lørdag den 11. juli 2015

13 til bords - held eller uheld?

Triskaideka-middagsselskabet


Frygten for tallet 13 - - triskaidekafobi, hvis du helst vil bruge det rigtige ord for det -- er noget ufornuftigt sludder. Oprindelsen er uklar og farerne ved tallet 13 er derfor knyttet til - ja ingen aner det. Ikke desto mindre er triskaidefobi, som så mange andre ideer, meget reel for et betragteligt antal mennesker. Man finder det på mange områder. Fredag den 13. er forbundet med uheld. Mange bygninger har ikke en 13. etage (eller mere præsices man mangler en etage med betegnelsen 13). I 2013 lavede Irland om på sit bilregistreringssystem for at undgå at bruge tallet på nummerplader. Og så er der middagsselskabet - at have 13 til bords er ikke godt. I Harry Potter serien omtales det også.

Ifølge Mental Floss, ønskede en mand, Wiliam Fowler i 1880’erne at afprøve denne overtro - og tallet 13. Fowler var veteran fra Civil War der havde oplevet tallet 13 dukke op igen og igen i sit liv og derfor ikke var bange for dets mytiske ‘løfte’ om grum dom. Han oprettede en anti-triskaidekafobi foreningen ved navn the "Thirteen Club," og man begyndte med et besynderlig middagsselskab.

Fowlers fascination af primtallet resulterede i at 13 mænd samledes på fredagen den 13. januar kl. 19.13. Gruppen gik under en stige for at indtage deres pladser ved middagsbordet og de insisterede på at spilde salt, uden at kaste noget af det over skulderen. De satte sig som i et X, og spiste under et rødt banner der havde teksten “Morituri Te Salutamus,” eller “Vi som skal dø - hilser Jer.” De overlevede alle de næste 12 måneder.

Denne ‘dødsudfordrende’ forsamling blev en tradition. Medlemmerne af the Thirteenth Club mødtes hver måned - en fredag eller anden ugedag - til middag. De sag 13 til bords, udfordrende skæbnen og indtog 13 retter, måske med filet mignon. Menuen varierede fra måned til måned. I 1887 havde the Thirteenth Club over 400 medlemmer.  

Og de er alle døde.

(Men det er kun sandt fordi the Thirteen Club mødtes for mere end 130 år siden, og ingen bliver 130.)

Før de gik bort havde mange af dem meget succesrige liv. Fem medlemmer, f.eks. -- Chester A. Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William McKinley, og Theodore Roosevelt -- blev alle præsidenter for United States. Arthur var dog præsident før han blev medlem af klubben, og Cleveland var præsident da han blev medlem, selvom han blev præsident igen senere. (McKinley blev snigmyrdet). Denne succes blev utrolig populær. Ultimo 1880’erne var der dukket Thirteenth Clubs overalt i landet og man oprettede endog “ladies Club,” som GeneologyBank gør opmærksom på.. At hylde triskaidekafobi med vin og ost blev en månedlig begivenhed over hele landet.

I begyndelsen af 1920’erne var Thirteenth Clubs næsten forsvundet. Hvorfor kan man ikke lige se, men muligvis blev man offer for sin succes. Trods alt, hvornår har du sidste gang talt antallet af deltagere ved et bord før man spiste.

Bonus Fakta:: Selvom mange institutioner helst ikke bruger tallet 13 er et U.S. college meget glade for det.. For Colgate University, betyder tallet 13 held. som der forklares website., "universitetet blev oprindeligt grundlagt som The Baptist Education Society of the State of New York af 13 mænd der hver indskød $13 og 13 bønner."
2013 blev et særlig godt år for Colgate - en dag det år benyttede man tallet 13 som omdrejningspunkt for en større pengeindsamling. Det blev en succes for Colgate fik indsamlet over $5 million på den ene dag kampagnen kørte.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails