onsdag den 18. februar 2015

Man vidste hvor gidslerne var - gjorde dog intet

Man vidste hvor gidslerne var - gjorde dog intetSidste år efter James Foley og Steven Sotloff fik halsen skåret over, dukkede der rapporter frem om at Det Hvide Hus havde troværdig information om, hvor gidslerne var placeret, og alligevel gik der så lang tid overvejelser af informationen, at det ikke blev muligt at gribe ind og redde gidslerne.

En anonym embedsmand siger til The Daily Beast:

U.S. regeringen havde fået indsamlet efterretninger om den mulige placering af de amerikanske fanger som ISIS havde i Syrien sidste år, men embedsmænd i Obama administrationen ventede næsten en måned med at iværksætte en redningsmission, på grund af bekymringer om at efterretningerne ikke var fyldestgørende og at nogle af dem kom fra fremmede efterretningsbureauer.

Britiske embedsmænd og også private sikkerhedskontorer sagde de var frustrerede over Washingtons tøven med at giver grønt lys for et redningsforsøg.

Et forsøg - der fejlede - blev gjort den 4. juli 2014. Kort derefter blev gidslerne flyttet til et andet sted, og efterfølgende dræbt.
Image Credit: Screenshot

Kilden fastslog, i maj måned, at tre mulige steder i Raqqa, Syrien, blev identificeret af britiske efterretningskilder på baggrund af elektronisk overvågning og gidsler der var kommet fri, men at informationen ikke var absolut. Den ændrede sig næste måned.

Der, tidligt i juni måned havde London “en positiv identifikation og den information blev delt med Washington,” sagde en britisk kilde. Forsinkelsen på næsten en måned før man forsøgte sig med en redningsaktion forbliver en kilde til forundring for briterne.

Den britiske efterretningstjeneste var ikke den eneste der kunne dele information med Washington. fortalte Diane Foley, mor til James Foley, The Daily Beast:

“Meget præcis information var tilgængelig så tidligt som medio marts måned. Det er det som har været så vanskeligt for os familier at begribe, fordi åbenbart opholdt de sig på samme sted i alle de måneder.”

Selvom Washington hele tiden har understreget at man har gjort alt der er muligt for at redde gidslerne samtidig med at holder fast ved etablerede procedurer, så er embedsmanden der har talt med The Daily Beast absolut ikke enig.

“De fik information. De stolede bare ikke på den. Og så sætter de sig ned, ingen tvivl om det.”

Kayla Mueller, der blev dræbt tidligere på måneden mener man har opholdt sig samme sted som Sotloff og Foley i Raqqa. Selvom det ikke er sikkert at et tidligt redningsforsøg ville have kunne udføres med succes så stiller familierne til de dræbte sig forståeligt nok forundrende over om der egentlig blev gjort nok for at redde gidlserne.  

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails