fredag den 21. november 2014

En dosis klimavirkelighed fra Maine - hvad viser fakta egentlig?

En dosis klimavirkelighed fra Maine

       
               
I en artikel i  The Boston Globe beskrives påvirkninger af klimaet i Maine, hvor åbenbart “hedebølger, flere kraftige storme, og øget havvandsstigning” i stadig større grad forandrer staten.

Hedebølger? Det er da besynderligt, da der ikke har været noget skelsættende tendens i statens maximum gennemsnitstemperatur i somrene siden 1970.

Der er tre NOAA-National Weather Service underafdelinger i staten: Bangor, Caribou, og Portland områderne. Siden optegnelser blev indsamlet i 1875, har der ikke været det mindste spor af en tendens i de antal dage, hvor temperaturen har været over 35 grader celsius i Portland regionen. Denne ikke-sammenhæng har været næsten konstant, og det er faktisk noget der peger på færre hede dag, ikke flere. På lignende vis med Bangor og Caribou regionerne, ingen tegn på flere hede dag ejheller der. Igen er korrelationen negativ med færre hede dage, ikke flere.

 


Optegnelser over ekstremt hede dage i hver region i Maine blev påbegyndt i løbet af 1930’erne og i de senere årtier har man ikke kunnet finde data som i denne tidlige periode. For eksempel havde Portland regionen i 1937 5 dag med over 35 grader. Siden 1994 har der samlet kun været fire dage med over 35 grader. Med andre ord, har de sidste 21 år i Portland regionen vist færre ekstremt hede dag end de som forekom alene i 1937. I Bangor området, var der i 1937 10 dage med over 35 grader, og der var seks dage i 1944. Siden 1944 har der ikke været noget år med flere end blot to ekstremt hede dag, og siden 1994, har der i intet år været registreret flere end een dag med over 35 grader. Caribou regionen har kun haft een dag over 35 grader, siden optegnelserne begyndte i 1939, og den indtraf i 1977.

Flere kraftige storme?

Der har ikke været nogen tendens af betydning i staten siden 1970. En infografik i Globe's artikel afslører at klimamodeller forudser store øgninger i de antal dage om året, hvor man forventer stormvejr i perioden 2041-2070. Forudsigelserne kan vise sig at være forkerte, det kan først konstateres når tiden indtræffer, men siden 1970 har ingen af klima underafdelingerne i Maine oplevet nogen bemærkelsesværdig tendens i de sidste tre årtier.

Det man også forudser for Maine i løbet af de næste årtier er en væsentlig stigning i antallet af dage hvert, år hvor temperaturen er over 0 grader. Dog er heller der ingen betydelige tendenser i målinger i de sidste tre årtier,  hvilket vel må indikere at man. skal være meget varsom med at have tillid til modellers projektioner

Antallet af dage med temperaturen lavere end 10 grader, det vil sige “kolde dage” er også sat til at falde dramatisk i perioden 2041-2070. Faktisk har der i de seneste årtier, i store dele af staten - dog ikke overalt - været en nedgang i antallet af kolde dage hvert år, men det er fordi 1960-70’erne havde rigtig mange af dem. For Portland regionen, der er det eneste område med optegnelser over klimarekorder i det sidste 100 år, kan vi her se hvad tendensen mod ‘kolde dage’ ser ud.  .

Data ligner en omvendt parabol, eller halvdelen af en komplet klimacyklus. Hvad varsler fremtiden? En fortsat tendens mod færre kolde dage i Maine? Eller måske en venden tilbage til post 1960-70’ernes med flere kolde dage i den kommende årtier som afrunding af cyklus? Kun tiden kan gøre det klart, men det er vigtigt for offentligheden at forstå denne historiske kontekst, om hvor klimaet kunne være på vej hen og hvorfor. Det nuværende lave antal dage med koldt vejr i denne del af Maine er ikke usædvanligt - for 100 år siden oplevede det samme.

Som endnu en godbid at samle op i videnskabsjournalistikken i denne Globe artikel er følgende graf over havtemperaturer i Gulf of Maine.

En “33 år lang tendens”? De som følger med i klimadebatter vil være udmærket klart over at klimaalarmister hele tiden forsøger at nedgøre klimaskeptikerne (også kendt som realister) for at udvælge begyndelsesdata for tendensanalyser. Så hvorfor vælger Globe en 33 årig periode fra 1981-2013? Hvorfor ikke den mere konventionelle 30 årige klimaperiode fra 1984-2013? Måske fordi tendensen så ikke ville være så dramatisk?

Over på Watt's Up With That, har Bob Tisdale skrevet en god artikel om selvsamme problemstilling - og den blev udgivet næsten tre uger før Globe's artikel. Tisdale ser på vandtemperaturerne i Gulf of Maine fra før 1981, og det han ser er at der ikke har været nogen ændring i temperaturerne siden 1930. Hvis man fjerner det eneste år med et toppunkt, 2012, så har tendens efter 1930 faktisk været mod en afkkøling ikke en opvarmning.
Når man ser nærmere på et tiårigt gennemsnit og spor af tendenser fra Tisdales analyser, ser det ikke ud til at havtemperaturerne i Gulf of Maine har ændret sig - om slet ikke - siden midt det 19. århundrede.

Alle disse detaljer burde have været præsenteret i Globe’s artikel for at føje den særdeles nødvendige dosis klimarealitet med, men det skete ikke. I stedet hørte vi om hvordan klimaforandring i staten i “den grad er skræmmende” og en “apokalyptisk vision.”

http://americanthinker.com/blog/2014/11/a_dose_of_climate_reality_for_maine.html#ixzz3IkTKNK1i

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails