lørdag den 14. september 2013

Rumrejse til Stjernerne- Voyager I

Voyager I  -Hvor intet menneskeskabt nogensinde har været

Rick Moran
Det er lørdag og jeg er bare så træt af at skrive om Syrien og mente vi alle ville have godt af en historie der har sendt kuldegysninger ned af min rygrad da jeg læste om den for et par dage side.


Den første menneskeskabte genstand har forladt vore solsystems ‘grænser’ og er kommet ud i det interstellare tomrum. Det har taget 36 år for Voyager I at komme så langt - en hyldest til de ingeniører der skabte rumfartøjet, og til de som byggede det. Det bruger stadig varmen fra en lillebitte smule kernebrændstof. Voyager er også det hurtigst flydende objekt mennesket nogensinde har bygget, det flyver med mere end 61155 km i timen eller 17 km i sekundet. Det skal stadig bruge 77000 år får at nå den nærmeste stjerne - hvis det er retningen.
 


For 36 år siden - på jorden i Florida blev Voyager I sendt ud i rummet. Den rejste ud til Jordens atmosfære og blev ved og ved. Den passerede Jupiter i 1979 og derpå Saturn i 1980. Den bliver bare ved, og ved.


I 1990, næsten 10 milliarder kilometer fra Jorden så den tilbage på vort solsystems planeter og fotografede dem alle.


Og i dag i en historisk meddelelse åbenbarede NASA at dette stykke menneskeskabt maskineri, bygget her på vor planet, nu officielt har sejlet udover solvindenes rækkevidde rundt om vor sol og ud i det interstellare rum.


Det skete for et år siden, cirka 25. august 2012, men videnskabsfolkene blev ikke klar over det,  indtil for nylig, da de analyserede vibrationerne fra en eksplosion på Solen i marts 2012, der ramte rumfartøjet i april 2013. 
 
Som  NASA forklarer, "Oscillationernes længde hjalp videnskabsforskere til at kunne bestemme plasmaens tæthed. Bølgelængderne indikerede at rumfartøjet var badet i plasma 40 gange tættere end det man havde mødt i heliossfærens ydre lag. Densitet af den form forventer man i det interstellare rum.”


Forbløffende er det, at det er sandsynligt at vor første bemandede interstellare rumflyvning - hundreder af år ude i fremtiden - hvis vi lever så længe som art - vil kunne indhente Voyager før den knap indledte rejsen i det tomme intet. På den tid ville rumfartøjet være helt og aldeles ‘stille’ da Voyagers energikilde løber tør om et årti fra nu.


Det kan meget vel være, at i fremtiden vil Voyagers skelsættende indsats blive betragtet som ligeså vigtig som noget andet mennesket hidtil har præsteret i sin rækken ud efter stjernerne. For nuværende er det tilstrækkeligt, at vi tænker over det helt ubegribelige, at vi har brudt vort bånd med Solen og nu rejser til et sted, hvor intet menneskeskabt nogensinde har været.


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails