onsdag den 26. juni 2013

Oprør mod statslig styring - Fyrstedømmet Hutt River

Fyrstedømmet Hutt RiverI 1970, ejede en australsk hvededyrker ved navn Leonard George Casley en farm på næsten 10000 acres klar til at blive høstet. Men endte med, at han ikke måtte høste rigtig, rigtig meget af afgrøden. Regeringen i West Australia indførte kvoter der begrænsede hvedemængden der måtte sælges det år. For Casley betød det, at han kun kunne sælge den hvede der blev høstet på 100 acres af hans jord. Derfor gjorde Casley det som enhver anden ville gøre, efter hans protest var blevet afvist: Han 'forlod' Australien.Blot med den finesse af Casley ikke fysisk bosatte sig andet sted. Næh, han løsrev sig.


Casley oprettede Principality of Hutt River (som han oprindeligt kaldet “Hutt River Province”), en indsluttet mikronation der bestod af hans 75 kvadratkilometer land cirka 500 km nord for Perth. Selv om sådanne handlinger ville sædvanligvis blive betragtet som lovstridigt og ugyldigt, så var det i dette tilfælde anderledes. Regeringen i Western Australia valgte ikke at handle mod løsrivelsen, men ventede på at Commonwealth of Australia (landets regering) skulle gribe ind. Commonwealth mente der ikke var nogen forfatningsmæssig basis for at Australien skulle intervenere. Casleys løsrivelsesbeslutning blev nu kastet frem og tilbage mellem Western Australia og så selve Australia. Og mens alt dette stod på lykkedes det for Casley, der benyttede en håndfuld dobbelttydige og arkaiske love, at holde Hutt River i det mindste quasi-uafhængigt.
 
Fyrst Casley af Hutt River


I dag er der cirka et dusin mikronationer i Australien, men Hutt River er den ældste. Man har mellem 30-40 indbyggere men hævder at have 10000 medborgere over hele verden (hvoraf de fleste benytter Hutt River som et skatteskjul.

Selvstyret har sit eget flag, mønter og frimærker (hvilket er en indtægtskilde da turister køber dem til deres samlinger), og endog pas og visas.

Lige nu og her anerkender Australien stadig ikke at Hutt River er uafhængigt; i stedet betragter Australien mikronationen som en virksomhed som enhver anden - på en måde.

Indbyggerne i Hutt River betaler ikke skat til Australien, og den australske regering inddriver heller ikke skatter. (Det gjorde man engang; og Casley erklærede krig, og af en eller anden grund, med baggrund i juradetaljer, trak Australien sig).

I et stykke tid nægtede Australian Post at betjene Hutt River, men også det er siden trukket tilbage.

Og passene? De anerkendes ikke af Australien, men tilsyneladende har indbyggerne i Hutt River benyttet dem med succes, til at kunne rejse ud i verden.

Vil du vide mere? Som ethvert andet godt land - det være sig et bedrag eller andet - har Hutt River sin egen hjemmeside. En frygtelig en til gengæld.

Bonus fakta: Californien har en lille mineby, med en befolkning på under 1000 der hedder “Rough and Ready.” I April 1850, besluttede byen at løsrive sig fra USA i protest - og for at undgå - en mineskat pålagt byen og andre som den. Men den 4. Juli det år, da byen ønskede af fejre U.S. Uafhængighedsdagen indså man at det kunne de ikke, da de jo ikke længere var en del af USA. Derfor stemte de for at slutte sig til Unionen igen.
 

http://nowiknow.com/the-principality-of-hutt-river/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails