lørdag den 18. maj 2013

Hitlers toilet endte i New Jersey!

Hitler’s Toilet er i New Jersey


                                        
Historien om et toilet i Florence, New Jersey, USA.  
                          
Florence, New Jersey er ikke så meget anderledes end andre små byer i the Garden State, der er kendetegnet ved, om noget, en opvisning af noget meget almindelig - kædeblomsterbutikker ved hver større trafikknudepunkt, lave benzinpriser og nogle få hyggelige restauranter. Men det er også hjemsted for noget andet som blev købt af Greg Kohfeldt, da han købte Sam Carlani’s bilværksted for næsten 20 år siden: Adolf Hitlers toilet.  


Ifølge Kohfeldt, stammer toilettet fra Hitlers største privat yacht, 
 
Minder fartøjet ikke i uhyggelig grad om Kongeskibet Dannebrog?    


Aviso Grille, der var mellem 400 til 500 fod lang, var på den tid en af de største i privat besiddelse. “Han ønskede at sejle op ad Themsen i London og bo på Windsor Palace efter invasionen,” fortalte Kohfeldt mig på en iskold morgen mens han trak en vask - også fra skibet frem - ud af en kasse og lagde den foran mig så jeg kunne undersøge, hvem der havde fremstillet den og cisternen.


En anden indbygger i Florence, Dick Glass - en ekspert i Hitlers yacht - fortalte mig, at skibet havde kanoner, en besætning på 245, et privat lukaf til Eva Braun, og var større end J.P. Morgans skib Corsair. Aviso Grille spillede også en vis rolle i et særligt historisk øjeblik: Hitlers Storadmiral Karl Dönitz stod på skibets dæk den 1. maj 1945, og gav den første meddelelse om Führerens død og overtog derpå kommandoen over Tyskland.
 
Hitler ombord. Aviso Grille var med i besættelsen af Danmark som et af de første skibe der gik ind i dansk farvand. Se denne: http://strangevehicles.greyfalcon.us/AVISO%20GRILLE.htm


Efter krigen blev Aviso Grille sejlet til United States og endte hos skibsværftsejer Harry Doan, der illegalt krævede 25 cents for besøgende at komme ombord og besigtige Hitlers yacht. Imidlertid, ifølge Glass, ønskede både Doan og forbundsregeringen at forhindre at skibet blev et slags mindesmærke over Hitler og derfor blev det hugget op på Doans værft tidligt i 1950’erne.


På det tidspunkt havde Sam Carlani brug for et nyt toilet. Doan som var hans nære ven og poker kammerat fortalte ham han var i besiddelse af et han kunne bruge.


Kohfeldt påpegede for mig at toillettet havde alle de træk der er på et skibstoilet - herunder en rør så havvand kan pumpes ind. Skriften på skylleknappen er med sort gotisk - den berømte og klassiske tyske skrift som Hitler beundrede. (Nazisterne jog typografen Jan Tschichold ud af Tyskland, fordi han anbefalede skriften sans serif i stedet for gotisk, blandt andre design uoverensstemmelser) Toilettet har været en “fungerende turist attraktion” siden 1952, sagde Kohfeldt.


Folk er taget på udflugt - som jeg - bare for at se det. (Faktisk nævnes toilettet i Roadside America’s online guide.)


Men sidste år kom toilettet så endelig til London som havde været Hitlers hensigt, da en britisk udstilling - Four Rooms, en udgave af Antiques Roadshow - fløj Kohfeldt og toilettet afsted så det kunne udstilles og blive solgt. Skønt de ikke kunne finde en køber sagde Kohfeldt at han var glad for den gratis tur og frydede sig over lejligheden til at håne Führeren ved at bringe toilettet til steder som Hitler kun drømte om.


Mens Kohfeldt forekommer stolt over sin genstands berømmelse forekommer han bemærkelsesværdigt lidt berørt af den kendsgerning at han faktisk ejer Hitlers toilet. Dette kan være fordi historien om Hitlers ejendele i Florence begynder med hans toilet.


Da skibet kom til United States blev det skåret op i småstykker, og mange af stumperne blev fordelt over Florence. En mand tog teaktræet fra yachtens paneler og byggede sig en veranda. The American Legion Post 194 i Florence har stadig et af bordene fra Hitler skib i deres kontor. Den førnævnte Dick Glass benyttede et koøje i sit eget hus; han samlede også messingskruerne fra skibet sammen med sin far for at bruge dem i deres egen yacht. Andre stumper og stykker af Grille - relikvier over Hitlers store drøm om at overtage United Kingdom - er spredt ud over de nærliggende byer.


Det er vanskeligt at være uimponeret over genstande af historisk betydning, især de som ikke er på museer, eller de som var meget personlige. Måske er det derfor fragmenterne af Hitlers Grille der har været til stede i så lang tid, ikke fungerer som historiske værker, men i stedet som funktionelle objekter man har kunnet bruge i dagligdagen. Eller måske fordi det er så let at se Hitlers uniform eller dekorative knive på et museum fordi vi ser ham udelukkende som en historisk person, men det øjeblik vi ser hans badekåbe eller sølvtøj holder vi op at at tro det tilhørte Hitler.
   


Selvom vi ved han eksisterede er det stadig vanskeligt at se den større historiske person som en der levede udover at holde taler og parader. Faktisk er Kohfeldst toilet en ting der er værd at flyve til London for at se, værd at køre langt for at se, præcis fordi, når man står foran det er
vi muligvis ikke i stand til at forestille os Hitler siddende på det og presse igennem. Hvis vi kan det, så skal vi også forestille os hans psykotiske fantasier han udtænkte i stunden, eller temperaturen i lokalet, eller endnu mærkeligere, hvordan det mon føles at sidde på samme genstand som Hitler.


Ja det er nærmest umuligt at acceptere virkeligheden bag denne hvide porcelænsgenstand, fordi det at forestille sig at Hitler måtte udføre helt normale ting er nærmest apokryfisk. Næsten lige så apokryfisk som hans toilet der i et halvt århundrede har stået i en garage i New Jersey.


Like this article? Sign up for our Daily Digest to get Tablet Magazine’s new content in your inbox each morning.
                           
Alexander Aciman, a recent graduate of the University of Chicago, is the author of Twitterature. He has written for the New York Times and Condé Nast Traveler. His Twitter feed is @acimania.

http://www.tabletmag.com/jewish-news-and-politics/122641/hitlers-toilet-is-in-new-jersey

Læs mere om Aviso Grille og Danmarks besættelse og 300 grise her: http://synopsis-olsen.blogspot.dk/2013/06/aviso-grille-9-april-og-300-danske-grise.html

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails