torsdag den 5. februar 2015

EU ministre vil have mere grænsekontrol

EU ministre vil have mere grænsekontrolEU indenrigsministre der mødtes i Riga den 29. januar har opfordret til mere grænsekontrol for at bekæmpe terrorisme i kølvandet på de seneste angreb i Frankrig og Belgien.

Ministrene ønsker at få lavet om på regler der styrer det pas-fri Schengen område for at give lov til “systematisk kontrol sammen med databaser for at kæmpe mod terrorismen” når mennesker kommer til og går ud af området. Nu for tiden kan sådanne kontroller kun udføres på ad hoc basis. EU kommisæren Dimitris Avramopoulus bemærkede at tiltag for hurtigere udveksling af data inden for Schengen allerede er blevet indført og at kontroller er også nu mulige.

“Først og fremmest skal vi styrke de eksisterende muligheder. Vi har allerede mange vigtige værktøjer til rådighed. Nu er det inde at forstærke dem endnu mere,” sagde Avramopoulos.

EU Kommissionen har indtaget en forsigtig holdning til nye værktøjer efter angrebene i Paris mod Charlie Hebdo og en kosherbutik, som gav 17 døde, og også det mislykkede terror angreb i Vervier, Belgien.

Avramopoulos er enig i at medlemsstaterne har brug for at forbedre udveksling af data. “Europol har brug for at modtage al relevant information for at spore rejseruterne for terrorister,” sagde han.

Han var også forbeholden over for oprettelsen af en optegnelse over europæiske passagerer (PNR) systemet, som det der benyttes i USA - hvor personlige data skulle indsamles og lagres over hver person der flyver ind og ud af Europa.

Projektet er blevet blokeret af Europa Parlamenter på grund af lagringen af private oplysninger. “Vi ved at Parlamentet har problemer med det. Jeg ved også at vi skal nå til et kompromis, men selve problemstillingen er presserende og vi opfordrer til en løsning,” sagde Tysklands indenrigsminister Thomas de Maziere efter mødet.

Ministrene ønsker også et tættere samarbejde med selskaber som Facebook, Google eller Twitter, der sommetider er blevet benyttet at jihadister til spredning af deres budskab.

Igen sagde Avramopoulos at dette kun kan gøres på det nationale plan, og at på EU plan er dialogen med disse virksomheder først lige begyndt.

Med hensyn til EU Kommissionen sagde ministrene at der er brug for at præsentere en gennemrenoveret sikkerhedsstrategi “midt i april måned 2015, senest” idet flere end 3000 europæere har sluttet sig til islamister der kæmper i Syrien og Irak og at 30% af disse er vendt tilbage til Europa.

Ministrene havde også samtaler med Moldova, Georgien, Ukraine, Armenien, Azerbadjian, og Hvide Rusland - seks østeuropæiske lande der er del af Eastern Partnership projektet - der skal søge metoder til samarbejde om juridiske sager og overholdelse af lov og orden.

“Det er vigtigere end nogensinde at være forenede, at stole på hinanden og at diskutere fælles støtte. Vi oplever sikkerhedskrise i Ukraine, der også udgør en trussel for EU’s sikkerhed. Derfor er vort nære samarbejde, seriøse samtaler og tillid af yderste vigtighed,” sagde den lettiske justitsminister Dzintars Rasnacs der var formand ved mødet.

https://euobserver.com/justice/127429

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails