mandag den 2. september 2013

Obamas hemmelige krige

Obama’s hemmelige krige


Hvem Amerika er i krig mod er åbenbart en statshemmelighed

En popquiz. Hvem er USA nu for tiden i krig mod?

På et hvilket som helst tidspunkt i vort lands historie ville de fleste amerikanere med lethed kunne have besvaret det spørgsmål. Storbritannien, Mexico. Spanien. Nordkorea. Nord Vietnam. Irak. Endog collegestuderende, der ikke vidste hvem vicepræsidenten var eller navnet på deres stats guvernør ville vide, hvor deres ikke college kammesjukker blev sendt hen til i udlandet for at blive dræbt eller dræbe. Nu om stunder er verden en smule mere kompliceret.

Der er de lette svar: Taliban, Al Queda. Så bliver det mere mudret. Man kunne med god ret spørge om Amerika er i krig mod Syrien eller i det mindste den syriske regering. Trods den kendsgerning, at et flertal af amerikanerne er imod at blande sig i den syriske borgerkrig, har Kongressen her fornylig godkendt at bevæbne “elementer” i den syriske opposition. Ingen aner faktisk hvilke ‘elementer’ Obama administrationen vil bevæbne., og hvordan man vil hindre at våben havner i de forkertes hænder.

Er vi i krig med Iran? En Kold Krig, jovist. Hvad er Amerikas rolle i Syriens borgerkrig andet end John McCain og Lindsy Grahams forsøg på at jage en kæp øjet på Syriens vigtigste allierede?

Hvad med Amerikas hemmelige krige? De fleste eksperter er enige i at USA er indblandet i mindst tre dronekrig mod islamistiske “elementer” i Yemen, Pakistan og Somalia.

Hvis man spørger præsident Obama, hvem USA er i krig mod vil han som han plejer sige “Al Queda, Taliban og deres allierede kræfter.” Hvem er så disse allierede kræfter? Og hvor udbredt er denne krig vi udkæmper?

Det er ikke kun det amerikanske folk der holdes i mørke. Selv U.S. Congress er ikke sikker på hvem Amerika er i krig mod  åbenbarede Pro Publica Currier i sidste uge.

En uvidende senator, Carl levin (Demokrat, Michigan) bad her for nylig Obamas Forsvarsministerium om at give ham en liste over disse ‘allierede styrker.’ Levin modtog langt om længe listen Authorization for Use of Military Force, men nægtede så at dele den med pressen og det amerikanske folk. Hvem vi er i krig mod er åbenbart en statshemmelighed.

En talsmand fra Pentagon sagde senere at regeringen ikke ønsker at give disse ‘allierede kræfter’ troværdighed ved at sætte navn på dem. “Vi har ikke råd til at ophøje disse organisationer der hviler på ekstremistisk voldelig ideologi, og dermed styrke deres tilhængere,” sagde en talsmand. Det lader  formode at de islamister man kunne forvente ville slutte sig til dem ikke har hørt om disse grupper. Eller ikke synes de er troværdige før de er kommet på fjendernes liste. Jack Goldsmith fra Hoover Institution’s Task Force on National Security and Law spekulerede her  for nylig om U.S. Regeringen kan anerkende nogle fjendtlige grupper (al Queda og AQAP og elementer af Shabaab) uden at ophøje dem, og ikke andre.

Er det muligt at Obama administrationen ikke kender til alle grupperne Amerika er i krig mod? I maj måned fortalte, Michael Sheehan, Assistant Secretary of Defense for Special Operations and Low-Intensity Conflict, U.S. Senate Armed Services Committee, at han ikke var sikker på der som sådan var en liste,” bemærker Currier, og tilføjede at det er bedst at overlade det til som er eksperter.

Alt denne hemmelighedskræmmeri sker på et tidspunkt, som vi har erfaret - takket være Edward Snowden - hvor NSA i al hemmelighed har indsamlet samtaler fra mobiltelefonbrugere. Optegnelserne omfatter hvem opkaldet var til, hvor længe de varede - og for millioner af mennesker, både amerikanere og udlændinge.

Ifølge  Atlantic, tillader “disse metadata regeringen at opspore alle og enhvers bevægelser i den periode og at opbygge et detaljeret billede af hvem der samtaler med hvem. Det er lige præcis de samme data som Justistsministeriet indsamlede om AP journalister. “

Amerikanerne har accepteret fraværet af udkæmpelse af gammeldags krige på en traditionel slagmark mod hære i uniform. Nu bliver vi bedt om at gå i krig helt uden at vide hvem fjenden er.

Man skulle tro det ville være svært at støtte (eller være imod) en krig mod ukendte fjender. Men det er måske meningen.

“Hemmelighedskræmmeriet ...afspejler et smerteligt problem som (Forsvarsministeriet) helt vil undgå, skriver Goldsmith. Måske er det virkelige spørgsmål vi burde stille; hvis amerikanerne ikke kan få at vide hvem vi er i krig mod, hvad andet er der så vi ikke får lov at vide noget om?


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails