fredag den 5. juli 2013

Kan du knække koden, og løse mordgåden?

Afkod dette

   
Hvis du kan bryde koden her forunder, så tillykke - så er du den første. Og så kan du hjælpe med til at løse en mordsag.
 
Den 30. juni 1999 blev en 41 årig mand ved navn Ricky McCormick fundet død på en mark cirka 30 kilometer nordvest for St. Lous, Missouri. McCormick var ugift, dog havde han mindst fire børn. Han var arbejdsløs og det havde han været i årevis. Han havde tidligere været dømt for voldtægt, men var på prøveløsladelse. Han led af en kronisk lungesygdom og havde problemer med hjertet, og fem dage før han døde var han på et hospital i St. Louis. (Han kom ud samme dag). På dødstidspunktet havde han adskillige hjemadresser i området.
FBI undersøgte hans død og man fandt ingen forklaring. McCormicks lig var i kraftig forrådnelse (FBI identificerede ham via fingeraftryk), forrådnelsen hindrede myndighederne i at fastslå dødsårsagen. Hvor McCormick havde været i dagene mellem besøget på hospitalet og hvor hans lig blev fundet er ikke kendt. Hvordan han endte på marken er også ukendt, da McCormick ikke kunne køre bil og offentlig transport ikke fandtes i området. Der var ingen der kunne have motiv til at dræbe ham, heller ingen tegn på selvmord.

Selvom der var få svar var der dog nogle spor. Faktisk to. I McCormicks lommer var to sedler, den foroven og den herunder.
   

Marts 2011 - mere end ti år efter hans mød - afslørede FBI at disse spor eksisterede. FBI begrundelse for ikke at komme med dem noget før er ikke kendt, men nu er de der.  FBI var ‘kørt fast’ og ønskede hjælp. De havde lavet en hjemmeside, her -- stadig aktiv, mens dette skrives - hvor man beder omverdenen om hjælp til at afkode budskaberne. Trods “overfloden af besvarelser” forbliver koden ikke krypteret. Der er selvfølgelig den mulighed at McCormick (eller den som skrev den) blot skrev noget sludder.

Har du nogen ideer? Ved at benytte dette link kan du hjælpe FBI, men forvent ikke at få penge ud af det - der er nemlig ingen belønning.

Bonus fakta: CIA har deres egen uløste kodemysterium. Som omtalt af Wired, i 1988, visteagenturet en skulptur ved navn “Kryptos” der indeholder fire kodede budskaber. Tre af dem blev løst (her er løsningerne) i 1990, men den fjerde er til i dag ikke knækket. Skaberen af skulpturen, en kunstner ved navn James Sanborn, lader vide at der virkelig er et ægte budskab skjult og er kommet med et par spor.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails