onsdag den 12. juni 2013

Flyt og spar penge i skat

Lev i frihed eller flyt

                                
John Stossel       
       
43 millioner amerikanere flyttede fra en stat til en anden i årene 1995-2010  cirka hver syvende amerikaner.                     

Hvor er det godt vi kan flytte! Flytninger er en af de få begrænsninger af statsbureaukraternes tendens til at få megamagt.

Amerikanere er flyttet væk fra de tungtbeskattede, voldsomt regulerede stater til de mindre beskattede, mindre regulerede stater. De fleste betragter ikke det som en politisk beslutning. De drager blot dertil hvor mulighederne findes, og det betyder sædvanligvis der hvor der er en mindre regering.

De forlader min hjemstat New York i mængder. Californien, trods det storartede vejr, mister også beboere, og velstand. Andre store tabere var Illinois, New Jersey og Ohio.
Travis Brown, forfatter til “Penge Vandrer” sporede flytningerne ved at benytte IRS data (IRS er skattevæsenet i USA). På mit TV show afslørede han at Florida var den stat der fik mest ud af det: “Man konstaterer en massiv mængde mennesker og deres indkomst følger med: 86 milliarder dollars.”

Arizona og Texas har også fordel af det, hvilket fik mig til at spekulere på om amerikanerne blot flytter til stater hvor der er varmt. “Nej,” sagde Darcy Olsen, præsident for Arizonas Goldwater Institute, “Vejret står kun for 5% af indvandringen....Census Bureau spørger, og de siger, ‘for at få et arbejde.’”

Mennesker flytter dertil hvor arbejdspladserne er og de stater der tjener mest på det - som også omfatter North Carolina og Nevada - følger det hun kalder “den magiske formel. Lavere skatter og en god arbejdspolitik, hvilket for en virksomhed betyder at man er fri til at ansætte og fyre de mennesker man vil. I de mest succesrige stater kan man se begge ting - ingen indkomstskat eller lavere skatter koblet med retten til at love om ret til arbejde.”

De stater der mistede de fleste beboere og penge, var New York, Californien, Illinois, New Jersey og Ohio.

Denne konkurrence mellem staterne gør det muligt for staterne at lære af hinandens succeser.


.
T.W. Shannon, formand for Oklahoma House of Representatives, fortalte mig at han har lært det. Hans stat, hvor økonomien længe har været dårlig, fik endelig fundet ud af at de kunne anspore til vækst ved skattenedsættelser.

“Vi flytter for at komme ned i vor stats- og indkomstskatterate ....Hver gang vi har gjort det tilbage i tiden har vi erfaret større skatteindkomster og vækst.” Shannon tilføjer, “Kapital vil ikke drage mod et fjendtligt miljø.”

Netop. Man skulle tro politkerne kunne regne det ud. Men det sker sjældent. Browns indkomstdata viser at kapital flyder til venligtsindede miljøer: “Stater som (Texas, uden en statsindkomstskat) tjente 146 milliarder dollars, i modsætning til de stater, hvor der er den højeste personindkomstskat og som tabte over 120 milliarder dollars.”

Ejerne af basketballholdet Houston Rockets giver kommende spillere brochurer der i detaljer beskriver hvor mange Rolex ure og Bentleys de kunne købe alene ved skattepenge de ‘sparer’ hvis de flytter til Texas.

Disse data standser dog ikke en en fremtrædende klogeåge i min stat, New York Times Paul Krugman, fra at skrive at miraklet ved Texas økonomien er “en myte” fordi Texas har en højere fattigdomsrate, en højere andel af elever der går ud af skolerne uden eksamen, og en lav procentdel af mennesker med en sundhedsforsikring.

Bag denne uoverensstemmelse ligger den større uenighed om, hvordan man behandler økonomi - at fremme væksten ved at regeringen blive mindre, eller sætte skub i offentlighedens tilbud til fattige. Kontrasterne staterne imellem bliver skarpere og skarpere. Groft sagt, så bliver de blå stater (Demokraternes) mere blå og de røde (Republikanernes) stadig mere røde. Krugman ser på Texas og ser kun politik - og Republikanske politikere - dem kan han ikke lide.

Men folk stemmer ikke blot ved stemmeurne eller ved deres valg af avisabonnement. De stemmer med deres fødder. Efter den målestok, så taber den stat der udgiver Krugmans klummer - og den stat, hvor han er universitetsprofessor - New Jersey - stort.

Ironisk nok så er er af grundene til at Texas fortsætter med at have problemer med fattigdom, trods det at befolkningstallet vokser, den at mennesker ikke kun flytter mellem staterne. De flytter også fra deres ‘lande’ i søgen efter muligheder. For cirka en million mennesker betyder det at går over grænsen fra Mexico til Texas. De begynder helt nede i bunden af den økonomiske stige, men med tiden kravler de opad.

Af en eller anden grund er de politikere der har mest sympati med de indvandrere uden ide om, hvorfor U.S. borgere flytter fra stat til stat.

Lad dog mennesker bo, hvor de kan være fri og blive rige.
           

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails