lørdag den 6. december 2014

Kan hjertet briste af kærlighed?

Når hjertet brister af kærlighed


I 1966, udgav soulsangeren Jimmy Ruffin og Motown Records sangen "What Becomes of the Brokenhearted" og hurtigt blev den et stort hit. Sangen der er blevet lavet coverversioner af masser af gange sidenhen er Ruffins eneste Billboard top 10 hit. Dens tekst fortæller om en mand, hvis store kærlighed lige har forladt ham, den smerte han nu lider under og hans spinkle håb om at finde en ny kærlighed. Trods den åbenbare alvor i ordene “broken hearts” antydes i Ruffins sang, at manden vil overleve. Broken hearts er en metafor, ikke en sygdom.
Sådan plejer det at være.
Broken Heart Syndrome er faktisk et ægte fænomen. Dets rigtige navn er "takotsubo cardiomyopathy," men man benytter også det mere beskrivende navn “stress påført cardiomyopati.” Cardiomyopati er en sygdom i hjertemusklen, ifølge the National Institutes of Health.) Ifølge American Heart Association, bliver Broken Heart Syndrome ofte fejldiagnosticeret som et hjerteanfald: “Symptomerne og prøverne er ens,” og test viser at  Broken Heart Syndrome forårsager “dramatiske forandringer i rytmen og de blodbestanddele der er typiske ved hjerteanfald.”
Men ulig et hjerteanfald der er forårsaget af blokeringer i hjertets arterier er Broken Heart Syndrome forårsaget af stress -- såsom den stress man gennemgår når man mister en elsket ifølge Mayo Clinic, i kombination med nogle få andre faktorer.

I 2012 beskrev  PBS en 50 årig kvinde, der “næsten kollapsede ved hendes tantes begravelse.” PBS beskrev årsagen til kvindens tilstand som en “giftig blanding af intens sorg og ikke dermed relateret arbejdsstress.” Det hverdagsstress som man kan lide under er muligvis ikke tilstrækkeligt til at foranledige syndromet; Johns Hopkins Medicine bemærker at “stress cardiomyopati synes at være en kondition der kommer pludseligt og uventet og kan ret hurtigt løses.”

Broken Heart Syndrome er også sjældent forekommende. Blot 1% til 2% af hjerteanfald skyldes faktisk ‘broken hearts’ ifølge Wall Street Journal. Næsten alle rapporterede tilfælde - cirka 90% - er kvinder i alderen 58-75, ifølge Harvard Medical School. Harvard bemærker yderligere at 1 ud af 13 hjertetilfælde i den demografiske gruppe faktisk led af Broken Heart Syndrome. Og vigtigere endnu, et brudt forhold eller en ikke gengældt kærlighed? De ting forårsager højst sandsynlig ikke en smerte der ligner et hjertetilfælde. De ting er blot et ‘almindeligt knust hjerte - ikke syndromet.  Bonus Fakata: Sangen "Stayin' Alive" af the Bee Gees (lyt her) kan hjælpe med til at holde patienter med hjertetilfælde i live. The British Heart Foundation forslår, ifølge Wikipedia, at når man udfører hjertemassage skal det være mellem 100 - 120 tryk i minuttet. En nem måde at huske det på?  "Stayin' Alive" har sådan cirka 104 beats i minuttet, så at lytte til den når man udfører hjertemassage er løsningen. Det er altså ikke ren spekulation: En undersøgelse i 2006 som NPR fortalte, konkluderede at blot det at tænke på sangen under hjertemassagen havde en positiv effekt.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails