onsdag den 13. maj 2015

Vær kke bange - spis løs - Genmodificerede fødevarer

Vær ikke bange spis blot løs                               Det er så let at skræmme mennesker om hvad deres mad indeholder, men faren er aldrig ægte. Det er selve frygten der slår ihjel.

Tag nu panikken om genetisk modificerede fødevarer, eller GMO’er. 90% af al majs der vokser i Amerika er nu genetisk modificeret. Det betyder at majsen stammer fra et frø som videnskabsforskere har ændret ved at rode med frøets gener. De nye gener kan få majsen til at vokse hurtigere, eller de kan gøre den mindre appetitlig for skadedyr, insekter, så landmændene ikke har brug for så mange pesticider.

Dette oprører nogle mennesker. GMO’er er “unaturlige,” siger de. En scene fra filmen “Seeds of Death” advarer om at spise GMO’er “forårsager huller i tarmsystemet” og kan “forårsage at flere organer svigter.”
Eat without fear

Restaurantkæde Chipotle, der roser sig af at benytte organiske ingredienser, har lavet videoer der lader formode at landbrug i stordrift er ondt, herunder en komedieserie kaldet “Skabt på landet og farlig” om den onde fødevarevirksomhed der truer med at slå sine modstandere ihjel og hvis produkter gør at køer eksploderer.

Michael Hansen fra Consumer Reports lyder næsten lige så skræmmende når han taler om GMO’er. På mit show siger han, “Det kaldes indsat mutation... man kan ikke kontrollere, hvor man indsætter den genetiske information; den kan have forskellige effekter afhængig af stedet.”

Jon Entine fra the Genetic Literacy Project giver som modsvar. “Vi har spist cirka 7 billioner måltider i de 18 år siden GMO’erne kom på markedet. Der er ikke et eneste dokumenteret tilfælde om nogen der blot er blevet forkølet.”

I betragtning af al den frygt der serveres fra medierne og aktivister så ville du måske være overrasket over at erfare, at de fleste videnskabsforskere er enig med ham. “Der har været cirka 2000 undersøgelser,” siger Entine, og “der er intet bevis på skade på mennesket i nogen større undersøgelse.”
Det kunne muligvis være tilstrækkeligt til at forsikre mennesker, dersom de vidste, hvor udbredt og almindeligt GMO’er er -- men så længe de tænker på GMO’er som mærkeligt og nyt, så tror de der er brug for flere undersøgelser, flere advarsler, større forsigtighed.

Dog går folk ikke i panik over orangerøde grapefrugter, der først blev frembragt i laboratorier ved at bombardere grapefrugter med bestråling. Folk bekymrer sig ikke om majs og andre afgrøder der er fremavlet i tilfældige variationer i århundreder uden at landmændene havde nogen anelse om hvilke genetiske forandringer der fandt sted.

Vi anede heller ikke, hvad gener er da vi først skabte nye variationer af planter og forskellige typer af dyrearter. Der er ingen grund til at tro at de moderne metoder til at ændre gener skulle være farligere.

Ja, faktisk er de langt sikrere, for de er mere præcist skabt.

Og da genetisk modifikation kan gøre afgrøderne rigeligere og lettere at fremdyrke, så gør det samtidig føden billigere. Det er især godt for de fattige. Endnu en livsforandrer er en ny type ris der er fuld af A-vitamin og som har potentialet til at nedsætte hyppigheden af blindhed der nu berører cirka en halv million mennesker om året - mest børn.

Men aktivister - der tilfældigvis ofte er rige og velnærede - lægger pres på lande i Asien og Afrika mod GMO ris.

Korstogene mod fødevarer er utallige. Førstedame Michelle Obama opfordrer studerende til at spise organisk, selv om det udtryk faktisk ikke giver nogen mening videnskabeligt set ud over som “delvist bestående af kulstof.”

Mit gratis tilbud til skolelærere, Stossel i Klasseværelset, tilbyder gratis videoer der introducerer eleverne til økonomi. I år havde vi en essay konkurrence, hvor vi inviterede studerende til at skrive om emnet “Mad og barneplejere: Hvem bestemmer hvad du spiser?”

Jeg var glad for at bemærke at mange studerende forstod, at denne debat handler mere end om blot sikkerhed. Det er faktisk om frihed.

16 årige Caroline Clausen vandt 1000 dollars for sit essay, der indeholdt denne sarkastiske passage: “Kongressen skal have magten til at regulere blandingen, bagningen, serveringen benævnelsen, salget og forbruget af mad. Glemte James Madison sekretær mon at sætte denne forordning ind i Forfatningen?”

Generationer der vokser op vil have flere valgmuligheder med mad end nogensinde før. De står overfor mindre hungersnød og mindre sygdom, end mennesker der har levet førhen. Lad os give dem videnskab i stedet for skræmmehistorier.

John Stossel is host of “Stossel” on the Fox Business Network. He’s the author of “No They Can’t: Why Government Fails, but Individuals Succeed.”

http://www.humanevents.com/2014/05/28/eat-without-fear/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails