tirsdag den 10. marts 2015

Også med olieprisen tog Obama fejl

Olieprisen - på et lavpunkt i mere end 5,5 år

       

                               
Husker du da præsident Obama i 2012 sagde, “Vi kan ikke bare bore os frem til lavere energipriser” Den Klogeste Præsident nogensinde har taget fejl, som han også gjorde med Obamacare, og dermed har han sparet en gennemsnitsfamilie for 2500 dollars om året. Olieprisen er netop kommet under $57 for en tønde, et fald siden juni på  45% .

En graf fra UK Telegraph skildrer dette:
Ulig tidligere fald i olieprisen skyldes det nuværende en øget produktion, ikke at efterspørgslen er faldet. Amrita Sen skriver i Financial Times:
“…denne gang er det anderledes og ikke blot på grund af et relativt udsving i prisbevægelser. Faldet i 2014 i prisen kom fra oliemarkedet: Først grundet øgede tilførsler, samtidig med efterspørgslen blev mindre markant og da uplanlagte mangelsituationer udeblev; og derpå da OPEC - læs Saudi Arabien - besluttede ikke at intervenere og lade markedskræfterne styre.”

En af grundene til at Saudi Arabien ikke denne gang har benyttet sin rolle som regulator af markedet er netop fordi disse forskelle - i 2008, eksterne faktorer, forårsagede et fald i efterspørgsel, hvilket OPEC derpå fik rettet op. Denne gang kommer problemerne indefra.

Nedskæringer i produktionen i Saudi Arabien for at få hævet prisen ville derfor resultere i at kongedømmet mister markedsandele når man tager den manglende evne og uvilligheden (af forskellige grunde, såsom mangel på afkast eller øgede sociale omkostninger) hos andre OPEC, og ikke OPEC lande, for at reducere mængden, i betragtning.

Vi har fået bragt OPEC på knæ, billedligt talt. Husker du da Sarah Palin blev forhånet for hendes slogan

"Drill baby, drill!"?

98.9 The Answer har lavet en grafik der meget fin opsummerer, hvor ignorant og hvor forkert vor præsident har været om udbud og efterspørgsel ved den allerstørste handelsvare i verden. (hat tip: Clarice Feldman)


               
http://www.americanthinker.com/blog/2014/12/oil_prices_hit_5_year_low.html#ixzz3NYxI42cn

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails