tirsdag den 14. april 2015

Farligt at spise megen sund mad - Ny spiseforstyrrelse

Nyeste spiseforstyrrelse: For megen sund madDet måtte komme. Nu da salt har vist sig at være gavnligt for sundheden, og for lidt salt mere farligt end for meget salt, så har den klasse mennesker der bare elsker at være efter andre om hvad de burde spise vendt på en tallerken.
:
Orthorexia nervosa, 'den sunde mad og spiseforstyrrelse’ som har fået sit navn efter det græske ord otho, der betyder korrekt, ordentligt, lige til.
Denne overdrevne fokus på føde kan ses i dag hos nogle mennesker der følger livsstils bevægelser som “rå”, “ren”, og palæo (stenalderkost).”
Den amerikanske læge Steven Bratman benyttede i 1997 udtrykket ‘orthorexia nervosa’ efter han observerede et fællesskab i staten New York. Her opdagede han en usund besættelse af at spise ‘rigtig, ordentlig’ mad.
Der er en svævende grænse mellem det at spise ‘normalt’ sundt og så orthorexia nervosa, men en måde man kan definere ‘lidelsen’ er, at det at spise “sundt” forårsager betragtelig bekymring eller negative konsekvenser i en persons liv.
Denne overdrevne fokus på mad kan ses  i dag hos nogle der følger livsstilsbevægelser som “rå”, “ren”, og “palæo.”
De kan få det virkelig psykisk dårligt ved at spise et stykke brød, de bliver ængstelige over hvornår deres næste måltid af kål, chia eller quinoa serveres, eller de spiser kun hjemme hvor “supermad” kan indtages strengt kontrolleret.

Og hvad kunne forårsage denne lidelse? Det er selvfølgelig at følge de råd som alle eksperterne fortæller os vi skal være opmærksomme på. Det er som en iatrogenisk sygdom (påført af behandleren, eller hentet på hospitalet).

Det bagvedliggende ved denne fødevarebesættelse er den absurde holdning, at ved at leve efter det “rigtige” sæt leveregler - diæt, motion, søvn og hvad nu den nye besættelse som en eller anden storsælgende skribent finder på - kan vi afværge det uundgåelige: Døden.

Jeg erindrer udmærket det chok og den vrede der fulgte da Linda McCartney, sundheds- og fitness guru (og hustru til Paul McCartney), måtte bukke under for cancer. Hendes tilhængere mente det var nærmest kosmisk uretfærdigt at nogen som fulgte alle regler kunne dø.

Jeg beklager men Manden med Leen, kommer efter os alle, før eller senere. Mennesker uden en åndelig base og ballast, håbløst låst fast i materialisme frygter naturligvis døden og udvikler så besættelser som Orthorexia nervosa som et middel til at klare tilværelsen.

Det hjælper ikke, og nu kan eksperterne så fortælle os at det kan virke direkte negativt.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails