søndag den 22. februar 2015

Libyen - porten til Europa for IS krigere

Islamisk Stats planer for at bruge Libyen til springbræt til Europa       

                                   

Ruth Sherlock, Beirut og Colin Freeman   

Militante fra Islamisk Stat har planer om at benytte og overtage Libyen som en “adgangsvej” for at føre krig over det sydlige Europa har breve skrevet at gruppens støtter afsløret.                            
Jihadisterne håber at oversvømme den nordafrikanske stat med militsfolk fra Syrien og Irak, der derpå vil sejle over Middelhavet fordækt som migranter på menneskehandelsfartøjer, igen ifølge planer som er blevet set af Quilliam, den britiske anti-ekstremist gruppe.
Migrants wait to disembark from a ship in the port of Porto Empedocle, Sicily

Krigerne skulle derpå gå amok i byer i Sydeuropa og også forsøge at angribe skibstrafik.

Dokumentet er skrevet af en propagandist fra Islamisk Stat Irak og Levanten (ISIL) der menes at være en vigtig online rekruttør for terror i Libyen, hvor sikkerheden er kollapset i kølvandet til revolutionen der væltede Oberst Gaddafi i 2011.

   
Videoen der fik  Egypten til at indlede gengældelsebombninger mod ISIL positioner i Libyen, viste billeder af en khaki-klædt militant der med en bloddryppende finger peger mod nord, og erklærer: “Vi vil erobre Rom, med Allahs tilladelse.”

ISIL propagandisten benytter et alias - Abu Arhim al-Libim - omtaler Libyen som havende “stort potentiale” for ISIL. Han omtaler med fryd at landet har rigeligt med våben fra borgerkrigen, med store beholdninger i Oberst Gaddafis lagre som rebellerne fik fat i. Nogle af disse våben kom fra Storbritannien der forsynede Gaddafiregimet med maskingeværer, rifler og ammunition under hans sidste år ved magten, hvor han blev anset som en allieret mod islamistisk terrorisme.

Hr. Libim påpeger også at Libyen kun ligger cirka 500 kilometer fra den nærmeste europæiske kyst.

“Libyen har en lang kystlinje og kan næsten se de sydligste Korsfarer stater, der med lethed kan nås af selv mindre både”

Han nævner også “antallet af ture kendt som ‘illegal immigration’ fra denne kyst, der omfatter virkelig mange ...hvis dette blot blev delvist udnyttet og strategisk udviklet, kunne dette medføre svære trængsler for de sydligste europæiske stater og det er endog muligt at der kunne blive lukket af for skibstrafik og Korsfarernes skibe og tankskibe ville være et mål.”

Propagandistens kommentarer kommer midt i stigende bekymring i Vesten over kollapset af sikkerheden i Libyen, der har en stor diaspora befolkning i UK.

Sir John Sawers, tildigere chef for MI6 sagde at Storbritannien burde diskutere hvorvidt man skulle landsætte tropper for at hindre at landet “bliver udnyttet af fanatikere.”

Dokumentet viser Libyens geografiske størrelse"
Sikkerhedsfolkenen deler også ISIL bekymring over muligheden af at benytte menneskehandel til at smugle krigere ind i Europa.

Takket være den meget lange og slet bevogtede grænse med sub-Sahara Afrika har Libyen længe været et hovedudgangspunkt for menneskesmuglere til Europa, og antallet er eskaleret dramatisk siden Gaddafi regimet faldt.

Italiens inderigsminister anslår at mindst 200000 flygtninge og immigranter er på vej til at krydse over Middelhavet fra Libyen til Sicilien eller den lille ø Lampedusa, der er sydligste punkt i Italien.

Sidste år ankom over 170000 til Italien med båd, herunder titusinder at syrere der flygter fra borgerkrigen.

Redningsbestræbelserne kom ind i en ny farlig fase i denne uge, da den italienske kystvagt der var ved at redde 50 personer 80 kilometer uden for Libyens kyst blev truet af smuglere med Kalashnikov rifler.

Mens banditterne kun koncentrerede sig om at få fat i deres båd igen så den kunne bruge til endnu en smuglertur så viste hændelsen den potentielle trussel som ISIL smugleritaktik udgør.

Der er også frygt for at en stadig større tilstedeværelse af ISIL i Libyen vil gøre at emigranterne vil flygte mod nord i endnu større antal.
Egyptens hær har lagt en video af jetfly der letter
Nasser Kamel, Egypten ambassadør til London advarede Storbritannien om “bådfulde af terrorister” medmindre man gør noget ved det som finder sted i Libyen. Han talte efter at 2614 migranter var blevet reddet på havet på blot 24 timer, i det han omtalte som en ‘exodus hidtil ikke set før.’ '

"De bådfolk der søger udvandring og forsøger at krydse Middelhavet ...i de næste uger, hvis vi ikke gør noget sammen, vil de fartøjer også være fuld af terrorister,” sagde han.

Sikkerheden i Libyen har været for nedadgående på grund af, atde forskellige militser der hjalp til at styrte Oberst Gaddafi ikke har kunnet blive enige om en fælles dagsorden. Landets internationalt anerkendte regering opererer nu fortiden fra den østlige by Tobruk, efter at være blevet tvunget ud af Tripoli af en rivaliserende regeringsfraktion der er allieret med en række islamist grupper.

De fleste af grupperne deler ikke ISIL’s ekstremistiske holdning, skønt nogle af dem menes at have forbindelser til den al-Queda fraktion der slog US ambassadør Chris Stevens ihjel under et angreb ved et diplomatmøde i den østlige by Benghazi i 2012.
Abu Bakr al-Baghdadi (AFP)
Abu Bakr al-Baghdadi, ISIL’s leder har siden inkluderet Libyen som del af sit “Kalifat.”

Selvom det i det store og hele blot er retorik, så er virkeligheden at støtten til gruppen i denne plagede stat bliver stadig større. .

September måned rejste Abu Nabil, en iraker og leder i ISIL til Libyen for at arbejde for støtten til gruppen. Hans mænd fik kontrol over det meste af Derna, en traditonel konservativ by i den østlige del af landet, der nu styres af den ekstremistiske gruppes strenge Sharia lov.

Hundredvis af libyere der er rejst til Syrien for at kæmpe på ISIL’s side er begyndt at vende hjem for at kæmpe for gruppen, siger indbyggerne. De har udvidet gruppens indflydelse i den østlige del af landet, og har fået kontrol over Sirte, en tidligere Gaddafi højborg.

Sent i januar måned benyttede en gruppe bevæbnede mænd ISIL’s navn i et angreb mod Corinthia, et 5 stjernet hotel i Tripoli, og dræbte mindst 8 personer.

Røg stiger op fra Corinthia hotel i Tripoli det belv stormet af bevæbnede mænd (AFP)
Selvom The Telegraph ikke egenhændigt kan bekræfte propagandisten hr. Libims identitet så mener analytikere at hans skriverier om Libyen læses mange steder og har indflydelse online.

“Twitter har lukke Libims konto flere gang, og hver gang opretter han en ny og får tusinder af følgere meget hurtigt, hvilket er kendetegnet for en indflydelsesrig ISIS tilknyttet,” sagde Charlie Winter, en undersøger hos Quilliam Foundation.

Mr. Winter tilføjede: “Når vi taler om demografisk støtte til ISIL i Libyen kan vi se en masse der har fælles træk med dens base og støtte i Irak og Syrien - mange af krigerne er unge, desillusionerede mænd der kun går ind for ISILs islamistiske nidkærhed fordi de søger et tilholdssted så de selv kan opnå magt i manglen på en statslig orden.”

“De risici Europa står overfor fra ISIL promoveringen i Libyen er ægte.”

David Cameron har fordømt de “barbariske” henrettelser af de kristne egyptere, der blev bortført af ISIL da de arbejdede i Sirte. Han føjede til, at han ikke fortryder de britiske anstrengelser for at vælte Oberst Gaddafi, trods trusler fra terroristerne, og siger “det var det rigtige at gøre.”
.
Præsident Abdel Fatah al-Sisi i Egypten har opfordret til en international koalition for at besejre ISIL i Libyen, og siger at “Vi vil ikke tillade at de skærer hovederne af vore børn.”

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/islamic-state/11418966/Islamic-State-planning-to-use-Libya-as-gateway-to-Europe.html

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails