lørdag den 15. februar 2014

Systemet gav ham et knæk - Manden med dozeren!

Manden med dozerenI 1992, købte Marvin Heemeyer et par tønder land i Granby, Colorado, cirka en times kørsel fra Denver. Ti år senere købte han en bulldozer. To år derefter blev han skør.


Heemeyer var pladesmed der havde et værksted der skiftede udstødninger -- en forretning han drev på sit jord -- i det mteste af 1990’erne. Han havde givet 40000 dollsrs for jorden og ejendommen var nu nærmest blevet til en guldgrube. I mod slutningen af 90’erne ønskede en forretningsmand at købe hans ejendom for at lave en cementfabrik, og Heemeyers land var blevet meget mere værd. Heemeyer indvilgde åbenbart i at sælge for 250000 dollars, men fortrød og ville hav emere, måske så meget som 1 million.


Dette ekstra krav om langt flere penge faldt ikke i god jord hos køberen og virksomheden afviste Heemeyers nye krav og gik i stedet til den lokale regering og bad kommunen om at lave en lokalplan for værkstedet. Det gik byen med til i 2001. Beslutnng gjorde Heemayer ejendom værdiløs. Og for at gøre det hele værre for ham, havde lokalplanen restriktioner der gjorde det nærmest umuligt for værkstedets kunder at komme. Kommunens beslutning bragte Heemeyer nærmere fattiggården.


Heemeyer blev efterfølgende en torn i siden på byens myndigheder - meget forståeligt. Han appellerede beslutningen, men absolut uden succes. Han indsamlede underskrifter fra borgere i byen, man gik imod fabrikken -- igen forgæves. Samtidig fandt kommunens repræsentanter en håndfuld overtrædelser fandt sted på Heemeyers ejendom og man udstedte bøder. Men Heemyer var urokkelig. Han endte med at købe bulldozeren, og foreslog byen at han selv lavede en ny vej til sit værksted, for egen omkostning, med dette nye maskineri. Byen sagde Nej.


Derfor lavede Heemeyr bulldozeren om til noget andet -- en svært armeret maskine med kameraer og rifler.Det tog ham cikra 18 måneder at blive færdig da Heemyer indbyggede alle mulige former for ikke standard udstyr på hans ellers standard buldozer. Først og fremmest var den armeret med betonstål og indstøbte stålarmeringer, visse steder over en fod tyk. Så var der kamerasystemet med linser der der bestod af tretommer tykt skudsikkert plastic og et par monitorer inden i kabinen. Så var der riflerne, placeret så Heemeyer kunne pege på trusler fra begge sider af hans metaluhyre. Endelig var der en oliebeklædt yderflade således at det vile være vanskeligt for enhver at bestige det som andre kaldte “Killdozeren.”


Den 4. juni 2004 drog Heemyer ud på en ‘llle køretur’ i byen -- eller mere præcist gennem byen som videoen viser. Han kørte selvfølgelig ind i betonfabrikken, men også Rådhuset, den lokale avis’s kontor, nogle udvalgte byembedsmænds hjem, i forretninger og huse der tilhørte nogle andre han mente havde gjort ham forkert under hans kamp mod lokalplanen.


Under denne ødelæggelse benyttede stats og det lokale politi panserbrydende kugler, granater og forsøgte at springe op på tank-bulldozere for at trænge ind. En af ejerne af cementfabrikken førte endog en tung maskine frem - ubevæbnet - i håb om at standse Killdozeren. Intet af dette var effektivt og de lokale myndigheder overvejede at bede forbundsregeringen om Apache helikopterstøtte.


Heldigvis for alle de involverede - udover Heemeyer selvfølgelig - blev Killdozeren standset da da kom til at sidde fast i kælderen hos en af hans offerbygninger.


Heemeyer tog sit eget liv, med en pistol han havde med, og efterforskerne indså senere at han sådan set ikke havde til hensigt at forlade køretøjet i live. Det var lykkedes ham at forsegle sig, så han ikke kunne komme ud - og det så grundigt at ingen heller kunne komme ind. Efter katastrofen brugte man mere end ti timer med en skærebrænder for at komme ind. .


Samlet har man anslået ødelæggelserne til 7 millioner dollars. Og selv om 11 af de 13 bygninger han angreb var beboet, var der ingen tilskadekomne udover ham selv.


Bonus Fakata: Det burde vel ikke være nødvendigt at nævne, men bulldozere er elendige flugtkøretøjer.


I 2010 erfarede en 26 årig tysker det på den tunge vis. Ifølge the Telegraph besluttede den unavngivne mand uforklarligt at plage en bande Hell’s Angels ved at vise sin bare røv over for dem og kaste en dukke mod dem. (Dukken var uskadt).

Da han havde provokeret mtorcykelbanden tilstrækkeligt, og helt uden grund, og uden mulighed for at undslippe stjal han en bulldozer og forsøgte at flygte. I stedet fik han skabt en kilometerlang trafikprop og blev derpå anholdt.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails