mandag den 25. marts 2013

Videnskabs-Paven

Videnskabs Paven

                                                     

Den Mørke Middelalder blev kendetegnet ved om noget, en mangel på videnskabelig udsspørgen og dermed relateret fremgang for samfundet. Men i året 1000 steg en videnskabslærd frem til en usandsynlig stilling: Pave af Den Katolske Kirke, Pave Sylvester II, født Gerbert d’Aurillac.
 

Sylvesters tid som Pave varede kun kort. Hans embede begyndte i april 999, men i 1001, da de menige romere rejste sig mod Kejseren, Paven (allieret med Kejseren) flygtede Vatikanet. Han skulle komme tilbage sent året 1002, men hans tid som Pave varede kun til 1003 da han døde. Hans relativt korte tid ved magten er en af de mest sandsynlige årsager til at hans eftermæle mangler indflydelse som hos nogle af de andre, men vor generelle opfattelse af Den Mørke Middelalder som en tid med alkymi og pseudo-videnskab er hovedårsagerne. Som Nancy Marie Browm forfatter til en ny biografi om Sylvester II’s liv bemærker.  

“Den populære opfattelse af Den Mørke Middelalder er forkert. Jorden var ikke flad. Folk var ikke rædselsslagne for at verden ville gå til grunde ved midnat den 21. december 999. De kristne troede ikke muslimerne og jøderne var fjenden. Kirken var ikke mod videnskab. I Den Mørke Middelalder, modsat hvad de fleste tror, var videnskab vigtig for livet som munke, konger, kejsere og endog paver. Det var et adelsmærke og den højeste form for tilbedelse af Gud.”

Faktisk var Sylvester II’s uddannelse - der ifølge Brown var en del af grunden til hans fremstigning til Pave - unik udforskende. Mens det meste af Det Hellige Romerske Imperium stolede på romertallene, lærte Sylvester og gik ind for arabertallene; faktisk blev han undervist af arabiske lærere. Om mens Jorden er Flad holdningen helt sikkert var del af kulturen (skønt ikke i nær den grad som den fortælles i historien om Christopher Columbus) så er Sylvester II ansvarlig for genindførelsen af armillasfæren i Vestens Kultur.
 

Det var dog ikke alle der fandt Pavens interesse i videnskab som et gode. Snarere anså de denne interesse som bevis på at Paven var en mørkets troldmand, allieret med Djævelen. Dette rygte holdt sig i århundreder, som bevises af illustrationen af ham med Djævelen (foroven) oprindeligt skabt i det sene 14. århundrede.

Bonus fakta: I 1689 — godt inde i Oplysningen — stjal en debitor af Kazimierz Lyszczynski, en polsk filosof et manuskript af Lyszczynski med titlen De non existentia Dei – “Guds ikke-eksistens.”  Den gældstyngede benyttede dette “bevis” til at overbevise de lokale biskopper om at anklage Lyszczynski for blasfemi, især “ateisme.”  Lyszczynski blev dømt. Hans dom: Den tvungne fjernelse af hans tunge (så han ikke kunne fremføre sådanne ting) fulgt af den langsomme afbrænding af hans hænder og endelig halshugning.


http://nowiknow.com/the-scientist-pope/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails