fredag den 30. januar 2015

Kontroltosser kvæler din livsværdi

Kontroltosserier

                           

Kontroltosser vil styre dit liv. De kalder sig selv “offentlighedens tjenere.”
Og uanset om de er elevrådsformænd, miljøbureaukrat eller medlem af Kongressen så tror de fleste, at de så udmærket ved, hvordan dit liv kan blive bedre - bedre end du selv kan klare det.
   
Jeg indrømmer gerne, at jeg engang var skyldig i netop den tankegang. Som ung journalist med forbrugerstof som speciale forskede jeg i, hvad læger sagde var godt for os og hvilke produkter der kunne være skadelige. Derpå krævede jeg at staten vedtog love der skulle beskytte os mod de nævnte ting.


Konceptet med individuel frihed, var endnu ikke på min radarskærm. Jeg undskylder, jeg var dum, ignorant og arrogant.

Men i det mindste havde jeg ingen virkelig magt.Jeg kunne ikke tvinge forbrugerne til at undgå de usunde ting eller betale for visse former for behandling. Jeg kunne ikke tvinge forretningerne til ikke at sælge varerne. Det kan kun regeringen. Kun regeringen kan benytte magt.

Trist nok er regeringen spækket med mennesker der er lige så arrogante og ignorante som jeg var.

Økonomen Matthew Mitchell fra the Mercatus Center påpeger meget gerne at regeringer påtvinger regulativer uden at vide om de nye regler har utilsigtede konsekvenser.

Forbud mod rygning på restauranter og værtshuse er en af kontroltossernes favoritindsatser. “En ny undersøgelse af Cornell” siger Mitchell på mit show “viser, at i de områder hvor forbuddet er indført så man en øgning i uheld relateret til alkohol. Teorien er at mennesker kører længere for at finde værtshuse der enten har udendørs servering eller ikke er omfattet af et forbud mod rygning.”

For mit eget vedkommende har jeg det helt fint med forbud mod rygning. Jeg bryder mig ikke om at indånde andres røg. Men flertallet af os burde ikke påtvinge vore præferencer på minoriteten, selvom denne gør ting der er farlige. Rygere burde have lov til at ryge i visse værtshuse, hvis krofatter tillader det. Men i dag i cirka halvdelen at staterne må der ikke ryges i værtshuse. Control freaks

Det er totalitarisme fra Sundhedspolitiet. Hvis passiv rygning var tilstrækkelig farlig til at true ikke rygerne så ville kontroltosserne have en pointe, men sådan er det ikke. Der er knap nogen målelig effekt på sundheden.

Regel-magerne vil altid have mere af det samme. Til en begyndelse bad de om forbud mod TV-reklamer for cigaretter. Så krævede de ikke-ryger afdelinger i restauranter. Derpå forbud i fly, skoler, arbejdspladser hele restauranten. Så også værtshuse og barer. Ud er man ude efter selv lejligheder og steder udendørs.

Må rygerne snart være her?

Indtil nu finder rygerne sig i det. Men det kan ændre sig. Byen Westminster i Massachusetts holdt for nylig høringer om forbud mod salg af alle tobaksprodukter, der dukkede 500 vrede borgere op.

En sagde, “Jeg finder at rygning er en af de mest afskyelige vaner nogen kan have. Oveni det, finder jeg forslaget om end endnu mere afskyeligt.” Sådan!

Mitchell advarer om at “vi er blevet vænnet til at tro på forbundsregeringen og deres overbud. Men en masse af de krænkende regulativer sker på lokalt plan,” som i Westminster.

I Fort Lauderdale, Florida, anklagede politiet to præster og en 90 årig frivillig for at uddele mad til fattige. Lov i Florida fastlægger, at det er ulovligt at uddele mad udendørs medmindre der også er offentlige toiletter. Restriktionerne blev indført i “den offentlige sundhed og sikkerheds” navn.

I New Jersey blev kirker tvunget til at holde op med at tilbyde Thanksgiving middage til fattige, fordi de ikke havde de “passende licenskrævende køkkenfaciliteter.”

En domstol annullerede et forbud mod sodavand (af en vis størrelse) i min by New York, af daværende borgmester Bloomberg, men min nye kontroltosse nuværende borgmester Bill de Blasio har planer om at genindføre forbudet.

Reglerne kommer i en lind strøm. Endnu et regulativ i New York der forbyder transfedtsyrer på restauranter og det førte til strenge krav og forbud om hvilken slags mad man kan tillade sig at give til den sultne og fattige. Mon ikke de fattige har større problemer end transfedt.

Deres største problem er nøjagtig det samme som vi alle har: For meget regering.

John Stossel is host of “Stossel” on Fox News and author of “No They Can’t! Why Government Fails, but Individuals Succeed.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails