mandag den 3. juni 2013

Swingmusikkens konge Benny Goodman

Benny Goodman’s Big Day


Adam Chandler                                                                                                

Hyldest til King of Swing Benny Goodman   
       
Benny Goodman, jazz-ambassadøren født i Chicago for 100 år siden den 30. maj, som nummer ni af 12 børn. Goodmans far var skrædder fra Warzawa der fik ham med i musikskolen ved den lokale synagoge. Succesrig som han var så er resten historie indtil 1938 da han bragte swing til masserne.

Hr. Goodman hørte det igen i januar 1938, da han iført kjole og hvidt, og svært utilpas med at være iført dette sæt, førte sit orkester an i den første jazzkoncert der blev opført i Carnegie Hall for et publikum, der viste deres begejstring ved at understrege bandets rytme med fødderne så den gamle sals balkoner rystede.
 

Der havde været big bands der spillede svingende dansemusik før Mr. Goodman fik sat sit orkester. Fletcher Henderson var anfører af et sort jazz band midt 1920’erne og i hans kølvand kom Duke Ellngton, Earl Hines og Jimmie Lunceford, alle sorte. Der havde også være store jazzorienterede hvide bands - Jean Goldkette’s Orchestra, Casa Loma Orchestra og det band som Goodman begyndte at spille i da han var 16 år, Ben Pollacks Orchestra.

Men Mr. Goodmans band dukkede op lige i det øjeblik da offentlighedens øre var blevet vænnet til disse tidligere bands. Mr. Goodman tilbød en blanding af jazz og tidens populærmusik der i den grad opfyldte kravet, og det med så stor succes at i en kort periode var jazz og polulærmusik sådan set det samme.

Hans band repræsenterede en blanding af friheden ved jazz improvisation, og den disciplin som Mr. Goodman krævede af sine musikere og endnu mere af sig selv. Han øvede sig på sin klarinet, som han trompetspiller Harry James engang sagde, “15 gange flittigeere end hele bandet tilsammen.”

Melodien her, “Sing, Sing, Sing” udført ved Carnegie Hall koncerten blev benyttet af hans klarinetkollega Woody Allen, der benyttede den tre gange i sine film,

New York Stories, Manhattan Murder Mystery, og Deconstructing Harry.http://www.tabletmag.com/scroll/133438/benny-goodmans-big-day

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails