torsdag den 14. marts 2013

Profethønen fra Leeds

Profethønen fra Leeds

   

“Kristus kommer.”

Afhængig af konteksten så kan sætningen være hvad som helst fra en velsignelse til en advarsel om en kommende Apokalypse. Selvom konteksten ofte gør meningen tydelig så forvirrer den til andre tider modtageren af budskabet. I Leeds, England i 1806, var budskabet helt sikkert noget diffust ved budbringeren.

Budskabet dukkede op på et frisktlagt hønseæg.
 

Som genfortalt i bogen “Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds,” skrevet af den skotske forfatter Charles MacKay i 1841, da forårsagede detaljer om æggene “en paniktilstand” i området, “da et stort antal besøgende” rejste til Leeds for at besøge den påståede profetiske høne. Da de ankom, blev løftet om en æglæggende høne med apokalyptiske budskaber indfriet.  

Men selvfølgelig gik verden ikke under i 1806. Æggene var ikke budbringere af dom, anger eller noget andet -- fordi æggene i sandhed ikke var et budskab fra en ukendt.
Hvad foregik der?

Ejeren af hønen, ifølge Wikipedia var en kvinde ved navn Mary Bateman, almindeligvis kendt som “Yorkshire Heksen.” Bateman der begik talrige bedragerier endte i galgen for et mord, og havde benyttet en eller anden form for ætsende blæk (måske syre) til at inskribere citatet på æggene og derpå genindsætte æggene i hønen, således at de kunne lægges igen. Hendes fupnummer blev afsløret en morgen da en besøgende af den “profetiske høne” fangede hende i gerningen.

Bonus fakta:: Hvad var Batemans hovedforbrydelse? Også i 1806 overbeviste hun en mand og hustru der klagede over smerter i brystet at de var forbandede. Hun overbeviste dem yderligere om at forbandelsen kun kunne hæves ved at indtage fortryllet budding som hun lavede. Men Bateman havde pudret buddingen med gift, måske for at undgå at hendes ‘patienter’ kom sig af brystsmerterne. Det endte med at konen døde af den giftige budding (manden kunne ikke lide den og holdt op med “behandlingen” ret hurtigt.)

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails