lørdag den 29. marts 2014

Kold Krigere i swimmingpoolen

Kold krig i svømmepølen

 

Billedet nedenunder blev taget i 1958. De to mænd med de brede smil er Mao Zedong dengang formand for Kinas Kommunist Parti, og derfor leder af Kina, og Nikita Khruschev, leder af Kommunist Partiet i Sovjetunionen, og derfor USSR’s leder.

De ser glade ud, men godt med hinanden har de det ikke. Selvom de var lederne i den kommunistiske verden var der store ideologiske uoverensstemmelser. Mao fulgte  fodsporene af den tidligere Sovjet leder Josef Stalin, det gjorde Khrushchev ikke.
 

Efter Stalins død i 1953 var Khrushchev en af de førende stemmer for venligere forbindelser med den ikke kommunistiske verden og fralagde sig Stalins personlighedsdyrkende kult der var udpræget i både USSR og ikke mindst i Kina.

Mao var på den anden side langt mere ideologisk puritaner der indtog en meget mere aggressiv holdning til relationerne med USA og Europa.

Begyndende midt i 1950’erne viste forholdet mellem de to kommunistiske stater sprækker, og perioden fra 1960 til 1989 er nu kendt som Sino-Sovjet Splittelsen, markerende de to nationers uforsonlige forskelle. Da de nu var verdens vigtigste kommunistiske ledere på den tid - så måtte de fremvise vise det ‘pæne ansigt’. Fotoet fra mødet var et sådant udtryk, men hvad der fulgte straks efter var sandsynligvis langt mere spændende - indtil visse detaljer dukkede op. Næste møde?

Mao inviterede Khrushchev til et møde ved en svømmepøl.

Samtalerne mellem Map og Khrushchev havde fokus på fælles forsvar, men førte ingen steder hen, da ingen af parterne ønskede at give efter for hinanden. Spændingen gav måske Mao den ide - at få kølet uoverensstemmelserne ned ved ikke at være så formel. Han inviterede Khruschev til at besøge ham i et af Maos mange palæagtige hjem, og den 3. august 1958 mødtes de to.

Ifølge Smithsonian magazine, mødte Mao Khrushchev iført badekåbe og sutsko. En af Moas hjælpere præsenterede Khrushchev for en gave - grønt badeudstyr. Khrushchev og Mao skulle derpå, som Mao insisterede få ‘afkølet’ deres forhandlinger ved en tur i pølen.  

Det lyder som en storslået ide, undtagen et problem - for Khrushchev. Sovjet lederen vidste mange ting om verden, men “at svømme” var ikke et af dem. Denne kendsgerning var helt sikkert noget Mao var klar over, og han benyttede med stor sandsynlighed den viden til at sætte sin Sovjet modpart i en pinlig situation.

Mao svømmede runder mens oversætterne løb frem og tilbage og gengav hans ord til Khrushchev, der stod i skyggen og ventede, og helt sikkert også var ‘dampende.’ Mao var ikke færdig - han insisterede på at Khrushchev kom med ned i vandet. Smitsonian beskriver resultatet:

En flydeanretning blev pludselig fremskaffet - Lorenz Lüthe beskriver det som en “redningsvest” mens Henry Kissinger foretrækker “svømmevinger.” Uanset hvad var resultatet ikke særlig værdigt. Mao, siger Lüthe, iførte sig et lommetrøklæde på hovedet bundet med fire knuder og pendlede frem og tilbage i pølen, mens Khrushchev kæmpede for at holde sig flydende. Efter en kraftanstrengelsen var Sovjet lederen i stand til at bevæge sig fremad, “padlende som en hund” i et desperat forsøg på at følge med.

“Det var et uforglemmeligt skuespil,” sagde hans assistent Oleg Troyanovskii, “synet af to velnærede ledere i badebukser, der diskuterede store politiske problemer under vandpjaskeri.”

Jo, den er god nok: På foranledning af Mao Zedong fik Nikita Khrushchev et par badebukser - og måske ikke så tilfældigt blev relationerne mellem de to lande aldrig de samme igen.

Bonus Fact: Ruslands Vladimir Putin er kendt for at benytte de samme ‘stunts’ som Mao. I 2006 var Putin vært for Tysklands Angela Merkel i Moskva for nogle vigtige forhandlinger. Med var også Putins hunde - der sandsynligvis var med for give russerne en fordel ved bordet. Som  Foreign Policy rapporterede, er Merkel ikke glad for hunde - hun blev engang bidt af en som barn og har siden undgået dem.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails