mandag den 17. marts 2014

Totalt nonsens - og så dog

Prisencolinensinainciusol


Forsøg ikke engang at udtale det.

Vælg i stedet et sprog du ikke mestrer, men sådan cirka nogenlunde ved, hvordan lyder. Når du “taler det” siger du altså siger noget gennemført sludder. Nu skal du så benytte dine “ord” og sætte musik til dem, en musik du mener er passende for sprogets kultur. Hvis du gør det godt, så ender du med en sang der for den indfødte er noget vrøvl, men for de som ikke kender sproget synes af være ægte.

Du behøver ikke tro mig. fordi jeg siger det. Det er blevet prøvet før. Det er hvad "Prisencolinensinainciusol" er. Det er en sang fra Italien, 1972. Se videoen og lyt efter.



Sangen er altså helt bevidst det rene nonsens. Ordene er ikke ord, men blot en samling af meningsløse lyde med det formål at skulle lyde rigtig nok - for det ikke engelskkyndige øre. Lydene er så tilfældige at sangeren Adriano Celentano ikke engang skrev dem ned -- han fremførte dem blot under optagelsen og sang blot fupengelsk.

Trods det at ordene faktisk ikke er ord, blev sangen utrolig populær i Italien og andre steder i Europa, og nåede helt i top 10 i Italien, Belgien, Frankrig og Holland (nummer 1 i Italien) og i Tyskland nummer 46. Måske anede lytterne ikke at ordene var sludder. Måske var de ligeglade. Sangen fængede, og som enhver amerikaner  der ikke taler koreansk kan bevidne (tænk Gangnam Style), så har ordenes mening ingen betydning.

Som det fremgår af videoen er ‘teksten’ sludder, men det var formålet med sangen ikke. Han nævner at hans mål var “at nedbryde sprogbarrierer og inspirere mennesker til at kommunikere mere.” Celentano har aldrig lært at tale rigtig engelsk og dette interview måtte benytte en tolk. NPR caught up with Celentano

Bonus fact: I 1963, kopierede en gruppe ved navn the Kingsmen sangen “Louie Louie,” der oprindeligt blev indspillet af Richard Berry 8 år før. The Kingsmen's version er en klassiker og du har helt sikkert hørt den før (ellers se her.)




Du har sikkert ingen anelse om hvad den handler om, fordi det er en gang rod der er umulig at forstå. Det afholdt dog ikke vrede forældre fra at skrive til dengang U.S. Attorney General Robert F. Kennedy og påstå at teksten var obskøn.

Af en eller anden grund førte dette til en FBI efterforskning (!) der konkluderede, Nej, teksten er blot uintelligent.

FBI havde ret, men manglede dog en vis del. Cirka 53 sekunder inde i sangen tabte bandets trommeslager Lynn Easton en trommestik og skreg f-ordet. Det kan høres (dog ikke tydeligt) på optagelsen. Prøv selv. 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails