mandag den 2. juni 2014

Dårlige nyheder først - de sælger nemlig

Først de dårlige nyheder - de sælger nemlig

                               
                       
Vi i mediebranchen lyver sjældent for dig.

Men det giver dog masser af plads til at bringe tingene helt ud af kontekst.

Det er der, hvor de store skræmmende ‘historier’ stammer fra som med overskrifterne om (GM) genmodificerede fødevarer. GM betyder “gen modificeret,” hvilket betyder at videnskabsforskere føjer gener til, ændrer plantens DNA, i dette tilfælde for at gøre planten mere modstandsdygtig over for insekter.

Her forleden sluttede Polen sig til 7 andre europæiske land i forbud med dyrkning af GM. Politikerne handlede, fordi overskrifter himlede op om hvordan GM var årsag til kæmpe tumorer i rotter. Billederne af rotterne er skræmmende. Nogle har tumorer på størrelse med tennisbolde.

Hvad overskrifterne ikke fortæller, at de hun Sprague-Dawley rotter der blev benyttet i forsøget plejer at udvikle tumorer - i hele 87-96% af tilfældene.

Det er samme historie med kemikalier som medierne hele tiden siger vi skal frygte.
Langt hyppigere end ikke får rotter tumorer, hvor de indgives høje doser at menneskeskabte kemikalier. Jeg burde ikke sige “menneskeskabte.” Naturens kemikalier forårsager tumorer i de samme rotter.

Journalister og miljøaktivister har samme tilskyndelse til at udelade detaljer der kunne gøre historien helt ordinær. Det er nemlig godt for salget hvis de kan bilde dig ind du er i fare.

“Det er en fremragende måde at få opmærksomhed” siger Bjørn Lomborg, statistiker og forfatter til “The Skeptical Environmentalist,” “mens det sætter dit fokus på de forkerte løsninger.” I stedet for at gøre noget der virkelig bekæmper cancer, såsom holde op med at ryge, så kaster folk deres energi på at forbyde f.eks. GM - fødevarer.

GM fødevarer har brug for mindre vand, færre pesticider og kan vokse, hvor andre afgrøder må give op. Ved at tvinge landmænd til at benytte den ‘gammeldags’ såsæd, tvinger aktivisterne og lovgiverne kunderne til at betale højere priser for maden.

Journalister sover med ‘rene samvittigheder’ fordi vi (plejer) jo ikke at sige noget helt forkert. Vi overbeviser os selv om at vi kan redde liv og få opmærksomheden rettet mod vigtige problemer - og hvad så er der nogle smuttere, ikke sandt? Svaret på det med “hvad så” er at det er spild af folks tid, penge og følelsesmæssige energi, og vi er mindre sikre, fordi vi bliver bekymrede over det forkerte.

For år tilbage hævdede Natural Resources Defense Council at kemikaliet Alar, der hjælper med til at æbler ikke rådner, slog småbørn ihjel. Da “60 Minutes” kørte historien, troede jeg på den. Det var der masser af andre der også gjorde.

Men ‘skræmmeriet’ var fup. Æbler endog æbler med Alar er sunde for dig. Da forbudet mod Alar betyder at æbler går langt hurtigere i forfald, er æbler blevet dyrere, og det betyder at børn spiser mindre sunde fødevarer.

I dag har vi nye ‘skræmmerier’ som den med plastic vandflasker. Nogle indeholder et kemikalie ved navn BPA, som aktivister hævder forårsager cancer, hyperaktivitet, alle mulige problemer.

Kemikalier kaldet ftalater der holder madkasser bløde anklages for at skade børns lever og nyrer og give astma.

Hvis disse historier var sande, hvem ville så ikke, som forældre, være bekymrede? Hvem kan anklage journalister for noget forkert dersom de fortæller om det?

Julie Gunlock, fra Independent Women’s Forum, gør det. Hun påpeger at aktivisterne skræmmer mødrene uden grund, fordi “over 1000 undersøgelser, uafhængig forskning, har sagt at BPA er helt sikkert.”

Hun ved, hvordan skræmmehistorierne fungerer: “BPA kan meget let gøres til noget ondt, jeg mener, det er usynligt. Og folk har en tendens til at sige: ‘Kemikalier, det er farligt. Jeg stoler blot på hvad nogle aktivistorganisationer eller forbruger grupper siger, og jeg undgår det.’”

Der er ingen grund til at blive så foruroliget over kemikalier - medmindre du er en miljøaktivist der er ivrig efter at indsamle peng og magt.

“Masser af dem tjener penge på nyhedsbreve,” siger Gunlock. “Dårlige nyheder sælger.” NRDC har indsamlet 185 millioner dollars ved at skræmme folk.

For at holde ‘skræmmekampagnerne’ lidt i skak, så husk på alle de gode nyheder, der får mindre opmærksomhed. Den massive dækning af skyderiet i Newtown,Connecticutt får os til at tro at vore børn er i større fare i dag, men volden i skolerne er faktisk gået ned.

Trods alle kemikalierne - faktisk på grund af dem - lever vi længere end nogensinde.

Der er masser af dårlige konkrete nyheder - såsom den nationale gæld, og det meste af det politikerne foretager sig. Men på de fleste områder, og det meste af tiden, forbedrer verden sig helt sikkert. For de fleste er det gode nyheder.
           

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails