fredag den 10. januar 2014

Når tørsten plager - snup et fly!

Så lander vi - Skål!



Kort tid efter år 1900 kom flyvemaskinen der var i stand til at svæve over land og hav. Der gik ikke lang tid før de der beherskede teknologien overførte denne til militært brug, og dermed ændredes krigsførelsen. Snart derefter overvejede lederne i forretningsverdenen at anvende disse fartøjer i deres forretninger. Ville det ikke være rigtig flot dersom dine købmandsvarer kunne blive fløjet til dit hus fra varehuset - måske langt borte? Måske på under en halv time?


Amazon har foreslået netop dette ved at anvende droner til direkte hjemmelevering Men denne historie drejer sig ikke om ubemandet flyvning i 2014. Den er om almindelige fly for næsten 100 år siden. Beretningen der følger lyder måske bekendt -



   


I september 1919 lettede et Curtiss fly, som på billedet fra det som Popular Science beskrev som et “større stormagasin i New York.” Det medførte en sammenfoldelig seng, en gulvlampe, et spritapparat, tre puder, nogle gardiner, servietter, bordduge, håndklæder, en taburet, en tæppefejer, en kogekedel og et tæppe.” Det hele blev pakket sammen i passagersædets lille område.


Flyvet landede på en golfbane cirka 50 kilometer fra udgangspunktet, hvilket for det moderne øre allerede lyder mærkeligt. Men det som gør denne levering endnu mærkeligere - og mere i lighed med Amazon Prime Air dronerne - er at alle de varer var til et enkelt hus: “en kunde i forstaden” og som boede nær golfbanen.


Popular Science bemærkede potentialet for en sådan levering med fly, men påviste et problem: De som ønskede at pleje sig selv med en sådan mulighed skulle jo bo nær en golfbane, ligesom i eksemplet, eller de skulle have “en stor baghave.” Som vi ved 100 år senere så skete det ikke. Selvom både postvæsenet og de private pakkeleverandører benytter fly, ja så lander de i lufthavne. Der er ingen fly der lander ved vor hoveddør med købmandsvarer eller et nyt TV.


Bonus Faktat: Historien fra 1919 er ikke det eneste eksempel på fly der benyttes til dør til dør services. I 1956 stjal en 26 årig herre ved navn Tommy Fitzpatrick et fly fra en lufthavn i New Jersey og gik på bar - bogstaveligt.


Som the New York Times fortæller, fløj Fitzpatrck flew ind på Manhattan, landede på St.Nicholas Avenue nær 191st Street foran det værtshus han kom på, og vandt dermed et væddemål. To år senere gjorde han det igen, landede på Amsterdam og 187th Street. Forklaringen for at gøre det to gange? Ifølge the Times fortalte “Hr. Fitzpatrick politiet at han gjorde den anden flyvning, fordi en værtshusejer nægtede at tro på han havde gjort det før.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails