lørdag den 12. juli 2014

Den mest usandsynlige internet hacker!

En usandsynlig Hacker


Cybersikkerhed et ord på 14 bogstaver, der dukker op hele tiden mens teknologien tordner derudaf.

Mens mere og mere af vore personlige informationer bliver tilgængelige gennem nettet, således (i det mindste i teorien) er vor kollektive opmærksomhed om at holde data sikker således at nogle med ondt i sigte ikke kan få adgang til dem, endnu større. Vi ønsker at sikre os, at vi har den helt rigtige adgang til vore egne data.

At sikre sig kan synes at være en smule latterligt - dog har der i de seneste år været ‘overgreb’ mod mange multinationale virksomheders og offentlige institutioners servere - der dermed har blotlagt millioner af menneskers data. Oveni i alt dette er der ofte koordinerede bestræbelser på at få lagt virksomheders eller offentliger institutioners digitale grundlag ned.

Alt forekommer at være sårbart, hvis man står over for nogle der benytter de rigtige værktøjer og har de rette kompetencer.

Undertiden er disse værktøjer utroligt almindelige og kompetencerne er temmelig ordinære.

I en bemærkelsesværdig sag var f.eks. en hacker i Georgien med økonomisk formål i sigte  i stand til at få sløjfet internet service til cirka 90% af nabolandet Armenien i 12 timer.


I Armenien bor der cirka 3 millioner mennesker, de 2,8 millioner har telefoner, og 1,4 million har adgang til Internettet. Gode netforbindelser er dog en mangelvare. Mange benytter stadig drejetelefoner da bredbåndsmuligheder mangler. Det er dog et problem inden for Armeniens egne grænser - infrastrukturen er der med en vis form for bredbåndsforbindelse i form af fiberoptikledninger der kommer gennem Det Sorte Hav og videre til Georgien og ind i Armenien.

Dette gør imidlertid Armenien særdeles sårbart, og derfor kunne nedbruddet på de 12 timer finde sted. Georgiens levestandard, som mange Østeuropæiske landes, er ikke særlig høj. I 2006, levede 34% af nationen under fattigdomsgrænsen. (Det er i sig selv deprimerende, men det er også et tegn på forbedring  for - 5 år tidligere var det tal 54%). Mange borgere finder så kreative og ofte ulovlige metoder for at få tilværelsen til at ‘gå op.’

‘Slynglen’ bag internettets nedbrud i Armenien var en kvinde ved navn Aishtan Shakaria. I marts måned 2011, boede fru Shakarian udenfor Georgiens hovedstad Tbilisi og forsøgte at tjene nogle håndører. Som mange andre før hende fandt hun sit værktøj frem og begyndte at grave.

Men ikke som de fleste cyberkriminelle omfattede hendes valg af værktøj ikke noget elektronik. Det var en spade - en graveværktøj - og hun gravede helt bogstaveligt.

Shakarian dengang 75 år håbede at finde noget kobber og derpå sælge det som skrot. Som
the Wall Street Journal forklarede, “skrotmetal er en vigtig eksportvare for Georgien og skrotsamlerne er kendt for at stjæle alt metal, og ledninger for at få fat i metallet de derpå kan sælge til eksportørerne.”

Shakarian fandt dog ikke kobber. Hun fandt dog uheldigvis den nedgravede fiberoptikledning der går ind i Armenien og gravede den over, og dermed lukkedes for en stor del af Armeniens adgang til internettet udenfor.

Alarmerne gik i gang og myndighederne ankom hurtigt og helt klart før fru Shakarian indså hvad hun havde gjort. Hun indrømmede hurtigt sin skyld. (Komisk nok påpegede the Guardian at fru Shakarian “sagde hun ingen medskyldige havde” som om hun var en slags kriminel mesterhjerne der bare ville udslette Armeniens dataindustri). Kort tid efter blev hun døbt “spade hackeren” af de, som en halv dag senere igen kunne logge ind og regne ud, hvad der var sket. Hvis de så troede på det.

Hendes forbrydelse kunne have kostet hende en bøde, og endog et år i fængsel. Dog nævnte
NPR at hun blev løsladt på grund af sin alder.

Minister for uddannelse og Videnskab håber at initiativet vil hjælpe børn med at kunne tage beslutninger og opøve deres koncentration.
Men disse potentielle fremtidige mestre siger de bare elsker spillet.

http://nowiknow.com/the-most-unlikely-hacker/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails