusive lejligheder. Lejen på nogle af de taglejligheder er cirka 2000 dollars per værelse om året!”

Nu har forskere data der lader formode at det blot er mere end fortællinger. I en række på fire studier, som omtalt af Scientific American, fandt University of North Carolina professor Larry Sanna at fire områder af prosocial opførsel - donationer, medfølelse, frivillighed og samarbejde - positivt kan knyttes til højde på en eller anden vis. Vi føler os bare bedre tilpas når vi er højere oppe.

To af undersøgelser er særlig interessante. I den første holdt Sanna og hans hold øje med donationer til indsamlere fra Frelsens Hær, den ene placeret foroven ved en rulletrapppe og den anden placeret forneden. Butikshandlende der kørte med eksalatoren op gav dobbelt så meget som de der kørte ned. På lignende vis bragte Sannas hold en anden gruppe mennesker ind i et auditorium. De der  gik  - op  - på scenen - brugte frivilligt 50% mere af deres tid, end de som gik - ned -  ved orkesterpladsen.

Årsagen til dette? Ikke fastslået, desværre. Og undersøgelsen - som man kan læse i den fulde længde her - kan hjælpe med til at forklare vor fascination af at nå nye højder.

Bonus fakta: The Modern Mechanics artiklen omtaler eksistensen af en penthouse lejlighed i top fem klassen på Fith Avenue til 300000 dollars.  I nutidens dollars svarer det til cirka 3,8 millioner dollars.  

The Plaza Hotel, på Fifth og 59th, lavede fornylig mange værelser om til lejligheder, dem kan man købe for rundt regnet 3925000 dollars. Det er ikke en penthouse lejlighed, heller ikke en femværelses. Det er et værelses på 420 kvadratmeter.

http://nowiknow.com/the-high-life/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails