søndag den 15. februar 2015

Sådan sender ISIS jihadister til Europa

ISIS: Sådan sender vi jihadister til Europa                                          
ANTALYA, Tyrkiet — Sent sidste år rejste en ISIS mellemmand langs den tyrkiske grænse, bosatte sig i en tyrkisk havneby, og begyndte sin mission med at snige jihadister til Europa. Det har været en succes sagde han i et interview nær grænsen mellem Tyrkiet-Syrien: “Blot vent og se!”

ISIS operatøren, en syrer midt i 30’erne med et tæt, stort sort skæg sagde ISIS sender hemmelige krigere til Europa - som de to smuglere sagde de havde hjulpet med. Han smugler dem fra Tyrkiet i små grupper, sagde han, skjult i lastskibe, fyldt med hundreder af flygtninge. Han sagde krigerne skal indfri ISIS’ trussel og iværksætte angreb i Vesten. Han betragter dette som gengældelse for de U.S. ledede luftangreb mod gruppen der begyndte i Irak sidste sommer i Syrien i efteråret. “Hvis nogen angriber mig,” sagde han da talte med BuzzFeed News med løfte om anonymitet, “så vil jeg helt sikkert angribe dem.”

Regeringerne i Vesten har været bekymret, selv før luftangrebene, for at ISIS skulle finde udveje for at få kamptrænede krigere ind over grænserne. Operatøren er det første ISIS medlem der arbejder på disse planer og vil tale om dem med pressen. Han beskrev i detaljer en plan der udnytter den værste humanitære krise i en generation, der har skabt 3,8 millioner flygtninge fra borgerkrigen i Syrien, alene 1,5 millioner til Tyrkiet.

Fra tyrkiske havnebyer som Izmir og Mersin er det lykkedes mange tusinder af disse flygtninge at krydse havet, deres mål har hovedsageligt været Italien. Derfra drager ofte til lande der er mere imødekommende, som Sverige og Tyskland, henvender sig til myndighederne og ansøger om asyl. Operatøren sagde han samarbejdede med smuglere for at lade krigerne komme ind i denne kaotiske menneskestrøm. “De drager afsted som flygtninge,” sagde han.

To flygtningesmuglere i Tyrkiet sagde de har hjulpet ISIS med at få krigere til Europa. En af dem placerede 10 af dem på skibe, fik så kolde fødder da han blev bedt om at sende flere, fortalte han BuzzFeed News sidste efterår. En anden sagde han i månedsvis havde sendt ISIS krigere og fortsætter med det. “Jeg sender nogle krigere der gerne vil besøge deres familier,” sagde han i et interview i det sydlige Tyrkiet, igen med løfte om anonymitet. “Andre drager blot til Europa for at være klar.”

Blandt kolleger i havnebyen han opererer fra, har smugleren ry for at transportere krigere. BuzzFeed News kontaktede ham efter at have mødt ISIS operatøren, for at forske lidt i om operatørens påstande er korrekte. Først benægtede han at smugle krigere, derpå sagde han, at han skulle have “tilladelse” til at tale om emnet med en journalist. Snart efter kunne han afsløre at han arbejdede for ISIS operatøren, der bekræftede og gav lov til interviewet.

Smugleren sagde, at nogle af krigerne er syrere. Ved deres accent kunne han høre at andre kom fra andres steder i Mellemøsten, mens andre igen talte dårligt arabisk, nogle slet ikke. Nogle fortalte ham de kom fra europæiske lande, sagde han og nogle få,  at de kom fra USA.

Trods det at de tyrkiske myndigheder griber ind, fortsætter ISIS med at flytte krigere over en porøs 1000 kilometer lang grænse der længe har været transitpunkt for jihadister der rejser til og fra krigen i Syrien. De forsyner dem med falske syriske pas, sagde smugleren, som meget let kan skaffes. Når han har modtaget krigerne, kommer de på et hotel, og venter på at passagerlisten på flygtningeskibet bliver fyldt op, og vejret er klar til afrejse. De forlader Tyrkiet som flygtninge, på små både og derfra ombord på lastskibe der ligger for anker i internationalt farvand. Smugleren sagde han havde 10 krigere der ventede i en havneby, “vi sender dem med næste skib.”
Et lille fartøj med 353 flygtninge fra Syrien ved Cyperns kyst 2014 Cypriot Defence Ministry / Via AP

ISIS operatøren sagde denne måde at flytte krigere var vigtig for gruppen, fordi regeringer i Vesten sammen med de tyrkiske myndigheder, har optrappet bestræbelserne for at opspore jihadister der kommer tilbage fra Syrien, hvilket gør det at planlægge flyrejser fra Tyrkiet risikofyldt. Denne indsats har man lovet vil blive øget da hovedstæder i Vesten arbejder på at forhindre terrorist angreb som dem der ramte Frankrig - hvor 17 blev dræbt. ISIS har flere end 20000 udlændinge i deres rækker, ifølge et estimat, hvor flere end en femtedel af dem er borgere og bosiddende i vesteuropæiske lande. Hvis disse jihadister vender tilbage til Europa på flygtningeskibe, kan de rejse hjem over de åben grænser der får langt mindre opmærksomhed end lufthavnenes sikkerheds foranstaltninger. Skibene kunne også landsætte syriske eller andre krigere fra Mellemøsten i Europa midt i al forvirringen med flygtningkrisen, der bliver værre for hver dag.  

To senior medlemmer af U.S. Senatet fortalte BuzzFeed News at de har kendskab til at ISIS smugler krigere til Europa på flygtningeskibe. “Jeg mener det med god grund kan siges at det foregår. I hvilken grad ved jeg ikke,” sagde Senate Intelligence Chairman Richard Burr i et interview.

“Vi har hørt det,” sagde” Sen. Lindsey Graham, medlem af Senate Armed Services Committee,og føjede til, at mens krigen i Syrien raser videre, vil ISIS krigere fortsætte med at benytte Tyrkiet som transitsted ind og ud af regionen.

“Hvis ikke Syrien stabiliseres, vil vi aldrig kunne håndtere dette,” sagde Graham. “Vi vil have dette dilemma med at skelne mellem en lovlig flygtning versus en jihadist med andet bestemmelsested.”

ISIS operatøren der er tidligere medlem af Syriens sikkerhedsstyrker sluttede sig til oppositionen tidligt i borgerkrigen og ledte en oprørs bataljon under banneret af den U.S. støttede Free Syrian Army (FSA). Han sluttede sig og sine mænd til ISIS for et år siden, overbevist af dens vision om at opbygge et strengt kalifat. Han fortsatte med at arbejde som kommandør, og sloges både mod oprørere og regimet, før han fik rollen som han beskrev som “sikkerhed,” der omfatter mord. I Tyrkiet overvåger han rivaliserende oprørsgrupper langt grænsen udover sit arbejde med at sende krigere til udlandet. “Det er vor drøm at der vil kunne være et kalifat, ikke kun i Syrien, men over hele verden, og det får vi snart, om Gud det vil,” sagde han.

Han er eftersøgt blandt sine tidligere oprørsallierede. En FSA kommandør sagde han jagter operatøren, og bekræftede hans afhopning til ISIS, og kom med fotos af operatøren som bekræftelse af hans identitet. “Han har dræbt en masse FSA ledere,” sagde han.

Operatøren gik med til at blive interviewet på opfordring af en tidligere oprører der kæmpede sammen med ham tidligt i krigen. Da vi sad på en restaurant i det sydlige Tyrkiet havde han to medarbejdere der holdt øje med indgangen fra en bil udenfor, og modtog opkald på sin mobiltelefon med en halv times interval, for at bekræfte han var OK. Han sagde han havde fået tilladelse til mødet fra sin overordnede i ISIS  - en embedsmand der internt omtaltes som en “emir.” “Der er nogle nogle ting jeg har lov at fortælle og andre igen jeg ikke må,” sagde operatøren.

Senere, efter at have fået kontakt med ISIS medarbejdere nægtede emiren at tale med BuzzFeed News, men bekræfter han godkendte mødet med operatøren. .

Der på restauranten bekræftede operatøren at ISIS havde sendt cirka 4000 krigere til Europa. På grund af de internationale tiltag for at slå ned på gruppen, forekom tallet urimeligt højt, og han kan have opgivet det som et forsøg på at puste gruppens status op og dermed sprede frygt. Hans andre kommentarer lader formode en mere beskeden indsats, hvor ISIS kæmper for at være foran de tyrkiske, og vestlige myndigheder. “Vi har brug for at smugle dem ud hurtigt,” sagde han om krigerne. Men smuglerne insisterer på at vente på at deres skibe bliver fyldt op langt mere end deres kapacitet, sagde operatøren, ofte med så mange som 700 mennesker. “Vi kan ikke betale for alle de flygtninge, blot for at få skibet afsted,” sagde han.

Operatøren sagde han blev tvunget til at flytte sit arbejde fra by til by som modsvar på de tyrkiske bestræbelser på at slå ned på flygtningsmugleriet. Han var bekymret for at blive taget. Han sagde han var blevet rådgivet af sin Emir til at udgive sig som flygtning mens han er i Tyrkiet, og skulle overveje at finde en regulært job som dække.

Han sagde adskillige gang at “hele verden” bekæmper ISIS i den internationale koalition der omfatter luftangreb, og han sagde han håbede ISIS' angreb i Vesten ville bryde koalitionens sammenhold, og få angrebene til at stoppe. Han sagde også at eventuelle terrorangreb ville have Vestens regeringer som mål - ikke civile - selvom han var oprigtig er det noget han ikke har kontrol over.

En embedsmand fra Tyrkiets udenrigsministerium udtaler i en email, at myndighederne arbejder på at bekæmpe flygtningesmugleriet. Han påpegede at Europa accepterer relativt få flygtninge gennem de lovlige kanaler - en kendsgerning der sandsynligvis forøger behovet for smugling. “Illegal immigration har været et vigtigt problem, og Tyrkiet bekæmper det effektivt,” sagde embedsmanden, der ikke ville opgive sit navn. “Selvfølgelig er den mest effektive måde at få afsluttet alle disse problemer, at det internationale samfund øjeblikkeligt løser konflikten i Syrien.”

Embedsmanden sagde at Tyrkiets regering ikke var klar over at ISIS smugler krigere i flygtningeskibe. “Vi har ingen efterretning om det,” sagde han.

Han føjede til: “Tyrkiet har benyttet meget stramme forholdsregler mod ISIS med alt det regeringen formår.”

En kendt flygtningesmugler der har base i kystbyen Antalya og som hævder han intet har med jihadkrigere at gøre fortalte BuzzFeed News, at de tyrkiske myndigheder her for nylig har afhørt ham om problemet.

Den smugler der sagde han samarbejdede med ISIS krigerne siger nu at myndighederne også har ‘grillet’ ham. “Jeg fortalte dem intet,” sagde han. “Alle efterretningsvæsener rundt om i verden følger os, og forsøger at fange os. Men hvis nogen spørger mig om jeg sender krigere, vil jeg sige nej, jeg sender kun flygtninge for at de kan få et bedre liv.”

With additional reporting by John Stanton in Washington, D.C.
                                       
Mike Giglio           

Mike Giglio is a correspondent for BuzzFeed News based in Istanbul. He has reported on the wars in Syria and Ukraine and unrest around the Middle East. His secure PGP fingerprint is 13F2 AD33 403F E72E 7C4E 5584 3E3B 2497 EEE9 DF7A   
   
        Contact Mike Giglio at mike.giglio@buzzfeed.com    
Munzer al-Awad   
Munther al-Awad is a journalist based in Istanbul.   
   
        Contact Munzer al-Awad at munther.alzoubi@hotmail.com    

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails