lørdag den 15. juni 2013

Når glas slår ihjel

Når glas slår ihjel         

Videoen herunder er cirka 3 minutter lang. Det er en slags gentagelse og temmelig kedelig - der er ingen grund til at se det hele. Videoen viser en kardinal (fugl) - der flyver ind i et vinduesparti, igen og igen, og igen. Fem gange de første 30 sekunder. Otte gange flere før det første minut er forbi. Og som den der lagde videoen ud bemærker så sker dette “dag efter dag, måned efter måned.” Det er slet ikke noget usædvanligt. Sådan gør fugle.

De har intet begreb om hvad glas er.

Det har de faktisk ikke. Dødstallet er betragteligt. Ifølge Audubon Society der er citeret i New York Post så dør så mange som 90000 af sammenstød med glasbygninger hvert år, alene i New York City. Boston Globe citerer Daniel Klem, en ornitolog ved Pennsylvania’s Muhlenberg College, der anslår at så mange som en milliard fugle dør hvert år som følge af sammenstød med glas under deres trækrejse. (Ifølge en “Spørg en Videnskabsforsker” artikel fra American Museum of Natural History er der anslået et sted mellem 200-400 milliarder fugle på planeten. .

Hvad er det der foregår? Ifølge NPR “har fugle ikke nogen god dybdeopfattelsesevne, udover deres næb - de skal være relativt tæt på et objekt for at se detaljer eller skelne det fra baggrunden. Reflektioner i glas kan få det til at se ud som om der ingen bygning er - blot flere skyer, himmel og træer”

Nogle tror at fuglene kan se deres eget spejlbillede, men genkender ikke sig selv, og bedømmer billedet som et rovdyr og vil forsvare sig. Det er nok hvad der sker i videoen. Bemærk at kardinalen kommer først med fødderne, hvilket delvist forklarer hvorfor den kan gøre det utallige gange uden at dø eller skade sin hjerne.

En anden teori - der ikke nødvendigvis er i konflikt med den lige nævnte - lader formode at fuglene ser gennem glasset ligesom vi mennesker gør, men ikke kan forstå at der er noget imellem. Da mange fugle føler til tiltrukket af lys, flyver de derfor mod vinduer i høje kontorbygninger om aftenen. I en anden NPR artikel, fortælles at en arkitekt arbejder på en special type glas, hvis formål at begrænse ‘fugle ulykkerne’ og forklarer:

I 1990’erne havde man fokus på, at de store bygninger slukkede lyset om aftenen, fordi de tiltrak trækfugle. “Jeg måtte selv finde ud af hvad der faktisk sker,” siger han og “jovist, jeg stod tidligt op en morgen, gik i byen og fandt fugle på fortovene.”

Vanskelighederne med at lave glas som fuglene kan “gennemskue” er betragtelige, mest fordi vi mennesker ikke ønsker vore forhold ødelagt ved det. Selvom det at sætte stænger op eller benytte en form for selvlysende (men ikke gennemsigtig) coating ville kunne redde fugle, så ville det også berøre formålet med i det hele taget af have glas. Nogle tumler med at benytte lysbånd (ultraviolet) der er synligt for fugle, men ikke mennesker, selvom det lige for tiden ikke er ønskværdigt. Det bedste råd eksperter for nuværende kan tilbyde? Hav ikke for mange planter nær vinduerne og sluk lyset om natten.
   
Bonus fakata: Hvis du er fugl er nyhederne endnu værre - meget værre. Glas er ikke  den største dræber af fugle hvert år, selvom estimatet er 1 milliard om året. Den meget større trussel som man anlsår til 1,4 - 3,7 milliarder fugle om året?

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails