lørdag den 16. marts 2013

Tilbageblik fra en herre på 50

Da jeg var knægt: Reflektioner fra en 50 årig amerikaner

 

EDWARD L. DALEY                                         

                   
Da jeg var barn.....

Hvis man svarede en voksen grimt igen - endog en lærer i skolen - så var det mere end sandsynligt at man fik slag på mundtøjet, og alle der betragtede det ville mene det havde man fortjent.

Læger kom på hjemmebesøg og de blevet betalt i kontanter for den service.

At få oppustet et barns selvværd var måske det sidste nogen lærer bekymrede sig om. At tvinge eleverne til at lave lektier og få gode karakterer havde topprioriteten og ved at indfri det mål ja så fik eleverne det meget bedre med sig selv.

Klimaforandring var et koncept vi var yderst opmærksom på, skønt dengang kaldte vi det blot: Vejret.

Sorte blev kaldt sorte, farvede eller negre.

Der var ikke noget man kaldte afrikansk-amerikaner. Selv indvandrere fra Afrika, der havde bestået deres borgerskabsprøver blev ikke kaldt afrikansk-amerikaner, de var blot amerikanere som resten af os andre.

Der var ikke et eneste barn i min skole der ikke kunne læse, skrive, klare de simpleste regneopgaver, eller recitere Troskabseden når de blev 8 ... ikke en.

Ordet ‘gay’ betød blot det at være munter.

At være iført hjelm når man kørte på cykel var langt farligere end ikke at have hjelm, fordi de andre børn der så dig i det tøsedrengeudstyr ville banke dig sønder og sammen.

Israelerne var de som havde overlevet det værste folkemord i moderne historie og palæstinenserne mente man var blot en flok arabiske nazister, der lod som om de var ofre for jødisk tyranni.

Rige mennesker, var blot nogle man gerne ville være, ikke nogen man søgte at straffe.

Kommunismen var et gennemført forræderisk koncept som kun godtroende Amerika hadende hippier eksperimenterede med.

Hvert klasseværelse i min grundskole havde et Juletræ ved Juletid, og hvis nogen forældre klagede over det og forsøgte at fjerne det så ville den persons bil ende med at få sukker i tanken, en smadret forrude, fire flade dæk og ordene ‘Glædelig Jul’ påmalet motorhjelmen.

Vore helte var mennesker som George Washington, Neil Armstrong, Moder Teresa, Thomas Edison, Amelia Earhart, Martin Luther King Jr., Susan B. Anthony, General George S. Patton og Albert Einstein.


Læs hele den fremragende tekst til sangen her

Vi forstod at Vietnamkrigen ikke blev tabt af U.S. militæret, den blev tabt ved de uduelige politikere i Washington D.C.

Kun tøsedrenge spillede tee-ball.

De fleste havde hjemmecomputere, skønt de blot blev kaldt lommeregnere.

Efter skoletid, i weekenderne og i sommermånederne - medmindre vejret var ekstra dårligt - var ungerne ude og lege med deres venner. Vi sad ikke blot indendøre, og så TV eller spillede videospil før middagen, og selvom vi måske havde lyst til det så forbød vores forældre det.

De fleste sorte stemte på Republikanerne.

Populærmusikken var yderst varieret, og de fleste udøvere kunne virkelig spille et instrument, komponere komplekse melodier og sangtekster, og synge hele sangen uden at vise for deres publikum at nogle noder, virkelig er vanskelige. 
 

Ellers sunde mennesker der modtog offentlig assistance blev set på med ynk af andre mennesker, og de fleste af dem var kede af at de var blevet afhængig af regeringen.

Ingen legede nogen leg blot for underholdningens skyld. Det var derfor vi holdt nøje regnskab. Hvis man ikke spillede for at vinde var legen uden mening.

Hvis man så en voksen mand græde, så var det muligvis fordi enten hans mor eller hans hund netop var død.

Det var mest europæerne der troede at Hitlers Nazi Parti var en højrefløjs bevægelse. Amerikanere forstod som hovedregel hvad ordet National Socialist omfattede.

Reality TV shows bestod af Skjult Kamera og Jacques Cousteaus verden under havet.

Vi havde ikke brug for tabeller fra regeringen der advarede os om alt muligt. Vi vidste at elektriske apparater var farlige, hvis de ikke benyttedes efter hensigten, at det at ryge ikke er sundt, at sluge ting som marmorkugler og de små plastic legetøjssoldater kunne kvæle dig, og at placere en skoldhed kop kaffe mellem lårene mens man kørte bil var en udmærket måde at overbevise skadestuen om at man var en gennemført idiot.

Bøger var mere populære end fødevaremærkehjælp.

Respekt var noget dine forældre havde krav på, dine venner gjorde sig fortjent til og politikerne lod som om de fortjente.

Benzinstationer modtog ikke kun dine penge, de fyldte luft i dækkene, vaskede din forrude, kontrollerede olieniveauet i motoren og så fyldte de selvfølgelig brændstof på. Det kostede såmænd ikke ekstra.

Kun teenagedrenge pralede overfor deres venner med at de havde haft sex, især hvis det ikke var tilfældet. De fleste teenagepiger benægtede at have haft sex, især når de havde haft det.

Drukkenbolte led ikke af en sygdom, de manglede blot selvbeherskelse. Sygdomme var noget man ikke havde kontrol over.

At være liberal var det samme som at være en åben, intellektuel ærlig person der overvejede alle sider af et problem før vedkommende fandt frem til en gennemtænkt konklusion, ikke en flagrende reaktionær klovn, hvis naturlige tilbøjelighed var at udspy socialistiske teorier per automatik om næsten ethvert emne.

Alle født i Amerika var indfødt amerikaner.

Mænd byggede ting og sager, tog risici, var jægere, krigere, beskyttere og overhoveder for deres hjem. Kvinder var plejere, tog vare på hjemmet, gjorde tingene smukkere, var lærere og opdragere der sædvanligvis var villige til at lade deres mandlige modparter virkelig tro at det er mænd der er overhovedet i hjemmet.

De fleste forstod forskellen på diskrimination og hykleri.

Ægteskabet var en institution en mand og kvinde indgik i, når de ønskede at udstille deres forpligtelse på hinanden, deres villighed til at påtage sig deres voksen ansvar, og deres ønske om at deres børn fik det allerbedst. Det havde så absolut intet at gøre med at markere et politisk synspunkt.

Teenagere der havde våben med i deres high school var almindeligt - især under jagtsæsonen - og den der klagede over det blev betragtet som værende skør.

Illegale indvandrere blev kaldt fremmede af så at sige alle og enhver, fordi det var det udtryk der bedst beskrev udlændinge der sneg sig ind i vort land i trods mod vore love.

Den allerbedste og største film nogensinde var The Great Escape.

På skalaen over tillid blandt mennesker stod det helt store flertal af politikere et eller andet sted mellem brugtbilsforhandlere og ludere. Faktisk var de eneste mennesker der nogensinde har udvist en grad af tillid til politikere de mennesker der var velstående nok til at købe sig fri af dem.
 

Blikkenslagere var mere respekterede end Harvard jurastuderende.

Mine venner og jeg bekymrede os på ægte vis om naturen, fordi vi brugte så megen tid i den. Vi gik i skoven og byggede forter, fiskede i vandløbene og lavede lejrbål, anvendte det vi havde lært hos Drengespejderne og ved at studere de amerikanske indianeres kultur. Vi respekterede, naturen fordi vi vidste hvad naturen virkelig er: Et fjendtligt nådesløst sted der kan slå dig ihjel, hvis du ikke har kendskab til, hvordan man gebærder sig i den. Vi elskede vildmarkens udfordringer og at patruljere rundt i den gjorde at vi værdsatte vort dejlige hjem så meget mere.

At drille andre børn ved at give dem øgenavne - selvom man rynkede brynene - blev ikke betragtet som mobning. En bølle var en fyr der slog dig og tog din madpakke.

Præsident for USA var ikke en faderfigur - ud over for egne børn.

Journalisterne i de førende medier var sådan set af samme dagsorden som i dag,  fikserede tågede, arrogante klovne, blot havde vi ikke internettet til vor rådighed så vi med lethed kunne bevise, hvor upålidelige de var.

Video spil var noget man spillede i spillehaller, medmindre man var så heldig af få en Atari Pong konsol i julegave.

Abort var ikke et privat emne, det var et moralspørgsmål, og mennesker som fik foretaget aborter var ikke “for livet” de var babymordere.

Anvendelsen af olie og dets biprodukter for at holde maskineriet i gang og skabe elektricitet blev vidt og bredt anerkendt som lige så vigtig en del af den menneskelige civilisations fremme som opdagelsen af og brugen af ilden, det at kunne dyrke jorden og høste afgrøder, og det at avle på kvæg og husdyr, og som udviklingen af det skrevne sprog.

Ingen jeg kendte bekymrede sig det allermindste om, hvad folk i andre lande mente om noget som helst.

Koncepter som ære, integritet, mod og god opførsel var levende og stortrivedes.

United States of America var den største nation i verdenshistorien uden sammenligning, og det vidste ethvert skolebarn i Amerika. Vor fremragende, gennemarbejdede Forfatning, den jødisk kristne etik, det frie markeds økonomiske system, overholdelse af lov og orden og villighed til at modtage mennesker fra enhver kultur på Jorden gjorde os ‘Stor’ og vi var ubetinget stolte af det.
       
                           

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails